Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Kalp damarınızda sorun varsa bacak ve boyun damarınızda da olma olasılığı yüksek

    Başarılı kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Yusuf Kalko uyardı! “Damar sertliği bir bütün. Eğer kalp damarlarınızda sorun varsa, bacak ve boyun damarlarınızda da olma olasılığı yüksek. Ya da boyun damarınızda darlık tespit edildiyse mutlaka bacak ve kalp damarlarınıza da baktırınız.” İşte o hayati ayrıntılar.

    “Çağımızın vebası damar hastalıkları her geçen gün daha tehlikeli boyutlara ulaşarak genç yaşlarda da görülmeye başladı. Kalp krizi, şah damarı kaynaklı inmeler, bacak damarı tıkanıklığına bağlı kangrenler en sık görülen damar sorunları arasında yer alıyor. Ölüme sebebiyet verebilecek bu hastalıklar karşısında erken tanı ve doğru müdahale hayat kurtarabiliyor.

    DAMAR TIKANIKLIĞINI TETİKLEYEN FAKTÖRLERE DİKKAT!

    Damat tıkanıklığını tetikleyen pek çok etkenden söz edebiliriz. Bunların başlıcaları ise genetik faktörlerdir. Ayrıca yüksek kolesterol, şeker, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar da damar sertliğine zemin hazırlayan etkenlerdendir. Yanlış beslenmeyi de atlamamak gerekir zira yağlı yiyecekler, aşırı kırmızı et tüketimi ve hamur işleri gibi gıdalar damar sertliğine davetiye çıkarıyor. Bir diğer önemli etken de obezite, stres ve ileri yaş faktörüdür. Bu yüzden genetik geçişi saymazsak Akdeniz usulü beslenmeyi ve düzenli sporu yaşam şekli haline getirmek, ideal kiloda kalmayı sağlamak stresle baş etmek gibi önlemler almak bizi damar sertliğinin olumsuz etkilerine karşı koruyacaktır.

    BELİRTİLERE KULAK VERİN

    Damar tıkanıklığı belirtilerine karşı hastaların uyanık olması gerekir. Baş dönmesi, geçici şuur kaybı, geçici konuşma bozukluğu, geçici görme kaybı, kolda ve bacakta güçsüzlük gibi belirtiler şah damarı kaynaklı inmenin belirtileridir. Bu belirtilerden bir tanesini bile fark ettiğinizde bir uzmana başvurup şah damarı ultrasonu çektirmek olası bir felci engelleyebilir.
    Öte yandan yaş faktöründen dolayı bacak damarlardaki damar sertliğine bağlı tıkanıklıklar, kireçlenme ya da romatizma ağrısıyla karıştırılır. 40 yaş üzerindeki herkesin bu belirtilere karşı uyanık olması gerekir. İlk belirti topallamayla başlar. Uyluk, baldır ve diz bölgesindeki damarların tıkanmasına bağlı ağrı, yürürken topallamanıza yol açar. Bu da günden güne yürüme mesafenizi kısaltır. Bir süre sonra istirahat esnasında da ağrılarınızın devam ettiğini görürsünüz. Hatta öyle ki, uykunuzu kaçıran ve morfinin bile kesmediği ağrılar baş gösterir. Ayakta ve bacakta sürekli üşüme hissi olur. Kıllarda dökümle, tırnaklarda bozukluklar meydana gelir. Ayak morarır ya da siyahlaşır. Diyabetli hastalarda iyileşmeyen yaralar oluşur. Şeker hastaları bizim en önemli hasta grubumuz çünkü ayaklarında ağrı duymazlar. Çıkan yaralar iyileşmeyince bize başvururlar. Dolayısıyla ayak can çekişirken ya da kangrene dönüştüğünde durumun farkına varırlar. Rutin kontroller, 40 yaş üzerindeki herkes için büyük önem teşkil eder. Ancak şeker hastaları için bu kontroller hayati diyebilirim. Çok basit damar muayeneleri ve tahlilleri erken müdahaleyle hayat kurtarır.
    Ayrıca unutulmamalıdır ki, damar tıkanıklığının ana sebebi olan damar sertliği gölgeniz gibi sizi ömür boyu takip eder. Dolayısıyla tüm hastaların yaşam biçimlerini değiştirerek öncelikle kendilerine iyi bakmaları gerekir. Sigara, alkol, sağlıksız beslenme gibi eski alışkanlıklarını devam ettirirlerse tedaviler geçici çözümden öteye gitmez."

    Instagram: @profdryusufkalko
    Facebook: @profdryusufkalko

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler