Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) ve UNECSO'nun iş birliğiyle Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Çalıştayı düzenlendi.
NEÜ Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'ndaki çalıştaya Vali Yardımcısı Süha Karaboran, Avanos Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin Birsöz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayda, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Asatekin, İtalya'dan gelen arkeolog Andrea De Pascale, NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Servet Akpolat, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Karakul, dünya kültürel ve doğal miras alanları ve Kapadokya'yla ilgili sunum yaptı.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl itibarıyla dünyada koruma altında bulunan 936 doğal ve kültürel mirastan sadece 10'unun Türkiye'ye ait olduğunu söyledi.
Bunun Türkiye gibi kültürler kavşağı bir ülke için büyük eksiklik olduğunu belirten Oğuz, "Bunu hızla yukarı çekmemiz gerekiyor. Geçici listedeki sayımızı 38'e çıkardık. Eminim ki önümüzdeki dönemde listede daha fazla mirasımız olacak" dedi.
Prof. Dr. Oğuz, 936 mirasın 180 civarındaki bölümünün doğal miras olduğunu, Türkiye'nin bu kadar doğal güzelliği olmasına rağmen hiçbir doğal mirasının kalıcı ve geçici listede yer almadığını kaydetti.
Oğuz, şöyle devam etti:
"Doğal miraslarımızı hızla dünya doğal mirasları listesine aldırmamız gerekiyor. Bunların yanı sıra dünyada karma miras yani doğal bir mekanın aynı zamanda kültürel bir mekan olarak anlamlandığı yerler çok sınırlı. Dünya mirasları listesinde sadece 28 karma miras var. Bu 28 karma mirastan da 2'si Türkiye'ye aittir. Biri Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, diğeri Pamukkale'dir. Dolayısıyla bu kadar az mirastan birinin Kapadokya olması çok önemli. Burasının güzelliklerinin bütünüyle işlenmesi gerekiyor. Bu yıl, Dünya Kültür ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin 40. yılıdır. Bu vesileyle NEÜ'ye böyle bir etkinliği düzenlemiş olmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Kültürel mekanları gelecek nesillere bozulmadan aktarmalıyız, buraları heba etmemeliyiz, gelecek kuşaklara sorumluluğumuz olduğunu unutmamalıyız."
Milli komisyon olarak doğal miras ulusal envanterini hazırlamak üzere çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Oğuz, en kısa sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla çalışarak ulusal envanter hazırlamak istediklerini, bunlardan birini seçerek gelecek yıllarda UNESCO'ya doğal miras olarak sunmayı planladıklarını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz