Milli Eğitim Bakanlığı, il ve ilçe düzeyinde geleneksel el sanatlarını derleyerek kitap haline getirdi. Halk eğitim merkezlerinde açılacak geleneksel el sanatları kurslarında, kitapta isimleri belirlenen sanatlar esas alınacak. Bakanlık, eğitim programları olmayan sanatlar için de çalışmaya başladı. Bu kapsamda, hazırlanacak programlarda; yöredeki usta ve sanatkarlar başta olmak üzere uzman kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, il/ilçeler düzeyinde geleneksel el sanatlarının isimlerini kitap halinde yayınladı. İnternet ortamındaki kitapta geleneksel el sanatlarının isimleri ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçı kartı verilmiş usta ve sanatkarlar başta olmak üzere halk eğitimi merkezlerinde ağırlıklı olarak bu alanda kurs açan usta öğreticilerin isimlerine de yer veriliyor.
Çalışmayla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüklerine bir yazı gönderen Hayat Boy Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, halk eğitim merkezlerinde geleneksel el sanatları alanındaki faaliyetlere özel önem verildiğini belirtti. Biçerli, bu alandaki faaliyetlerin verimli şekilde yürütülmesi ve hangi sanatların geleneksel sanatlar kapsamında değerlendirileceğine dair sorulara açıklık getirilmesi amacıyla, ülke düzeyinde bir araştırma ve derleme çalışması yapıldığını kaydetti. Bu kapsamda, kaybolmuş, kaybolmaya yüz tutmuş ve yaşatılmaya çalışılan geleneksel el sanatlarının elektronik ortamda yayınlanan kitapta bir araya getirildiğini aktardı.
Biçerli, halk eğitim merkezlerince açılacak geleneksel el sanatları kurslarında, ilgili kitapta isimleri belirlenen sanatkarların esas alınacağını belirtti. Kitapta isimleri belirtilen sanatlardan bir bölümünün eğitim programlarının önceden hazırlanmış ve halen uygulamada bulunuyor olduğunu hatırlatan Biçerli, “Ancak, eğitim programı hazırlanmamış olanlar, Genel Müdürlüğümüzün belirlediği formatta olmak kaydıyla illerde hazırlanıp Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir. Programların hazırlanmasında da yöredeki usta ve sanatkarlar başta olmak üzere uzman kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapılacaktır.” dedi.
Kitaba göre, Türkiye’nin bir çok il, ilçe, belde ve köylerinde devam eden el sanatlarından bazıları şöyle: Antep işi, tel kırma işleme, kanaviçe işleme, hesap işi, Türk işi, sim- sırma işleme, beyaz iş, iğne oyası, firkete, boncuk, mekik, tığ vb. oyalar, dantel örücülüğü, şiş örücülüğü, halı dokumacılığı (ipek ve yün halı dokumacılığı), düz kirkitli dokumalar (kilim, cicim, zili, sumak), kumaş dokumacılığı (ipek, yün, pamuk vb.), minyatür, folklorik bebek, hüsnü-hat, tezhip, ebru, hat, kırkyama.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz