YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Onlar Ailelerinin Gururu Oldular"

Afyonkarahisar'da yaşayan ve Down Sendromlular Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 3'üncü olan Münevvere Yılmaz ile down sendromlu atletizm sporcusu Mahmut Başak'ın aileleri

Afyonkarahisar'da yaşayan ve Down Sendromlular Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 3'üncü olan Münevvere Yılmaz ile down sendromlu atletizm sporcusu Mahmut Başak'ın aileleri çocuklarının elde ettiği başarılarıyla gurur duyuyor.

Down Sendromlular Dünya Atletizm Şampiyonası'nda gülle atmada bronz madalya kazanan Münevvere Yılmaz'ın annesi Hanife Yılmaz, AA muhabirine, 19 yaşındaki kızı Münevvere'nin down sendromlu olduğunun, doğumdan 1,5 ay sonra fark edildiğini bildirdi.

Bu duruma hiç üzülmediğini, onunla hayata sımsıkı tutunduğunu ve zamanının büyük bölümünü ona ayırdığını dile getiren Yılmaz, "Bizim de maddi durumumuz kısıtlıydı. Hiçbir şey dört dörtlük değildir, olamaz da. Hayatla mücadele etmeliyiz. Bu mücadele sonunda kızımı, topluma kazandırdım. Okuma yazmayı öğrendi ve sporla tanıştı. 3-4 yıldır Türkiye şampiyonlukları var. En sonunda dünya 3'üncüsü oldu" dedi.ılmıyor"

Down sendromlu çocukların özel ilgi istediğini ve eğitimlerinin çok önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, down sendromlu doğan çocukların, Allah'ın verdiği bir hediye gibi görülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Adana'daki ailenin verdiği karara çok üzüldüm. Doğmuş olsa belki o da kızım gibi başarılı olacaktı. Cennet kolay kazanılmıyor. Her şeyin bir zorluğu var. Down sendromlu bebeklerin de dünyaya gelme ve yaşama hakkı var. Bunları kısıtlamamalıyız. Hiçbir şey kolay değil. Sırası geliyor sağlıklı çocukları yetiştirmekte güçlük çekiyoruz. Onun için anne karnındaki çocukların down sendromlu olduklarını öğrenince engellemeyelim" ifadelerini kullandı.

-"Bir gülüşü, gözlerinin parıltısı dünyaya bedel"-

Kızının eğitimine, 6 yaşında özel bir rehabilitasyon merkezinde başladıklarını bildiren Yılmaz, bir devlet okulunda öğrenimini sürdürdükten sonra onu spora yönlendirdiklerini belirtti.

Yılmaz, kızının yaklaşık 10 yıldır çeşitli branşlarda spor yaptığını ve kızının hayata tutunması için büyük uğraşlar verdiklerine işaret ederek, "Kızımla gurur duyuyorum. Onun bir gülüşü, gözlerinin parıltısı dünyaya bedel. Okuma yazma öğrendi, sporla tanıştı ve büyük başarılara imza attı. Şimdi en büyük hedefimiz olimpiyatlarda başarı kazanmak. İstanbul'da 13-18 Mart'ta yapılacak Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda dereceye girerek madalya kazanmak istiyoruz" diye konuştu.

Münevvere Yılmaz, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nca düzenlenen Down Sendromlular Atletizm Milli Takımı seçmelerini geçerek Milli Takım'a seçilmiş, Mersin, Elazığ ve Trabzon'da gülle atma ve 400 metre atletizm yarışlarında Türkiye birinciliklerini kazanmış, Portekiz'de gerçekleştirilen Dünya Down Sendromlular Atletizm Şampiyonası'nda gülle atmada dünya 3'üncülüğünü elde etmişti.

Afyonkarahisar'ı 10 Ocak'ta ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Valilik önünde görüşen Yılmaz, kazandığı madalyaları ona göstererek sevincini paylaşmıştı. Gül de Yılmaz ile çekilen fotoğrafı Twitter hesabında paylaşarak, "Vilayet önünde beni karşılayan kalabalık arasından geçen sene Uluslararası Down Sendromlular Atletizm Müsabakası'nda dünya 3'üncüsü olan kızımız, boynundaki madalyaları bana gururla gösterdi" notunu yazmıştı.

-"Down sendromlu çocukların iyi bir eğitime ihtiyacı var"

Down sendromlu atletizm sporcusu Mahmut Başak'ın babası Mehmet Başak da down sendromlu çocukların, Allah'ın bir lütfu olduğunu anlatarak, sadece iyi bir eğitime ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Yılmaz ve Başak, Adana'da, anne karnındaki down sendromlu ceninin kalbinin durdurulması operasyonunun ardından anne ile karnındaki iki ceninin hayatını kaybettiğini, gazete ve televizyon kanallarından öğrendiklerini belirterek, Adana'da yaşanan olaydan üzüntü duyduğunu söyledi.

Öte yandan, iddiaya göre, Adana'da bir fabrikada dış ticaret uzmanlığı yapan ve ikiz bebeklere hamile kalan bir çocuk annesi Hatice Demet Buzpınar'a (36), Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde özel statüde görev yapan doktorunun önerisiyle doğum öncesi bebeklerde herhangi bir "engellilik" durumu olup olmadığının belirlenebilmesi amacıyla "amniyosentez" testi yapılmış, testte ikizlerden birinin down sendromlu olduğunu belirleyen doktor, Buzpınar'a, down sendromlu ceninin kalbine iğne yapılarak gelişiminin durdurulabileceği veya bu şekilde dünyaya getirebileceğini ifade etmişti.

Eren Buzpınar (38) ile 9 yıl önce evlenen ve 8 yaşında bir oğulları olan kadın, down sendromlu ceninin kalbinin durdurulmasına karar vermiş, 13 Şubat'ta, hastanede yapılan operasyonda, down sendromlu ceninin kalbi iğne yapılarak durdurulmuştu.

Taburcu edildikten iki gün sonra evinde fenalaşınca eşi tarafından hastaneye kaldırılan kadının kalbi durdurulan cenini, bu ceninin ikizi ile rahmi, 18 Şubat'ta ameliyatla alınmış, ameliyatın ardından yoğun bakıma kaldırılan kadın, hayatını kaybetmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler