Dumlupınar deniz şehitleri Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde törenle anıldı.
Törenler Hamzakoy Feneraltı mevkiinde Dumlupınar denizaltı anıtının başında saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra ilk konuşmayı Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Mehmet Ertürk yaptı. Ertürk, “Tam 60 yıl önce 4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Boğazı Nara burnunda İsveç bandıralı Naboland isimli bir gemi ile çarpışarak batan Dumlupınar denizaltı gemisinde tam 81 denizaltıcı şehit oldu. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi korumak uğruna hiç tereddüt etmeden hayatlarını feda eden, mezarları engin denizler olan şehitlerimize Allahtan rahmet dilerim” dedi.
Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç, tarihimizin önemli sayfalarından olan Refah, Atılay ve Dumlupınar şehitlerinin hatırasını yaşatmak için toplandıklarını söyledi. Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Bartan, Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Mehmet Ertürk, Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube başkanı Kemal Dalgıç ve Dumlupınar denizaltısından sağ kurtulan 93 yaşındaki gazi Hüseyin İnkaya, şehit denizaltıcılar için denize çelenk bıraktı.
Faciadan sağ kurtulan gazi Hüseyin İnkaya, “Çok üzgünüm, fakat o kadar da sevinçliyim. Çünkü bu kadar insan bu şehitlerimizin için buraya kadar gelmiş. Ayaklarına sağlık. Şehitlerimize rahmet diliyorum. Nur içinde yatsınlar. Benim için bu yeter” dedi.
Tören sırasında 18 Mart denizaltısı denizden geçerek protokolü ve halkı selamladı.
FACİA NASIL OLMUŞTU?
Dumlupınar denizaltısı, 3 Nisan 1953 yılında NATO tatbikatından dönerken, Çanakkale Boğazı'nda Nara ile Bigalı arasında kalan bölgede, gece saat 02.00 sıralarında, İsveç bandıralı Nabolant isimli şileple çarpıştı. Kazanın ardından mürettebattan 5 kişi, bölgede bulunan gümrük botuyla kurtarılırken, yara alan denizaltı kısa sürede sulara gömüldü. Dumlupınar denizaltısının çarpıştığı haberinin alınmasının ardından bölgeye intikal eden yetkililer, sabaha karşı 06.40 sıralarında denizaltının su sathına doğru olan kısmında bir telefon şamandırası gördü. Denizaltının kumandanı Albay Zeki Adanır, bu telefon aracılığıyla mürettebatıyla bağlantı kurmayı başardı. Denizaltının kıç torpido dairesinde bulunan Selami Çavuş, bulunduğu yerde kendisiyle birlikte 22 kişinin hayatta olduğunu belirterek, oksijenin gittikçe azaldığını söyledi. Çavuş, oksijenin azaldığı dakikalarda içeride bulunan diğer Mehmetçiklerin dua ve ezan okuduklarını ifade etti. Saat 13.30'u gösterdiği sırada, denizaltıda bulunanlarla son kez telefon irtibatı sağlayan yetkililer, Selami Çavuş'un "Vatan sağ olsun" sözlerinden sonra denizaltıyla bir daha irtibat kuramadı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz