YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rüzgar Ve Dalgalarla Gökova'da Dans

1990'larda Fransada başlayan Kiteboard yani Uçurtma Sörfü, Muğla'da son yıllarda yükselen bir trende sahip. Türkiye'de...

1990'larda Fransada başlayan Kiteboard yani Uçurtma Sörfü, Muğla'da son yıllarda yükselen bir trende sahip. Türkiye'de ilk olarak Alaçatı'da başlayan ardından Fethiye, Gökçeada gibi plajlarda yapılan Kiteboard'cuların en büyük keşfi ise Gökova'daki rüzgar oldu.

Gökova'yı coğrafi konumu ve iklim şartı ile bulunmaz bir nimet olarak nitelendiren Kiteboard'cular, sahile bu sporcu özgürce yapabilmek için adeta akın ediyor. Diğer plajlara nazaran daha geniş bir alanının olması, gün boyu elverişli rüzgarının yanı sıra Dalaman Havalimanının da çok yakın olması'da bir başka avantajı. Her geçengün adını daha fazla duyuran Gökova bu yüzden yurt dışından da son yıllarda Kiteboard yapmak isteyenlerin ilk tercihi arasında yer alıyor. Hatta plaja dünya çapında sporcularda geliyor.

Küçük yaşlarda öğrenilebilen Kiteboard için 3-4 günlük bir kurs yetiyor. Kurs ve malzemeler ile birlikteyse yaklaşık 5 bin lira gibi bir bütçe ayırmak gerekiyor.

YELKEN, WAKEBOARD VE SURF'UN BİRLEŞİMİ

Yavuz Aksakal, Kitemaksimum KiteBoard Okulunun sahibi, aynı zamanda da 10 yıldır eğitmenlik yapıyor.

Kiteboard'un 1990'ların ortasında gelişmiş bir spor olduğunu belirten Yavuz Aksakal, "Bir uçurtma var, uçurtmayı iplerle kontrol ederek güç elde ediyorsunuz, ürettiğiniz güçlede su üzerinde ayağınızdaki boardla kayabiliyorsunuz. Birkaç sporun birleşimi diyebiliriz, yelken, wakeboard ve surf" dedi.

Kiteboard'un doğa sporlarının hepsinde olduğu gibi belli kuralları olduğunu ve bu kurallara uyulduğu zaman hiç bir tehlikesinin bulunmadığını belirten Yavuz Aksakal, "Sonuçta sudayız, uçurtma size yer çekimsiz ortam sağlıyor, çok rahat hissediyorsunuz, denge ihtiyacı yok, güç gerektirmiyor. Kurallarada uyduğunuz zaman gerçekten çok rahat yapabileceğiniz keyifli ve tehlikesiz bir spor" dedi.

Kiteboard sporunun küçük yaşlarda başlanabildiğini belirten Yavuz Aksakal, "Biz derslerimizi 7-8 yaşta başlıyoruz, üst sınrı ise yok, 75 yaşında öğrencimiz oldu. Küçü yaşta çocukların otokontrolünün olması gerekiyor. Ben ailelerine çocuğunuzu bir mobilet verirmisiniz, kullandırırmısınız diyorum. Eğer çocuk bunu başarabilecek mental yapıya sahipte, kiteboard'a da başlayabilir" dedi.

ZIPLARKEN ÇOK EĞLENİYORSUN

10 yaşındaki Ömer Kurt ise 3 yıldır Kiteboard yapıyor. Lisanslı bir yüzmeci ve kayak sporuylada uğraşan Ömer Kurt, "Annem bu sporu yapıyordu. Canım sıkılınca Erman, bana küçük uçurtmayı vermişti. Şu an zıplama hareketlerini yapıyorum. Öğrenme aşaması çok sıkıcı, ama boarda çıktığında, zıplarken çok eğleniyorsun" dedi.

Romanyalı Razvan İonescu ise ilk kez geçen yıl tatil için geldiğinde keşfetmiş Kiteboard'ı. Marmaris tatilinde Gökova'da Kiteboard yapıldığını duyan Razvan İonescu geçen yıl kurs almış ve spora başlamış. Bu yılda Kiteboard yapmak için tekrar Gökova'ya gelmiş. "Gayet iyi bir spor, çok seviyorum" diyen Razvan İonescu, "Çok özgür bir spor, rüzgarı ve denizi kullanarak yaptığımız çok harika bir spor. Gökova'da çok güzel" diye konuştu.

RÜZGAR YOK, GELECEK YOK, DALGA YOK

Kitebourd Turking'in kurucularından, 13 yıldır bu sporla uğraşan Özgür Ceylan Kiteboard'ı rüzgarla çalışan ekolojik bir spor olarak tanımlıyor. "Bu sporla rüzgarın estiği her yere gidebilirsiniz" diyen Özgür Ceylan, "3 farklı ana disiplinden oluşan spor dalı. Serbest, dalga ve hız parkur yarışları düzenleniyor. Burada daha çok serbest sitil yapılıyor. Serbest dalda, sporcuların havada yaptığı hareketlerin zorluk derceleri ve taklaları göz önünde bulundururularak, 5 kişilik jüri tarafından değerlendiriliyor. 2 sporcudan biri eleniyor, diğeri tur atlıyor.

Hız, parkur yarışları daha çok denizde belirlenmiş şamandıra etrafında birçok sporcunun aynı anda çıkarak yaptığı bir dal. Dalga ise, dalga üzerinde sörfle yaptığınız hareketlerin değerlendirilmesi ile yapılan dal.

Ulusal anlamda Türkiye Yelken Federasyonunun çatısı altında yapılıyor ve şu anda 4 tane milli sporcu var. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda Türkiye, dünyada ilk 15'in içinde yer alıyor" dedi.

Muğla Üniversitesinin de Kiteboard için çalışma başlattığını belirten Özgür Ceylan, "Muğla Ünivresitesi Su Sporları Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Muğla Valiliği ile Muğla Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile, üniversite öğrencileri kredili ders olarak bu sporu ücretsiz öğrenip yapabiliyorlar" dedi. Özgür Ceylan Kiteboard'u ise şu 3 kelime ile tanımladı, "No wind, no waye, no future, yani, rüzgar yok, gelecek yok, dalga yok".

Mynet Youtube

Rüzgar Ve Dalgalarla Gökova'da Dans

1990'larda Fransada başlayan Kiteboard yani Uçurtma Sörfü, Muğla'da son yıllarda yükselen bir trende sahip. Türkiye'de...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler