Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Hükümetin getirdiği fona karşı olursanız işçi sizi tepeler.” diyerek, kıdem tazminatı fonu tasarısına karşı çıkanları eleştirdi.
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Bursa Anatolia Hotel'de düzenlediği basın toplantısında son zamanlarda sık sık gündeme gelen kıdem tazminatına değindi. Kavlak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'bu konuyu gündeme getirmediklerini' açıkladığını hatırlattı. Bu açıklamanın konunun sonsuza kadar konuşulmayacağı anlamına da gelmediğinin altını çizen Kavlak şunları kaydetti: “Kıdem tazminatı ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük. Ben Başbakan'a, 'Kıdem tazminatı her gündeme geldiğinde kamudan yüzlerce kişi işi bırakıyor. Özel sektörden tazminatımı alamayacağım diye insanlar ihbarını bırakıyor, tazminatını alıyor. Böyle bir şey varsa biz bunu söyleyelim' dedim. Başbakan Erdoğan da 'Bizim gündemimizde kıdem tazminatı yoktur' dedi. Bir gün beni gazeteciler aradı. Kıdem taslağı servis edilmiş, ama kim tarafından servis edildiği belli değil. Bunun üzerine Türk-İş olarak İstanbul’da basın toplantısı yaptık. Bizim toplantıdan sonra, Bakanlar Kurulu toplantısında bu yasa ile ilgili, Çalışma Bakanı Faruk Çelik bir brifing verdi. 3 tane yol haritası çıkartıldı. Çelik ile akşam görüştük. Başbakan'ın 3 tane yol haritasına 'evet' ya da 'hayır' demediğini söyledi. Başbakan'la görüşürsek bu işten bir çıkış yolu bulabileceğimizi söyledi. Kıdem tazminatı gündemimizden kalktı. Konjonktürde bu konunun 2015'e kadar gündeme gelmeyeceği çok açık. Gelecekse bunun tedbirlerini şimdiden almamız lazım."
Bu zamana kadar fona karşı olan biri olduğunu, 'Türkiye'yi yönetenler fon sabıkalısıdır' dediğini hatırlatan Kavlak, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü bu ülkedeki fonların hepsi amaçlarının dışında kullanıldı. Ancak bu hükümetin getirdiği fona karşı olursanız işçi sizi tepeler. İşçi 10 yılda parayı çekecekse, ev aldığında paranın yarısını çekecekse, bankaların o paraya istinaden düşük faizli işçiye kredi vermesi de gerekiyor. Bu konuların yasada yer alması lazım. İşçi sendikası ile işveren sendikası uzlaşabilir. Kırmızı çizgilerimizi belirleyeceğiz. Ona göre masaya oturacağız. Çalışan kesim için bunu şans olarak görüyorum. Bunun için 3 yıllık dönem var. Bu dönemi sadece eleştirmekle değil, bir takım projelerle götüremezsek, 3 yıl sonra esnek çalışma biçimleri, özel istihdam büroları, bölgesel asgari ücret, emeklilik yaşının artırılması gibi durumlar olabilir. Hükümetin gündeminde bunların hepsi var. Sorduğumuzda 'yok' diyorlar ama çekmecelerini açtıkları zaman bulursunuz. Doğru zamanda, doğru zeminde bunu gündeme çıkartacaklardır. Bu 3 yılı iyi değerlendirmemiz lazım. Değerlendirebilirsek, gemisini kurtaran kaptan oluruz.”
OTOMOTİVDEKİ DÜŞÜŞ SENDİKALARI ETKİLER
Avrupa'ya yapılan otomotiv ihracatındaki düşüşün sektörü ve sendikaları nasıl etkileyeceğini de değerlendiren Pevrul Kavlak, otomotiv sektöründeki yüzde 20'lik düşüşün sendikaları derinden etkileyeceğini dile getirdi. Türkiye'nin Avrupa'ya ihraç ettiği otomotivde yüzde 22 oranında bir düşüş oluştuğuna dikkat çeken Kavlak, “Otomotivde yüzde 20 düşüş olursa bizi etkilememesi mümkün değil. Türkiye artık Avrupa’ya bağlı pazar değil. Avrupa’nın pazarları dışında Türkiye’nin pazarları yüzde 19, yani otomotivde yüzde 3 düşüş var. Artık otomotiv üssü olmuş Türkiye’yi yüzde 3 çok etkilemez. Otomotiv her şeye rağmen yerini koruyor. Pazarın yüzde 3,5 daralması endüstriyel ilişkileri etkilemez” değerlendirmesini yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz