Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Letonya-Litvanya İş Gezisi’ne katılan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı ve aynı zamanda Litvanya Fahri Konsolosu olan işadamı Armağan Öner, gezinin amacına ulaştığını bildirdi.
Öner, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği, Yatırım ve Destek Ajansı Letonya (LIAA) ve İşverenler Konfederasyonu Letonya (LDDK) işbirliğinde düzenlenen Letonya-Türkiye İş Forumunda Mersin grubu olarak güçlü bir lobi oluşturduklarını, kentin sorunlarını gündeme getirme fırsatı bulduklarını bildirdi.
Letonya'daki akşam yemeğinden sonra Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin otobana bağlantı sorununun çözümü ile ilgili taleplerini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a ilettiklerini belirten Armağan Öner, Türk Arap İşadamları Derneği (TURAB) Başkanı Emin Ucuz ve MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Yusuf Yılmaz ile birlikte adeta ablukaya aldıklarını söyledi. Öner, Bakan Yıldırım'a, D-400 sorununun çözümünün Mersin ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını bildirdiklerini kaydetti.
Öner, D-400 karayolunun tıkanması, otoban bağlantısının da bulunmaması nedeniyle OSB'deki yatırımcıların zor durumda kaldığını, bu durumun yeni yatırımcıları bölgeye çekme konusunda dezavantaj oluşturduğunu kaydetti. Öner, Ulaştırma BakanıYıldırım'ın yanı sıra AB Bakanı Egemen Bağış ile de ülke ve Mersin gündemine ilişkin konuları paylaşma fırsatı bulduklarını bildirdi.
TÜGİAD Başkanı Öner, görüşmelerde, her iki ülkenin Mersin'deki fırsatlarını da dile getirdiklerini, yapılacak ekonomik işbirliği konusunda görüş alışverişi yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Çok farklı sektörlerden iş adamları bir araya geldi. Karşılıklı yapılabilecek ithalat ve ihracat ürünlerinden bahsedildi. Hem Letonya’nın hem Litvanya’nın Yatırım Destekleme Ajansları ile görüşüldü."
NAKLİYE SORUNU
Letonya ve Litvanya'nın yanısıra tüm Baltık ülkeleriyle Türkiye arasında nakliye problemlerinin bu ülkeler arasındaki ticaretin gelişimine önemli bir engel olduğuna dikkati çeken TÜGİAD Çukurova Şube Başkanı Öner, "Bu sorun aşılırsa bu ülkelerle ticaretimizde önemli aşama kaydedilir" dedi.
Türkiye ile Litvanya arasındaki ikili ticaret hacminin, 2011 yılında 420 milyon ABD doları, 2012 yılında ise 500 milyon ABD dolarına yükseldiğini ancak yeterli olmadığını vurgulayan Öner, şu bilgileri verdi:
"Ülke olarak Litvanyadan demir çelik, mobilya ve mineral yakıtlar ithal ediyoruz. Bu ülke ise bizden mücevharat, otomotiv ve yan sanayi, tektil ürünleri ile beyaz eşya alıyor. Nakliye sorunu aşıldığında Litvanya ile güçlü bir ticaret köprüsü kuracak potansiyele sahibiz. Bu ülke ile dış ticaretimizi geliştirmek için hem ülke olarak hem de Mersin olarak fırsatlarımız var" dedi.
Öner, şuanda Türkiye’deki limanlar ve Baltık ülkelerindeki limanlarla ilgili hem Letonya’nın hem Litvanya’nın yaptığı önemli çalışmalar bulunduğunu vurgulayarak, "Letonya bir liman projesiyle, Litvanya Viking Tren Hattıyla gündemde. Ukrayna’yı, Bela Rus’u, Türkiye’yi hızlı bir şekilde Baltık’a bağlamaya çalışıyorlar. Bu çalışmalar bizim işimize yarayacak, nakliye zamanı kısalacak ,maliyetler düşecek. Kısa zamanda Türkiye ticareti için çok güzel bir etki yaratacak" diye konuştu.
TÜGİAD Çukurova Şube Başkanı Öner, nakliye sorunu çözüldüğünde, sebze ve meyve yetişmeyen Baltık ülkelerine Mersin'den yaş sebze ve meyve başta olma üzere birçok kalemde ürün ihracatı yapabileceğini vurguladı. Öner, gezide Mersin'deki bu fırsatları ilgililere aktardıklarını bildirdi. Öner, bu ülkelerin Türk ürünlerini Rusya'dan ya da Ukrayna'dan aldıklarını kaydetti.
NÜFUS AZ, ALIM GÜCÜ YÜKSEK
Üç baltık ülkesinin 11 milyon nüfusu ifade ettiğine dikkati çeken Başkan Armağan Öner, "Yani bir İstanbul'dan daha küçükler ancak, harcama güçleri çok fazla. Tek problemleri yaşlanan nüfusları. Bu ülkelere sattığınızı alabilecek güç var" dedi.
Litvanya fahri konsolosu olarak da Viking Hattıyla ilgili çalışmaları yakından takip ettiğini anlatan Öner, "Biz aynı zamanda Mersin limanıyla bir şekilde Litvanya’daki Klaipeda limanı ile ilgili neler yapabilir ve bu limanlardan daha iyi nasıl fayda sağlayabileceğimizin çalışmasını yapıyoruz. Ayrıca, TÜGİAD üyeleriyle Litvanya'ya bir gezi de planlıyoruz" diye konuştu.
Öner, kusursuz bir organizasyonla gezinin amacına ulaşmasını sağlayan MÜSİAD'ı da bu çabasından dolayı kutladıklarını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz