- GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Televizyonun tek kanallı olduğu yıllarda ekranda mercimeğin faydalarını anlatan ve 'Mercimekçi' olarak bilinen 86 yaşındaki Prof. Dr. Ayşe Baysal, Bakan Mehdi Eker'e "Her şeyimizi topraktan alıyoruz ve bizim toprağa borcumuz var. Bakan Bey siz de yardımcı olun tarım alanlarını, tarım topraklarını bizi besleyen toprağı inşaatlara hediye etmeyelim. İnşaatlar tarım toprağı olmayan yerlerde yapılsın" dedi. Baysal'ın bu sözleri salonda büyük alkış aldı.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ayşe Baysal, "Bu projeyi çok beğendim. Türkiye'de adım 'Mercimekçi' bilindiği için Türkiye'de ve sosyal medyada hala mercimek konuşuluyor. Mercimek ve Ayşe beraber. Tarım konusunda hükümetimizin yapacağı işlerde birini benim dikkatimi çekti. Başbakan Davutoğlu, obezite ve diyabeti önlemek için çalışmalara yapacaklarını ve kampanyalar açılacağını söylediler. Bu beni 28 yıl öncesine götürdü. Baklagillerin en önemli özelliği glisemik indeksin düşük olması demek. Bu diyabetin önlenmesinde birinci derecede önemli" dedi.
"BİZİ BESLEYEN TOPRAĞI İNŞAATLARA HEDİYE ETMEYELİM"
Toplantı sonrası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Prof. Dr. Ayşe Baysal'a elini öperek hediye verdi. Baysal, Bakan Eker'e "Herşeyimizi topraktan alıyoruz ve bizim toprağa borcumuz var. Bir şey önermek istiyorum. Bakan Bey siz de yardımcı olun tarım alanlarını, tarım topraklarını bizi besleyen toprağı inşaatlara hediye etmeyelim. İnşaatlar tarım toprağı olmayan yerlerde yapılsın. Her yere fabrika kurup örneğin o güzelim Bursa Ovası'nda şeftalileri daha fazla yok etmeyelim. Ürünlerin yetişmediği yerlerde inşaat yapalım. Yeşillikler bizim her şeyimiz. Havamızı temizleyen de o dur. Bunu Bakan Bey'den rica ediyorum" dedi.
Prof. Dr. Ayşe Baysal'ın bu sözleri salondakiler tarafından alkışlandı.
"HOCAMIN ASİSTANLARINA TERCÜMANLIK YAPMIŞTIM"
Bakan Mehdi Eker ise bir hatırasını anlattım. Bakan Eker, "Hocam buradayken sizinle bir hatıramı paylaşmak istiyorum. Heralde kader dedikleri şey bu. İlkokulu bitirdiğimi 1969 yılında hocamın yönettiği Türkiye'de bir beslenme araştırması nedeniyle asistanları ve öğrencileri Diyarbakır'a benim doğduğum Tepe Köyü'ne geldiler. 'İnsanlar nasıl besleniyor?' diye beni çağırdılar. Ben o ekiple birlikte araştırma çalışmasına katıldım. Onlara tercümanlık yaptım. Sonra gün geldi gıdanın da yer aldığı konularla ilgili bakanlıkta görevim oldu. O zaman hocamın asistanları profesör olmuşlardı. Onlarla beraber beslenme ile ilgili toplantı yaptık. Bugün hocaların hocası Ayşe Baysal Hanım ile Türkiye'de baklagil üretiminin geliştirilmesi ve dünyaya tanıtılması yönünde bir toplantıya katıldık. Benim için büyük bir onur. Nereden nereye?" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz