İSTANBUL, İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tescil edilen vakıf kütüğüne göre Hovagim 1461 Vakfı mütevelli heyetini, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın başkanlığındaki 10 kişilik Patrikhane Ruhani Kurul üyeleri oluşturuyor. Tamamı din adamı olan mütevelli heyeti yönetimindeki Hovagim 1461 Vakfı'yla patrikhane tüzel kişiliği sorunu çözülene kadar mali tasarruflarda bulunabilecek.
Medeni Kanun’a göre kurulan vakfın kuruluş senedinde yapılacak faaliyetleri kurs, konferans, seminer gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, bilgi, belge ve doküman temin etmek, patrikliğin amaçları doğrultusunda kitap, dergi ve bülten gibi yayınlar çıkarmak, yurtiçi ve yurtdışından bağış kabul etmek olarak sıralanıyor. Vakıf senedinde Hovagim 1461’in bağış, vasiyet ve satın alma yoluyla mülk edinebileceği, yatırım yapabileceği, diğer vakıflarla işbirliği yapabileceği ve işletme kurabileceği belirtiliyor. Vakıf senedinde mal varlığı olarak Aram Ateşyan’a ait Beykoz’daki ev gösteriliyor.
HOVAGİM ADI NEREDEN GELİYOR?
1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra Rum Patrikhanesi’ni kurduran Fatih Sultan Mehmet, 1461 yılında Bursa’dan Episkopos 1. Hovagim’i beraberinde küçük bir grup Ermeni ile İstanbul’a getirterek Ermeni Patrikhanesi’ni kurdurdu.
Lozan Antlaşmasına göre azınlık statüsü bulunan Ermeni ve Rumların dini liderlikleri olan Ermeni ve Rum Patrikhanelerinin yasa önünde tüzel kişilikleri bulunmuyor. Bu nedenle her iki patrikhane de mali tasarruflarda bulunamıyor.
(FOTOĞRAF)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz