YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İthal Kornea Açıklamasına Yasal Düzenleme Önerisi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Nakil Birim Sorumlusu Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Sağlık Bakanlığı’nın ithal...

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Nakil Birim Sorumlusu Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Sağlık Bakanlığı’nın ithal kornea açıklamasını, “Vatandaş için atılan iyi bir adım ancak bir yasal düzenleme yapılırsa otopsilerden de kornealar alınabilir. Böylelikle Türkiye’nin ithal korneaya ihtiyacı kalmaz" sözleriyle değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın 2013 yılında kornea ithalatı gerçekleşeceğini açıklaması üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Nakil Birimi telefon yağmuruna tutuldu. Nakil bekleyen kişilere ışık tutacak söz konusu çalışmanın kamuoyunda yanlış bir algı oluşturduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Nakil Birim Sorumlusu Prof. Dr. Sait Eğrilmez, atılacak adımlara açıklık getirdi. Eğrilmez, “O haberden sonra telefon yağmuruna tutulduk. Oluşan algı sanki 2013 yılının Mart ayına kadar 5 bin tane korneanın ithal edileceği, bunun da hemen nakil edileceği gibi anlaşıldı. 4 bin 600 tane kornea bekleyen kişi var ve yılda ortalama bin 500 tane korneayı da kendi ülkemizin şartlarında temin etmekteyiz. Ancak yılda bin 500 olursa, iki yılda 3 bin kornea yapar, bu da iki yılın sonunda hala eksik olan kişi sayısının kornea ihtiyacını karşılamak için toplam bin 500 korneanın ithali için anlaşma yapıldı. Yüzde 30’luk eksiğimizi yurt dışı destekli karşılamak için yapılan bir anlaşmadır. Bu sebeple hastalarımızın hepsi ‘Mart’a kadar şansımızı kaybetmeyelim’ diye bizi telefon yağmuruna tuttular. Haber öyle yanlış çıktı ki görme engelliler için Mart’a kadar mutlaka kornea nakilleri olacak diye. Görme engelli tanımı yanlış. Bizim ülkemizde tedavi ile görmeyecek insanlar. Biz sadece kornea nakli olursa görmesi artacak, kornea beklediği için göremeyen kişilerden bahsediyoruz” dedi.

“YASAL DÜZENLEME İLE İTHAL KORNEAYA İHTİYAÇ DUYULMAZ”

Prof. Dr. Eğrilmez, söz konusu ithal kornealar için bakanlığın kornea nakilleri ile çalışma yapan bürokratları ve yetkilileri ile Türk Göz Hekimleri Derneği olarak bir komisyon oluşturduklarını ve vatandaşlar için uygun korneanın alınmasına yönelik teknik bilgiler verdiklerini söyledi. Özellikle İzmir, İstanbul ve Ankara’da yılda 10 bin otopsinin yapıldığını hatırlatan Eğrilmez, ithal kornealara ihtiyaç duymadan otopsilerde korneaların alınmasını içeren yasal düzenlemenin getirilmesi önerisinde bulundu. Prof. Dr. Eğrilmez, “Eğer birileri 2-3 yıl sıra bekliyorsa, o süreci öne almak için atılan, vatandaş için atılan iyi bir adım olarak görüyorum. Ancak biz ithal etmek yerine kendi olanaklarımızla daha çok kornea bulmak ve toprağa verdiğimiz korneaları hastalarımıza nakil etmenin yolunu bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Örneğin üç büyük ilde yılda 10 bin otopsi yapılmakta. Eğer bir yasal düzenleme yapılırsa, kornealar alınarak Türkiye’nin ithal korneaya ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Kamu vicdanının da bunun önünde duracağını zannetmiyorum. Belki kısa süre içinde ‘otopsilerin de korneaları alınsın, kornea beklemek ve ithal etmek tarihe karışsın’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler