Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Suriyeli askerlerin kaldığı Apaydın Kampı'na giriş için bugün Dışişleri Bakanlığı'na başvuracağını, iznin de bugün çıkacağını ve üyelerin ne zaman isterlerse bölgeye gidebileceklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile istişare ederek bu talebi olumlu karşıladıklarını belirten Davutoğlu, ‘‘TBMM'nin ilgili komisyonu ve sorumluluk içinde davranacağına inandığımız bütün o komisyon üyelerinin, Apaydın Kampı dahil her yere ulaşımları sağlanabilir." dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriyeli mültecilerle ilgili toplantısına katılmak üzere Ankara'dan hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları cevapladı. CHP'li bazı milletvekillerinin Apaydın Kampı'na girişine izin verilmemesiyle ilgili soruya karşılık Davutoğlu, CHP'li milletvekillerinin son taleplerinin bir emrivaki şeklinde yapıldığını belirtti.
Apaydın kampına giriş konusuyla ilgili son gelişmelerin üzücü tartışmalar olduğunu belirten Davutoğlu, "Her şeyden önce bazı konuların siyasi mülahazaların ötesinde tutulması lazım. Bu konuda, özellikle insani konularda, Türkiye'nin milli menfaatleri, uluslararası itibarı söz konusu olduğunda siyaset üstü bir yaklaşım benimsemek hepimizin görevi." diye konuştu.
Davutoğlu, CHP'nin buna uygun olmayan tarzdaki yaklaşımının sürdüğünü belirterek, kampların dışardan ziyaretçilere, milletvekillerinin ziyaretlerine kapalı olmadığını, 18-19 Ocak 2012 tarihleri içinde CHP'li vekillerin de olduğu TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Mülteciler Alt Komisyonu'nun, Yayladağı ve Altınözü kamplarına ziyarette bulunduğunu hatırlattı. O dönemde de bu kamplarda sığınmacılara silahlı eğitim verildiği, huzursuzluklar, kötü muamele ve asayiş sorunları olduğu yönünde, Suriye basınında çıkarak Türkiye'ye intikal eden iddiaların bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, dün bu komisyonun raporlarını okuduğunu söyledi. Davutoğlu, raporlara, Yayladağı ve Altınözü kampları ile ilgili bütün o iddiaların yanlış olduğu, asayiş sorunu yaşanmadığı, iyi muamele edildiğinin memnuniyetle görüldüğü hususunun not edildiğini kaydetti.
Bakan Davutoğlu, Apaydın kampının sonradan kurulduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bu kamp da ulusal mevzuata uygundur. 11 Ağustos 1941 tarihli Türkiye'ye İltica Eden Muharip Yabancı Askerler hakkındaki kanun ve Kasım 1995 tarihli yine bu çerçevede yapılan yönetmeliklere göre (Türkiye'ye) gelen yabancı muharip asker ve subayların ayrı bir kampta tutulması bir tercih değil, bu konudaki mevzuat gereğidir. BM uygulamaları da bu çerçevededir."
Bakan Davutoğlu, bölgede hükümetin, milletvekillerin veya Meclis'in denetimine bir alanı kapattığı gibi bir hava yaratılmaya çalışıldığına işaret ederek, bunun yanlış olduğunu, kendilerine talep geldiğinde bu konularda her zaman açık davrandıklarını bildirdi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Apaydın kampı ile ilgili talep bir emrivaki şeklindedir ve bir grup milletvekilinin oraya giderek, basın açıklaması yaparak, zaten hassas olan bir alanda açıkçası tahrik edici ve söylentilere dayalı açıklama yapmaları, hem o kampta kalanların güvenliği açısından sakıncalıdır hem de zaten hassas bir süreçten geçerken sınır illerimizdeki durum için itibariyle de sakıncalıdır. Bütün milletvekillerinden, sivil toplum kuruşlarından özellikle beklediğimiz husus, sorumluluk içinde davranmaları ve bu kritik geçiş sürecinde insani kaygıları ve Türkiye'nin itibarı ile milli çıkarlarını öne almalarıdır."
Davutoğlu, usulüne göre yapılan müracaatlara hiçbir zaman kayıtsız kalmadıklarına işaret ederek, bu çerçevede TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun bugün yapacakları başvuruya da olumlu cevap vereceklerini kaydetti. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Mülteciler Alt Komisyonu üyelerinin ne zaman isterlerse Apaydın kampı da dahil istedikleri her yere gidip inceleme yapabileceklerini belirten Davutoğlu, müracaatın bu sabah yapılacağını, gerekli iznin de bugün çıkacağını ve üyelerin de ne zaman isterlerse bölgeye gidebileceklerini bildirdi.
TBMM'nin ilgili komisyonlarının taleplerine olumlu cevap verileceğini, ancak basın mensupları ile birlikte sorumsuzca yapılan girişimlere izin verilmeyeceğini belirten Davutoğlu, kamplarla ilgili bazı sorunların yaşanmasının mümkün olduğunu, çünkü ailelerin dağıldığını belirtti. Davutoğlu, bununla birlikte Türkiye'deki kampların bütün uluslararası örgütlerin takdirlerini topladığını, örnek olarak gösterildiğini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz