Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için üretilen kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) koruyucu kıyafetlerin ilk partisi, Kocaeli'nde düzenlen törenle teslim edildi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin nükleer biyolojik kimyasal koruyucu elbise takımının yurt içinde üretimi amacıyla 15 Haziran 2007'de ÇAN Ortak Girişim Grubu ile 48 milyon Euro'luk sözleşme imzalamıştı. Sözleşmeye göre, ÇAN Ortak Girişim Grubu, 161 bin 102 adet KBRN koruyucu elbise takımı (KBRN koruyucu elbise, bot kılıfı ve eldiven) üretecek.
Pilot üretimi ve test aşaması tamamlanan elbiselerin 2 bin adetlik ilk partisinin TSK'ya teslimatının, Şubat ayı içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Projede yüzde 80 yurtiçi katma değer hedeflendi. Son elbise takımının, paket olarak kuvvet komutanlıklarına teslimatının 2017 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
İlk teslimat için Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde tören düzenlendi. Fabrikada düzenlenen törene Vali Yardımcısı Mustafa Pekdemir, Ali Sözen, Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı, Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar, Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Kara Araçları Daire Başkanı Levent Şenel, Alay Komutanı Birol Şimşek, Sertifikasyon Daire Başkanı Serhat Başaranoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve diğer davetliler katıldı.
ÇAN Ortak Girişim Grubu'ndan Celal Öğütoğulları, proje hakkında bir sunum yaptı. Öğütoğulları, proje hakkında bilgi vererek, “Projenin başarısı hepimizin başarısıdır. Bu elbiseler, maske hariç, tamamen yerli teknoloji ile üretilmiştir. Kıyafetler, dış kumaş ve koruyucu olmak üzere iki katmandan oluşuyor. Projemiz, 2017 Aralık ayında bitecektir.” dedi.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar ise TSK’nın 3 branşına kara, deniz ve hava kuvvetlerine NBC tehditlerine karşı elbise ürettiklerini ifade etti. Bayar, çalışmaya değinerek, şunları kaydetti: "Elbisemizi üretmiş durumdayız. Bu çalışmalar, uluslararası standartlara uygun olarak yapılan çalışmalar. Bu yüzden, aslında uzun bir süre aldı. Askerimizi emanet edeceğimiz bu elbisenin, her türlü performansından emin olmak istiyorduk. Test programı sonucunda, bu sonuca ulaştık. Kıyaslama açısından dünyada seri üretim yapan kimler var diye... Açıkçası iki ülke dışında bu elbiseyi üreten dünyada kimse yok. Almanya ve Japonya. Dolayısıyla buradaki teknolojiyi vurgulamak istiyorum. önemli bir teknoloji kazanmış oluyoruz. Bu proje, 10 senelik bir proje. 2017 yılına kadar 162 bin elbiseyi TSK’ya teslim edeceğiz.”
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı da bu teknolojinin Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getirdi. Yardımcı, şunları kaydetti: "Türkiye ilk dünyada üçün biri. Bugüne kadar geçen zaman emek, geçikmiş zamanları da ileride telafi etmek kaydı ve şartıyla teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz. TSK’nın ihitiyacından yola çıkarak gelişmekte olan savuma sanayimiz, TSK’ye teslim ettiği ürünlerde yurt dışına açılabiliyorlar. Mal teslim edemeyenin yurt dışına çıkma hayali yok. TSK’ya mal teslim etmek kolay değil. Başlangıcı zor olur ama sonu hayırlı olur. "Törenin sonunda Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı'ya elbisenin bir örneği teslim edildi. Törenin ardından, basına kapalı olarak fabrika gezildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz