Adana’da Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasının ardından İl Özel İdaresi bünyesinde görevlendirilen işçiler, geçmişe dönük haklarının peşine düştü. İl Özel İdaresi ile karşı karşıya gelen işçiler, haklarının ödenmemesi halinde konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
Adana’da 2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasına bağlı olarak, İl Özel İdaresi bünyesinde görevlendirilen işçiler, geçmişe dönük haklarını alamadıkları için çalıştıkları kurum ile karşı karşıya geldi. Türkiye Yol-İş Sendikası ile Adana İl Özel İdaresi arasında imzalanan ve 1 Mart 2011 ve 28 Şubat 2013 tarihlerini kapsayan; ‘3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan geçici 4. maddeye göre geçmişe dönük alacaklarının ödenmesini isteyen işçiler, bu taleplerinin kabul edilmemesi halinde konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor.
“DAVA AÇAMADIĞIMIZ GİBİ AÇTIĞIMIZ DAVALARI DA KAYBEDİYORUZ”
Söz konusu işçiler ile İl Özel İdaresi’nin merkez ilçe Yüreğir’de yer alan ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’nın da bulunduğu yerleşkede bir araya gelen Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, sorun ve sıkıntıların olduğunu, bunların aşılması ve çözüme kavuşturulması adına çaba sarf ettiklerini anlattı. Geçmişe dönük alacağını alamayan işçilerin söz konusu alacağı ile ilgili olarak dava açabileceğini kaydeden Ağar, konuyla ilgili olarak sendika adına yargıya başvurduklarını, açılan davayı kaybettiklerini dile getirdi.
Ağar, “Eğer alacaklı dava açarsa, o zaman kazanma ihtimali daha yüksek olur. Biz sendika olarak dava açamıyoruz, açsak bile bunu kaybediyoruz. Bunun yanında alacaklı olarak değil de, toplu olarak dava açmanız halinde kaybetme ihtimaliniz daha yüksek. Bu yüzden her alacaklı, bireysel olarak yargı yoluna başvurmalı. Doğru ve yerinde adımlar atmak zorundayız” ifadesini kullandı.
“BİN 660 İŞÇİ İL ÖZEL İDARESİ’NDEN KARAYOLLARI’NA GEÇTİ”
Ağar, Kayseri’de geçmişe dönük ikramiyelerin dün itibari ile çalışanların hesaplarına yatırıldığını hatırlatarak, söz konusu ikramiyelerin ödenmesi noktasında yoğun bir çaba sarf ettiklerini, ‘grev’ silahını dahi kullanmayı göze aldıklarını belirtti. Ağar, bakanlar nezdinde yapılan görüşmelerin ardından da sorunun çözülüp, çalışanların geçmişe dönük alacaklarının hesaplarına yatırıldığını vurguladı. Konuyla ilgili olarak kitaplarda yer alan bilgilerin, Kur’an-ı Kerim ayeti olmadığını, bazı bilgilerin yanlış olabileceği uyarısında bulunan Ağar, bu noktada da doğruyu bulmaları gerektiğini söyledi.
Ramazan Ağar, “Burada yapılan toplu iş sözleşmesi var. Bunun yanında geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasa da var. Buna göre; İl Özel İdaresi’nde ihtiyaç fazlası personelin, Milli Eğitim Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatları çatısı altında çalıştırılmak üzere görevlendirilir şeklinde bir ibare var. Buna karşı mücadele ettik. En son Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bizzat görüşerek, bu teklifin yasa tasarısından çıkartılmasını sağladık. Bunun yerine ihtiyaç fazlası işçilerin, Karayolları Bölge Müdürlükleri bünyesinde çalıştırılmasına yönelik bir ibare koydurduk yasaya” dedi.
Bu duruma bağlı olarak Türkiye genelinde bin 660 işçinin, İl Özel İdaresi’nden Karayolları bünyesinde çalışmak için işbaşı yaptığı bilgisini de veren Ağar, “Bunun yanında belediye ve diğer kurumlardan ‘torba yasa’ ile birlikte İl Özel İdaresi’ne gelen arkadaşlarımız var, bunların mağdur olmaması için de yasaya geçici bir madde eklettirdik. Bu arkadaşlarımızın geriye dönük maaş farklarını işveren ödemedi. Bu ödemeler yapılsın, daha sonra toplu iş sözleşmesine aykırı bir şey varsa gereğini yaparız. Burada bir yanlış anlaşılma var. Adana’da herhangi bir sorun ya da sıkıntı yok. Önümüzdeki hafta bu farkların ödenmesi bekleniyor” dedi.
İŞTE GEÇİCİ 4. MADDE
Türkiye Yol-İş Sendikası ile Adana İl Özel İdaresi arasında imzalanan; ‘3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nde yer alan Geçici 4. maddede ise; “Başka kamu kurumlarından kanunla devredilen işçilerin, bu sözleşmeden doğan her türlü hak ve menfaatlerinin hesaplanmasında devredildiği işyerinde geçen çalışma süresi, bu işyerinde geçmiş gibi alınır. (Yıllık ücretli izin hakkı, kıdem ve ihbar tazminatının hesaplanmasında dikkate alınan çalışma süresi, pozisyon değişikliği sınavında aranan çalışma süreleri vb.) Ancak, bu maddeye dayanılarak başka işverenin veya aynı işveren olmakla birlikte Yol-İş Sendikası üyeliğinden önce başka işkolunda çalışılan çalışma süreleri için derece-kademe ilerlemesi talebinde bulunulamaz” ifadesi yer alıyor.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz