YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göle Festivali için hazırlıklar başladı

17. Göle Kültür ve Kaşar Festivali hazırlıkları, aralıksız devam ediyor

Göle Festivali için hazırlıklar başladı

17. Göle Kültür ve Kaşar Festivali hazırlıkları, aralıksız devam ediyor. Eski Ağa Küpeli, 17. Göle Kültür ve Kaşar Festivali’nde geçmişte bölgeden Türkiye’nin çeşitli yerlerine göç eden binlerce insanı Göle’de buluşturacaklarını bildirdi.

Gölelileri, Festivalde baba ocağında buluşturmak için İzmir’de oluşturulan Festival Komitesi ile birlikte, 9 aydır gece gündüz çalıştıklarını belirten 16.Uluslararası Göle eski Kültür ve Kaşar Festivali ağası Mustafa Küpeli, daha önceki festivallerin amatör olarak yapıldığı için cazibesini yitirdiğini savundu. Küpeli, Göle Festivalini Uluslararası bir festivale kavuşturduklarından dolayı, 17. festivalde 100 bin kişiyi Göle’de buluşturacaklarını vurguladı.

Festival ağaları ile zaman zaman toplantılar yaparak öneriler ve destekler alacaklarını belirten Küpeli, “Benim birçok festival komitelerinde çalışmam ve 20 yıla yakın gazeteci olmam sebebiyle bütün Gölelileri yakından tanıyorum. Gölelilerin kazanacağı bütün projelerde, hep yeşil ışık yaktıkları için bütün projeleri hep birlikte hayata geçireceğiz.” dedi.

Festivalin özel tüzüğünü yazıp patentini alarak kurumsallaştırıldığını söyleyen eski Festival Ağası Mustafa Küpeli; ‘Göleliler olarak 16 yıllık festival tecrübesi ile Türkiye’de kimlikli bir festival organize ediyoruz. Öncelikle Festival umutlarımız çok büyük. 16 Festivali yapacak Gölelilerin çok büyük festivalin altından kalkacağına inandığımız için Türkiye’nin en büyük festivalini yapmak için umutlarımız gibi hedeflerimizi de büyük tutuyoruz. Diğer yandan her projenin yüzlerce insanı arakasından sürükleyeceğini bildiğimiz için her gün yeni bir projeyi da programa ekliyoruz.” dedi.

Festival çalışmalarına aylar önceden başladıklarına da dikkat çeken Küpeli; “Göleliler, duyarlı bir halktır. Projeyi gördü mü sınırsız destek sunar. Bunları geçmişte hepimiz gördük. Festival kurumsallaşmadığı ve bir festival derneği kurulmadığı için organizasyon tamamen Göle Belediyesi’nin sırıtana yüklenmişti. En önemlisi 4 ay yazı olan bir ilçenin alt yapı ve buna ek diğer sorunları nedeniyle bir ay içinde organize edilen bir festivalin gelecek vaat etmeyeceğini hepimiz iliyoruz. Son 7–8 festivali kötü bir sonuçla kapadık bu yüzden katılımda az olmuştu.”diye konuştu.

16 yıldır Gurbetle sıla arasında barışık bir festival yapılamadığı için küsenlerin sayısının artığına da dikkat çeken Küpeli, daha sonra şunları kaydetti.

Önceki festivallerde gurbetten gelen dernek yöneticileri ve festival sponsoru işadamlarının protokol çadırında yer verilmemesi, protokolde çocukların veya Göleli vatandaşlarımızın oturması çoğu hemşerimizi küstürmüştü. Bunları üst üste koyarsanız bilmeden istemeden festivalin altı boşalmış oldu. Ayrıca küskünler de Festival’e davetiydi. Festivale bir ay kala organizasyonun yapılması yüzünden, birçok önemli konular unutulmuş ve dar bir zamana sıkıştırılamadığı için en önemlisi davetiye gönderilmeden festivaller yapıldığı ve festival komitesi sayasının yetersiz tutulması vb nedenler bu sonuçları yaratmıştı. Biz 9 aydır bu konular üzerinde çalışıp geniş bir Festival Komitesi kurmak suretiyle bu sıkıntıları yaşamamak ve hiçbir konuğumuzu küstürmeyeceğiz. 200’e yakın kişiden oluşan geniş kapsamlı bir festival komitesi kuruyoruz.

Uzun yıllar Göleli gençleri öne çıkaracak, etkinliklerde lider yapacak bir çalışma olmadığı için Göleli gençler, Göle’de yapılan bütün etkinliklere katkı sunmayı bırakın, içine girmedikleri için festivali sahiplenmemiş ve izleme gereği de duymamışlardı. En önemlisi Göleli gençlerin Festival ve bu tür etkinliklerde tecrübe kazanmaları ve gelecekte festivallerin sahipleri olmaları gerekiyor. 17. Uluslararası Göle Kaşar festivalinin bütün güvenliğini, sorumluluğunu düşünerek bu görevi ileri aşamalarda gençlere bırakmak istiyoruz.

Gölelilerin bulunduğu Türkiye’nin her köşesini dolaşarak her ilde bir komite kuruyoruz. “Festival’de 100 bin insanı buluşturacağız’ diye bir hedef belirledik. Hemşerilerimiz, siyasilerimiz ve ilgililer, tatillerini festival ayarlarına denk getirsinler diye uğraş veriyoruz. Bu yüzden bu konudaki çalışmalarımıza daha erken başladık. Bu hedefe kavuşmak için önce Ankara 17. uluslararası Kültür ve Kaşar festivali Komitesini kurduk. Ardahan Milletvekili Prof Dr Orhan Atalay Komite balkanı oldu. Festivalin kurusal kimliğiyle yasal hakları olan Kültür Bakanlığı ve TRT gibi kurumlardan sanatçı ve maddi destek almak için çalışmalar başlattık. Diğer yandan basın yoluyla duyurular ve reklamlar yapıp festivale katılımı artırmak ve Ankara’daki hemşerilerimizi ücretsiz olarak festivale götürmek için Büyük Şehirlerden otobüs almak gibi önemli oranda katkılar sağlanacak.

Bu güne kadar Ankara ve İzmir Komitelerini kurduk. Bursa komitesini 28 Nisan’da, Kocaeli ve İstanbul Komitelerini de Mayıs ayının ortalarında kurmayı düşünüyoruz. Şimdi biz çıtayı çok yüksek tuttuğumuz için süratle komiteler kurup her ilde Türkiye’nin ilgisini çekecek festival ateşleriyle açılış hazırlıkları yapıyoruz. Bu açılışlarda Sadece Göle Festivali değil, Bölgede yapılan bütün festival tarihlerinin duyuruları yapacağız. Bu açılışlarda Yöresel yemeklerimizi, bal ve kaşarımız gibi hayvansal ürünleri de tanıtılacak mini festivaller planlıyoruz. İzmir, Bursa, Ankara ve İstanbul Taksim’de festival açılışını çok renkli etkinliklerle başlatacağız.

Öncelikle Festivalin yönetmenliğini yapıp Festivalin patentini aldığımız için Kültür Bakanlığımız ve TRT’den payımıza düşen sanatçı, sunucu, canlı yayın gibi çok önemli destekler talep edeceğiz. Türkiye’nin büyük illerinde festival açılışları yapacağız. Bir kan bağışı kampanyamız olacak. Gölespor’a bir sürpriz yapacağız. Kars Belediyesi’nin katkılarıyla Festival’de Âşıklar Bayramı yapacağız. İlişki kurduğumuz sınır ülkelerde halk oyunu ekipleri, sanatçıları, ozanları getirip ulusal basına haber üreteceğiz. Bölgenin sorunları, tarım ve hayvancılık konularını içiren bir panel düzenleyeceğiz. Ardahan Üniversitesi’nin yardımlarıyla Kafkas ülkelerinin rektörlerini Göle’ye getirmenin bütün yollarını arayacağız.

İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek Başkanı Murat Abdullahoğlu ve yönetim kurulunun organize ettiği, ailelerinin ve Avcılar Belediyesi’nin katkılarıyla oluşturduğu 50’ye yakın Basın mensubu Göle’ye getireceğiz. Kars, Ardahan, Iğdır illerinde tarihi ve kültürel değerlerin tanıtımı için basına malzeme olacak bölgeler gezdirilip gösterilecek. 2 gün boyunca festivalin haberini yaptırıp dünyaya duyurmanın çabasını vereceğiz.

Kanal Türk 4 Saat canlı yayın yapılacak ve bu yayın 6 ülkede izlenecek. KİGX Boks Dünya şampiyonluk kemer maçının Gölede yapıp Türkiye’de ve Bölgede sporcu ve sevenlerini Göle’de buluşturacağız. İstanbul’da devam eden Göle ve Köyler arası Futbol müsabakaların finallerini ödüllerini Göle’de teslim edeceğiz. Hasret Emmi ve Sarıkamış olmak üzere 2 tiyatro oyunu sahneleyeceğiz. Görüşmeleri devam eden Erzurum’dan Güreşçilerin Festivalde müsabaka yapmasını sağlayıp bölgedeki güreşçileri ve sevenlerini Göle’de buluşturmayı hedefledik. TRT ve Başka TV’lerden canlı yayın aracından festivalin dünyaya duyurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. TRT Erzurum Radyosundan 3 günlük canlı yayınla Festivalin dakika dakika dinleyiciye ulaştırılmasını sağlayacağız. Azerbaycan, Gürcistan, Çek Cumhuriyeti, Ardahan, Kars Kafkas, Çek Cumhuriyeti, Ahıska, Borçalı halkoyunları ekipleriyle festivali başlatacağız. Her zaman güç aldığım, aylardır festival çalışmalarına yer verip haber yapan ve İstanbul’dan Göle’ye kadar gelip destek sunacak Basın mensubu arkadaşlarıma Festivalde ödüllerini takdim edeceğiz.” Haber: Tacettin Durmuş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler