YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kütahya'da "Sonbahar Şap Aşısı Kampanyası" Sona Erdi

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Satıcı, 17 Eylül-17 Kasım tarihlerini kapsayan "Sonbahar Şap Aşısı Kampanyası"nın sona erdiğini bildirdi.

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Satıcı, 17 Eylül-17 Kasım tarihlerini kapsayan "Sonbahar Şap Aşısı Kampanyası"nın sona erdiğini bildirdi.

Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, kampanya döneminde il genelinde programın yüzde 88,87'sine karşılık gelen 141 bin 163 büyükbaş hayvanın şap hastalığına karşı aşılandığını belirtti.

Bu yıl ocak-kasım ayları arasında il genelinde 40 mihrakta şap hastalığı çıktığını ve gerekli idari ve fenni önlemler alınarak hastalıkların söndürüldüğünü duyuran Satıcı, şunları kaydetti:

"İlkbahar döneminde şap aşısısın tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle kampanya tarzında aşılama yapılamamış, fakat hastalık çıkan bölgelerde ve çevrelerinde 90 bin 610 büyükbaş, 23 bin 968 küçükbaş hayvana şap aşısı uygulanmıştır. Bakanlığımız ve Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nce 'Türkiye'de Şap Hastalığının Kontrolü' projesi hazırlanmış olup, yüzde 85 Avrupa Birliği (AB) katkılı proje 2011 yılı sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası ile devreye girmiş ve 2014 yılı ilkbahar dönemi aşılama kampanyası ile sonlandırılacaktır. Proje 3 yıl süreli olup 38 milyon 375 bin avro bütçeye sahiptir.

Şap hastalığı, bulaşıcı viral bir hastalık olup, ağızda, memede ve tırnakta yaralar oluşturmakta, süt ve et veriminde kayıplar, gebe hayvanlarda yavru atma ve genç hayvanlarda ölümler meydana getirmektedir. Ayrıca hayvan pazarlarının kapatılması ve hayvan hareketlerinin kısıtlanması gibi birtakım sorunlara yol açan hastalık, ülkemiz hayvancılığının en önemli sorunlarından biridir. Şap hastalığıyla mücadelenin başarılı olabilmesi için hasta hayvanların solunum, salgı ve atıklarında yüksek düzeyde bulunan virüsün yayılmasının önlenmesi gerekmektedir."

-Şap aşısı yapılmayan hayvanların sevkine izin yok-

Satıcı, hayvan sevklerinde şap aşısı yapılmasının kanuni bir zorunluluk olduğuna dikkati çekerek, aşısı yapılmayan ve aşısı yapıldıktan sonra 15 günlük süre geçmeyen hayvanların sevkine izin verilmediğini ifade etti.

Hastalık nedeniyle karantina konulan bölgeden hayvan çıkaran veya yeni hayvan alan kişilere Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince 5 bin 937 lira idari para cezası uygulandığı bilgisini veren Satıcı, yetiştiricilerin, mağdur olmaması için büyükbaş hayvanlarını aşılatması, işletmelerindeki her türlü hayvan hareketini 7 gün içinde kendilerine bildirmesi, şap hastalığı olduğu bilinen bölgelere giriş veya çıkış yapmaması, hayvan pazarından aldıkları hayvanları şap hastalığı yönünden kontrol etmesi, belgesiz ve küpesiz hayvanları satın almaması gerektiği uyarısında bulundu.

Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler