YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Elma sirkesi nasıl yapılır? Elma sirkesi tarifi

    Mutfakların vazgeçilmezi elma sirkesi yapımını öğrenince artık siz de evinizin konforunda kendi sirkenizi üretebilir, tüm tariflerinize lezzet katabilirsiniz. Siz de yapımı bir o kadar kolay olan “Elma sirkesi nasıl yapılır?” sorusunun en doğru cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

    İçindekiler

    • Kolay Elma Sirkesi Yapımı
    • Elma Sirkesi İçin Malzemeler
    • Evde Yapılmış Elma Sirkesi Faydaları Nelerdir?

    Yüzyıllardır birçok toplumda kullanılan elma sirkesi, mutfaktan hastalıkların şifasına kadar farklı alanlarda ihtiyaçlara en ideal çözümler sunar. Elma sirkesi yapımı oldukça kolay olduğu için her türlü elmadan çok pratik bir şekilde hazırlanabilir. Sirke yapımı sirke anası ile olacağı için elma sirkesi yapımında da belli bir süre beklemek ve bu ananın kendiliğinden oluşmasını sağlamak gerekir.

    Kolay Elma Sirkesi Yapımı

    Lezzetli salatalar, turşular ve hatta temizlikte bile büyük yardımcınız olacak elma sirkesi için ilk yapılması gereken adım elma seçimi olacaktır. Elma sirkesi yapımı sırasında kullanılacak elmalar kırmızı ve tatlı olanlardır. Bunun sebebi ise tatlı ve kırmızı elma zamanla aromasını bırakarak daha leziz sirkeler oluşturabilir. Yine meyveleri iyi bir şekilde yıkamak mutfakta meyve sebzelerin tümü için geçerli bir adım olacaktır. Elmaları bol su ile yıkayıp varsa çürüklerini ayırmanız gereklidir. Elmanın kabukları sirke yapımında mutlaka bulunması gerekmektedir. Çünkü kabuk kısmında bulunan besleyici kısım daha çabuk sirkeler yapmanızı sağlar. Kabukları soymadan sadece elma üzerinde bulunan çürükleri almanız yeterlidir.

    Tüm gerekli adımları uyguladıktan sonra yapmanız gereken sirke mayısı ya da sirke anası oluşturmaktadır. Oluşan ana daha sonra tekrar sirke yapmak için kullanılabilir. Elmaları doğramak ve yüzey alanını genişletmek daha fazla asidik etki yaratarak sirke oluşumunun hızlanmasını sağlayabilir. Daha önceden yaptığınız sirkelerde kendiliğinden oluşan sirke anasını da kullanabilirsiniz. Fakat daha önce hiç sirke yapmadıysanız sirke anasını oluşturmak için nohut, bulgur veya şekerden yardım alabilirsiniz. İmkanınız varsa şeker yarına organik bal kullanmanız sirkenizin daha sağlıklı bir şekilde oluşmasına katkı sağlar. Sirkenizi oluşturacağınız kap yine bir diğer önemli detaylardan biridir. Hemen her işlemde olduğu gibi sirke oluştururken de mutlaka cam bir kavanozdan yararlanmanız hijyenik ve sağlıklı bir seçim olacaktır.

    Elma Sirkesi İçin Malzemeler

    • Büyük boy kırmızı tatlı elma yaklaşık 2 kg
    • 4.5 litre içme suyu
    • Sirke anası, yoksa 6 yemek kaşığı bal veya bir avuç nohut ya da bulgur

    Tüm malzemeler bir araya getirilerek sirke yapımına başlanır. Öncelikli olarak tüm elmalar bol suda tertemiz edilir. Çürükler mutlaka çıkarılır ki sirkenin lezzetini bozmasın. Daha sonra suyun içine dilimlenen büyük elma parçaları atılır ve sirke anası varsa bir parça yeni yapılan sirkenin içine atılır. Eğer sirke anası yoksa bu durumda tarifte belirtilen nohut, bulgur veya bal seçimlerinden biri tercih edilerek sirkenin içerisine eklenir. Daha sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise elma sirkesinin şişesinin nerede ve hangi koşullarda bekletileceğidir. Yaklaşık 1.5 ay hiç güneş almayan bir rafta bekletilmesi uygun olacaktır. İlk yapıldığı zamanlarda yaklaşık 1 hafta her gün olacak şekilde tahta bir kaşık ile sirke karıştırılmalıdır. 1 haftadan sonra bu işlem haftada 1 gün olacak şekilde uygulanmalıdır. Bu işlem 1.5 ay boyunca devam ettirilmelidir. Elmalar ne zaman dibe çökerse karıştırma işlemi sonlandırılabilir. Karıştırmanın asıl amacı sirke oluşumu sırasında sirke anasının her alana homojen bir şekilde yayılması ve daha hızlı bir süreç yaşamasına destek sağlar.

    Sirke yaklaşık 1.5 ay içerisinde fermente olmaya başlayarak süzülmeye hazır hale gelecektir. Cam kavanoz kullanmanın bir diğer sebebi ise sirke anasının oluşumlarını gözlemektedir. Sirkenin olduğunu anlamak için anaların gözlemlenmesi yeterli olur. Çevrede sineklerin uçuştuğunu gördüğünüzde sirkenizin bozulduğunu düşünmeyin. Bu durum sirkenizin fermente olduğunu gösterir. Sirke belirlenen süre içerisinde ışık almayan bir alanda bekletildikten sonra süzme işlemini gerçekleştirmeniz gereklidir. Bu işlem sırasında isteğe göre birkaç kaşık bal ve bir kaç çay kaşığı tuz eklemek tercihe kalmıştır. Bunun sebebi ise sirkenin ömrünü uzatmaktadır. Oluşan sirkeye metal değdirmemek bir diğer önemli noktalardan biridir. Etkinliğinin azalmasına sebebiyet vererek lezzetibi bozan metal kaşıklar sirke kullanımında tercih edilmemesi gerekir.

    elma sirkesi ve bardak

    Evde Yapılmış Elma Sirkesi Faydaları Nelerdir?

    Birçok faydası bulunan doğal elma sirkesi son derece geniş bir kullanım alanına sahiptir. Cilt tonunun açılmasından temizlik işlerine kadar hemen her yerde kullanıma uygun güçlü antiseptik özelliğe sahip yapısı vücut için ve ortamdaki zararlı mikroorganizmalar için arındırıcı bir etki gücüne sahiptir. Saçların canlılığını artırabilir ve parlak saçlar oluşturabilir. Şampuana katılan sirke zamanla saçlarda pürüzsüz bir etki yaratır. Yine seyreltilmiş şekilde kullanılan su ve sirke karışımı ile saçlar düzenli olarak durulanabilir ve bu sayede canlı bir görünüm elde edilir. Migren sorunu yaşayanların suya birkaç damla elma sirkesi damlatması ağrılarının hafiflemesine neden olabilir. Elma sirkesi faydaları saymakla bitmez birçok yararı vardır. Meyve ve sebzeleri yıkarken birkaç damla sirke ve su karışımı içerisinde bekletilerek arındırma işlemlerini hijyenik şekilde yapılabilir. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olan sirke ve karbonat karışımı diş fırçası ile diş yüzeyinde haftada 1 kez kullanılabilir. Ağız kokusuna iyi gelen sirke yine birkaç damla şeklinde suya karıştırılıp gargara yapılabilir. Kaşıntıyı giderici bir yapıya sahip olduğu için cilt üzerine güvenle sürülebilir.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler