Muğla’nın Fethiye ilçesinde yıllardan bu yana, yan yatmış vaziyette 8 binadaki 22 daire de yaşayanlar büyük risk taşırken, Fethiye’nin merkezi’ndeki bu binaları görenler hayretlerini gizleyemiyorlar.
Fethiye’nin kordon boyunda deniz manzarasındaki 3 katlı 3 ayrı apartman ile Dispanser Caddesi’ndeki 2 katlı 2 ayrı apartman ile birlikte toplam 8 binadaki 22 dairede yaşayanlar olası depremi akıllarına bile getirmezken, bu binalardaki eğimler adeta Pisa Kulesi’ni andırıyor. Binaların balkonlarından Fethiye Körfezi’ni ve günbatımını seyreden vatandaşlar olası tehlikeyi dikkate bile almıyorlar. Fethiye Belediyesi’nin Uğur Mumcu Parkı’nda başlattığı meydan projesi düzenlemesinin ardından zemin katlarında restaurantların bulunduğu bu binalardaki eğim iyice ortaya çıktı. Turistlerin kordon boyundan geçerken, fotoğraflarını çektiğini durup ilgiyle izledikleri binalar adeta Pisa Kulesini andırırken, Fethiye Belediyesi’nin 2004 yılında bina sahiplerine zemin ve inşaat ile deprem açısından birer yazı göndererek, gerekli önlemleri almaları istediği öğrenildi. Fethiye’de 10 Haziran’da Ölüdeniz açıklarında meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bu binalardaki eğimin daha da arttığı iddia edildi. Muğla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tespit komisyonu bu depremin ardından yörede inceleme yaparken, binalar arasında yarıklar oluştuğu ve yıkılabileceği şeklinde rapor tuttuğu öğrenildi.
“BU BİNALARDAKİ YAŞAYANLARIN CAN GÜVENLİKLERİ YOK”
İnşaat Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Gürcan Özkan “Depremler meydana gelince, bu binalar aklımıza geliyor. Bu binalar ile ilgili olarak yıllar önce görüş bildirmiştik. Maalesef yasalardaki engellerden dolayı hiç bir şey yapılamıyor. En son 6 şiddetindeki depremden sonra bu korku tekrar içimize girdi. Gördüğünüz gibi bir birine yaslanmış tutunmuş binalar var. Bir tanesi aradan çıkıp gitse hepsi tamamen yıkılacak gibi görülüyor. Bu yeni kentsel dönüşüm yasası ile tam bir netlik sağlanırsa içerisinde çözüm bulunabilir. Kentsel dönüşüm yasası ile bu tip binaların yeniden yapılmasını umuyoruz diyerek tam bir deprem kuşağı ve fay hattı üzerindeyiz. Bu binalarda bir çok insanımız var. Can güvenlikleri yok. İp üzerinde duruyorlar. Henüz Fethiye’de 1999 yılında öncesi yapılmış binalar ile ilgili performans analizi yaptırmayan bina sayısı, yüzde 50’yi buluyor” dedi.
“BU FOTOĞRAFIN YASAYA İHTİYACI YOK”
Mimarlar Odası Fethiye Temsilcisi Kadir Somuncuoğlu’da “Bu fotoğrafın yasa çıkarılmasına ihtiyacı yok. Acil kaldırılması gerekir. Tabi malikler için kolay değil. Yeni yasada her şey net olarak anlatılıyor. İdarelere teknik yaptırımlar anlatılıyor. Fethiye’de özellikle son yıllarda ciddi bir yenilenme var. Bu binalarında bu yenilenmenin içerisine katılması gerekir. Aynı zamanda burası kamusal bir alan” diyerek “Bu binalar çürük diş gibi duruyor. Odalardan teknik destek alarak yeni yasa ile birlikte acilen yıkılıp yeniden yaptırabilirler” dedi.
Öte yandan Pisa Kulesi’ni andıran yan yatmış binanın zemin katındaki restaurant çalışanı Emin Başoğlu bu binanın çöküş sebebi depremden değil, zeminden kaynaklanıyor. Son depremde “Biz hiç hissetmedik. Yandaki restaurantlarda içki şişeleri ve bardaklar devrilmiş ama bizde hiçbir belirti olmadı. Binalara sarhoş binalar diyorlar ama biz hiç korkmuyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz