Erkeklerin vazgeçilmez aksesuarı tespih, Kastamonu'daki bir kamu yöneticisinde tutkuya dönüşünce yıllar içinde ciddi bir koleksiyon ortaya çıktı.
Hayatının her aşamasında tespihi ayrılmaz bir parçası gören kişi, Kastamonu Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü İl Ali Sarıkaya(60). Ondaki tespih merakı, ilk görev yeri Sivas'ta bir tespihe karşılık sıfır kilometre otomobil teklif edilmesiyle başladı. Çok değerli otomobile rağmen sahibinin teklifi reddetmesinden etkilenen Sarıkaya, o gün başlayan tespih merakıyla bugüne kadar yüzlerce tespihin sahibi oldu.
Sarıkaya'nın, 38 yılda oluşturduğu koleksiyonunda değerli taş ve ağaçlardan yapılan 300'ün üzerinde tespih bulunuyor.
Gittiği her yerden mutlaka tespih alan Sarıkaya, Sivas'tan Bolu'ya, Sakarya'dan Aksaray'a, Hakkari'den Edirne'ye, Erzurum'dan Muş'a kadar birçok şehirden topladığı özel tespihlere evinde özenle bakıyor.
-İlahiyat hocasıyla başlayan tespih serüveni-
Aslen Çankırılı olan Ali Sarıkaya, AA muhabirine, tespih merakının İlahiyat fakültesinde öğrenciyken bir hocasının tespihsiz derse girmemesi ve giydiği takım elbiseye uygun tespihlerle gelmesini fark etmesiyle başladığını söyledi.
Okulu bitirip ilk görev yaptığı Sivas'ta tespih meraklısı birisinin 99'luk koka tespihe sıfır kilometre otomobil vermeyi teklif etmesine rağmen sahibinin teklifi reddetmesinden çok etkilendiğini kaydeden Sarıkaya, "Bunlar saf mı dedim. Biri sıfır araba veriyor, diğeri o zamanın parasıyla 70-80 bin liralık aracı almıyor. Arkadaşlar bana da tespih hediye etmeye başlayınca bende de merak başladı" diye konuştu.
-"En değerli tespih kehribardır-"
Tespihin, yapıldığı madde, eskiliği ve ustasıyla değer kazandığını vurgulayan Sarıkaya, "Tespihlerin değeri güncel ve antik olanlar şeklinde ikiye ayrılır. En değerli tespih kehribardır" dedi.
300'ün üzerinde tespihi olan Sarıkaya, koleksiyonunun toplam değerinin ise 25-30 bin lirayı bulduğuna dikkati çekti. En çok Osmanlı kehribar tespihine sahip olmayı istediğini ancak mali gücünün yetmeyeceğini kaydeden Sarıkaya, "Osmanlı kehribar tespihinin fiyatı 15 bin lira civarındadır. Ona gücüm yetmez. Tespihçiliği amatörce yapıyorum" dedi.
Koka, oltu, kehribar tespihlerini nerede görse aldığını ifade eden Sarıkaya, "Tespih kibar olacak. Sessizce çekeceksin. Ben kibar tespih seviyorum. Tespih eskiden İstanbul beyefendisinin aksesuarıydı" diye konuştu.
Merhum iş adamı Sakıp Sabancı'nın 80'li yıllarda Tokat'ta yeşil kehribar tespihi olduğunu öğrenince sahibine mektup yazdığını hatırlatan Sarıkaya, "Uçağa bin tespihi al, gel. Tüm masraflar benden demiş. Tespihe de ne istiyorsan vereceğim. Sınır yok. Çocuk, baba yadigarı veremem demiş. Sabancının da tespihe merakı vardı" ifadesini kullandı.
Tespihe verdiği önemi bir hatırasıyla anlatan Sarıkaya, şöyle devam etti:
"Bir gün bir aile dostuma misafirliğe gittim. Tespihimi orada unutmuşum. Telefonla aradım aman ha benim tespihimi iyi sakla, emniyete al. Duramadım gece taksi tutup tespihimi almaya gittim. O kadar düşkünüm. Tespih 25 lira, ben taksiye 45 lira verdim. Tespihçilik farklıdır. Tutku yapar insanda. O gece, tespihimi almasaydım uyuyamazdım"
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz