Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun mevcut haliyle uygulanması halinde esnaf ve sanatkar camiasının yanında istihdam ettiği ve mesleki süreklilik sağladığı kalfa ve çıraklarını çalıştırmaktan vazgeçmekle karşı karşıya bırakıldığını bildirdi.
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlara gönderdiği yazıda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun esnaf ve sanatkarları ilgilendiren hükümlerinin yeniden ele alınmasını, aksi takdirde yanlarında çırak ve kalfa çalıştıran esnaf ve sanatkarların işten çıkartmalara başlayabileceğini belirtti. Keskin yazısında, “Gelişen Türkiye ekseninde, İş sağlığı ve İş Güvenliği ile ilgili yapılan çalışmalar, esnafımız açısından kazaların önlenmesi amacıyla uygun görülmüş ve planlanmış olabilir. Ancak geçimini çok zor şartlarda sağlamaya çalışan esnafımız çoluğunun çocuğunun nafakasını çıkarmak için zorluklar karşısında gününü kurtarmaya çalışmaktadır. Birçok esnafımız yanında çırak ve kalfalarını istihdam etmeye çalışarak hem mesleki bilgi ve becerisini aktarmakta hem de binlerce ailenin geçim kaynağını sağlamaktadır. Bunlarla birlikte küçük esnafımız birçok yaptırımlara (Taşıma kanunu, gıda kanunu vs.) maruz kalmaktadır ve her şeye rağmen ayakta durmaya çalışmaktadır. İlgili kanun kapsamında ise esnafımızın bu uygulamadan gerçekten faydalanabilmesi amaçlanıyorsa esnaf ve sanatkarlar yönünde bazı değişikliklerin yapılması yararlı olacaktır” ifadelerini kaydetti.
“ÇIRAK VE KALFALAR İŞTEN ÇIKARTILIR”
Keskin, yazısında “İşçi çalıştırmak suç mu?” ifadesini kaydederek, bulunduğu çözüm önerisinde, “Gerekli düzenlemeye gidilmesiyle 1-10 kişi arası işçi çalıştıran işletmelerin kanuna göre her yıl bakanlar kurulunu yetkisine bırakılması beklenmeden, iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedellerinin süresiz devlet tarafından karşılanması sağlanmalıdır. Aksi takdirde tüm zorluklarla geçimini sağlamaya çalışan esnaf ve sanatkarımız bu külfeti taşımaktansa yanında çalışan kişileri işten çıkarma yönünde bir eğilim içinde olacaktır. İş sağlığı uzmanları için yeni bir istihdam alanı oluşturmak için binlerce esnafın yanında çalıştırdıkları kişileri işten çıkaracağı ihtimalinin hesaplanmaması büyük bir handikap olacaktır. Esnaf ve sanatkarımız yanında bir kişiyi bile çalıştıramaz duruma gelmeden bakanlığımızın bunu göz önünde bulundurarak ortaya çıkabilecek kayıt dışılığın ve işten çıkarmaların önüne geçmesi gerekmektedir” ifadelerini kaydetti. Keskin şu ifadeleri aktardı:
“Yine İş sağlığı ve İş güvenliği kanununun 10. maddesine göre 01.01.2013 tarihi itibariyle tüm iş yerleri Risk değerlendirmesi yapmak ve yaptırmakla yükümlüdür denilmektedir. Burada esnaf ve sanatkarımız risk değerlendirme analizi ya kendisi yapmaya çalışacak ya da özel kişi veya kuruluşlara para ödemek zorunda bırakılacaktır. Bu hizmet bedelleri ile ilgili hiçbir standart tarife belirlenmezken tamamen uzmanların inisiyatifine bırakılmıştır. Mağdur olan yine esnaf ve sanatkar camiasıdır. Uzmanların vereceği 2 saatlik eğitimle iş sağlığı ve güvenliği amacına ulaşamaz ancak formalite olarak gerçekleştirilebilir. Mesleki kuruluşlarımıza kayıtlı yüzlerce meslek grubu bulunmaktadır. İlimizde bu meslek gruplarının risk analizinin nasıl yapılacağı, kriterleri, içeriği ve benzer uygulamaları hakkında yönlendirileceği bilgi alabileceği herhangi bir birim bulunmamaktadır. Bu da şimdiden bilgi karışıklığına neden olmaktadır. Sonuç olarak esnaf ve sanatkarımızın şimdi yaşadığı ve ileride karşılaşabileceği sorunları önlemek açısından İş sağlığı ve güvenliği kapsamında alacağı desteğin süresiz gerçekleştirilmesi sağlanmalı. Eğer gerçekleştirilemiyorsa bu uygulama içerisinde tüm esnaf ve sanatkarımız muafiyet kapsamına alınmalıdır.”
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Demokratikleşme ve Atılım projesi kapsamında ülkemizin yakalamış olduğu bu gelişmişlik seviyesinde gerçekleştirilen uygulamalar esnaf ve sanatkarımıza ekonomik yük olarak dönmemelidir. Esnaf son dönemlerde üstüne gelen bu yüklerin altından kalkamayacaktır. Her uygulamanın altından her kanunun altından esnafı zora sokacak maddi bir yük çıkmaktadır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz