YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ege Sağlık’ta Başarılı Bir Operasyon, Üç Kadına Şifa Verdi

Kadın hastalıklarında son dönemde gelişen ve halk arasında ‘kapalı ameliyat’ denilen laparoskopik yöntem, ‘tedavi edilemez’...

Ege Sağlık’ta Başarılı Bir Operasyon, Üç Kadına Şifa Verdi

Kadın hastalıklarında son dönemde gelişen ve halk arasında ‘kapalı ameliyat’ denilen laparoskopik yöntem, ‘tedavi edilemez’ denen veya açık yöntemle iyileşmesi zor olan pek çok hastalığın kısa sürede iyileşmesini sağlıyor ve açık ameliyatta oluşabilecek riskleri en aza indirgiyor.

İzmir’deki Universal Ege Sağlık Hastanesi‘nde farklı şikayetleri olan 3 kadına kapalı ameliyat uygulandı ve 3 hasta da kısa zamanda sağlığına kavuştu.

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan 160 kilo ağırlığındaki Habibe Soylu'nun (59) rahim ve yumurtalığı İzmir'deki Universal Ege Sağlık Hastanesi'nde Prof.Dr.Fatih Şendağ ve Op.Dr.Alper Biler tarafından kapalı yöntem ameliyatla (laparoskopik yöntemle) gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla alındı.

Türkiye'deki sayılı hastanelerde gerçekleştirilen bu operasyonla sağlığına kavuşan Soylu, "Yaşadığım bölgedeki tüm hastaneleri gezdim. Ancak kilolu olduğum için kilo verdikten sonra ameliyat olabileceğimi söyledi. Ama şimdi sağlığıma kavuştum. İyi ki de İzmir'e gelmişim" dedi.

Universal Ege Sağlık Hastanesi'nde yapılan incelemelerde Soylu'nun ameliyat olmadığı halde rahim kanserine yakalanacağı sonucuna varıldı. 2 buçuk saat süren bir operasyon sonucu Soylu'nun rahim ve yumurtalığı kapalı yöntem ameliyatla alındı. Açık ameliyatlarda kesi büyük olduğu için özellikle aşırı kilolu bayanlarda ameliyat sonrası dönemde dokuların iyileşme süreci uzama ve enfeksiyon riski bulunduğunu belirten Prof.Dr.Fatih Şendağ, kapalı yöntemle ameliyat gerçekleştirilerek hastanın bir gün içinde taburcu olması sağlandığını dile getirdi.

İzmir’de yaşayan Hatice Paçun’un da (30) yumurtalıklarında ‘çikolata kisti’ denilen endometriozis rahatsızlığı vardı. Paçun, kistlerin laparoskopik operasyonla alınmasının ardından sorunsuz şekilde hamilelik geçirerek bebek sahibi oldu.

5 yıllık evliliklerinin ardından Ece Bebek’i kucaklarına alan Paçun çiftinin mutlulukları görülmeye değerdi. Ameliyatı ve ardından doğumu gerçekleştiren Prof.Dr.Fatih Şendağ ve Op.Dr.Burak Zeybek, “Çikolata kistlerinin alınırken yumurta rezervine zarar verilmemesi gerekiyor. 4 cm’den büyük kisti ve ağrısı olanlara ameliyat öneriyoruz. Ancak ameliyatı yapacak ekibin bu konudaki uzmanlığı çok önemlidir” dedi.

Afyon’da öğretmenlik yapan Meral Özsoy da (36) bundan 6 ay önce rutin kontrolleri sırasında tesadüfen rahim içi ve rahim dışında 3 tane myom saptandı. Yaptığı araştırmayla daha çabuk iyileşeceği ve sağlık açısından daha az risk taşıdığı için kapalı yöntemle ameliyat olmak isteyen Özsoy, pek çok hekime başvurdu ancak aradığı cevabı İzmir’de buldu. Prof.Dr.Fatih Şendağ ve Op.Dr.Burak Zeybek tarafından ameliyat edilen Özsoy, ameliyattan 16 saat sonra taburcu oldu.

Myom denilen kitlelerin ülkemizde her dört kadından biri gibi büyük bir oranda görüldüğüne dikkati çeken Şendağ, “Myomların en önemli belirtileri uzun süren adet kanamaları, kansızlık, sık idrara çıkma, kabızlık, karında şişlik gibi şikayetlerdir, ancak hiçbir şikayet olmadan da ortaya çıkabilir. Bazı kadınlarda myom karında büyük şişlik yaratıyor ve kadınlarımız onu göbek sandıkları için ihmal edebiliyor” diye konuştu.

Laparoskopik ameliyatların genel anestezi altında yapılan ve göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesini sağlayan bir ameliyat olduğunu belirten Prof.Dr.Şendağ, yöntemin birçok kadında oluşan kısırlık riskini azalttığını belirtti.

Prof.Şendağ, yöntem ve avantajları hakkında şu bilgileri verdi: “Laparoskopi ile karın alt bölgesinde açılan yarım cm'lik deliklerden içeri sokulan aletler ile yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi ve endometriozis (çikolata kisti) gibi laparoskopik olarak kolayca tedavi edilebilmektedir. Göbek deliği altında açılan milimetrelik bir delikten girilerek uygulanan kapalı yöntem tedavinin sonucunda, ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyulur, hastada ameliyat izi kalmaz, hastanede yatış gerektirmez, enfeksiyon kapma riski azalır ve normal hayata dönüş süresi kısalır. Çoğu hasta 3 - 4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir. Laparoskopinin bir diğer üstünlüğü ise karın kesisine bağlı komplikasyonlardan (enfeksiyon, yara açılması ve fıtık) sakınılmasıdır. Birçok kadın hastalığının tedavisinde kullanılan kapalı yöntem, ameliyat sonrası kadınlarda oluşan kısırlık riskini de azaltmaktadır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler