Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Rio+20 Zirvesi’nde 22 Haziran 2012 tarihinde Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE) tarafından düzenlenen yan etkinlikte ‘Türkiye’de Ormancılık Sektörü Kapsamında Öncelikli Eylemler’ konulu bir sunum yaptı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, sunumunda Rio+20 Zirvesi’nin ormancılık sektörü için bir dönüm noktası olacağına ve zirvede gündeme gelen pek çok problemin çözümünde ormancılık sektörünün önemli katkıda bulunacağına inandığını ifade etti. Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 27,7’sine karşılık gelen 21,6 milyon hektarlık ormana sahip olduğunu hatırlatan Eroğlu, ülke ormanlarının yüzde 99’unun devlet mülkiyetinde olduğunu kaydetti. Eroğlu, “Sertifikalı ormancılığa özel önem veriyoruz. Şu an için toplam orman alanımızın yüzde 6’sına tekabül eden 1,3 milyon hektar sertifikalı ormanımız var. 2015 yılında bu rakamı 3,2 milyon hektara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Zirvenin ana teması olan ‘yeşil ekonomi’ için Türk ormancılık sektöründe yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi de veren Eroğlu, Türkiye’nin odun ihtiyacının yüzde 70’inin yerli kaynaklardan karşılanabildiğini, 2012-2016 yıllarını kapsayan ‘Genç Meşcere Bakımı Seferberliği’ ile de yıllık 1,5 milyon metreküp ilave odun ihtiyacının karşılanacağını kaydetti.
Ormanların karbon yutağı olarak önemine işaret eden Eroğlu, 2008 yılında başlatılan Milli Ağaçlandırma Seferberliği’nde bütün hedeflerin aşıldığına ve bunun neticesinde Türkiye’nin FRA 2010 (Orman Kaynakları Değerlendirme Raporu) raporunda orman alanlarından elde edilen net gelirde 5. sırada yer aldığına dikkati çekti.
“TÜRKİYE, ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELEDE LİDER ÜLKE”
Türkiye’nin orman yangınları ile mücadelede bölgesinde lider ülke olduğunu ve komşu ülkelere de yardımda bulunduğunu anlatan Eroğlu, yangına müdahale süresinin 15 dakikaya düşürüldüğünü ve bunda ülke genelinde geliştirilen Yangın Takip Sistemi’nin önemli payı olduğunu vurguladı. Türkiye’de 7 milyona yakın orman köylüsünün yaşadığı ve her yıl 1,5 milyona yakın orman köylüsünün çeşitli proje ve faaliyetlerde çalıştırıldığını ve çeşitli konularda kredi desteği verildiğini bildiren Eroğlu, orman köylülerinin gelirinin artırılması için başlatılan Bal Ormanları Projesi’ne de değindi. Eroğlu, “Bugüne kadar 109 adet Bal Ormanı tesis ettik. Ayrıca odun dışı orman ürünleri için özel ağaçlandırmaya büyük önem veriyoruz. Ceviz ve badem başta olmak üzere orman köylülerimizin gelirini artıracak ürünlerin yetiştirilmesi için destek veriyoruz” dedi.
Türkiye’nin Pan-Avrupa ve Yakın Doğu Ormancılık Süreci’ne dahil olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, Türkiye’nin Rio+20’de sunduğu ‘Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’nda yeşil ekonomi için ormancılığı anahtar sektör haline getirmek için gerekli adımları atmayı kabul ettiğini de dile getirdi. Bakan Eroğlu, son olarak bütün katılımcıları 8-19 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan 10. Dünya Ormancılık Forumu’na davet etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz