YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özer: Ticaret Potansiyelimizi Artık Avrupa’yla Değil, EİT Ülkeleriyle Büyütelim

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, artık ticaret potansiyeli için büyümesi yavaşlayan...

Özer: Ticaret Potansiyelimizi Artık Avrupa’yla Değil, EİT Ülkeleriyle Büyütelim

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, artık ticaret potansiyeli için büyümesi yavaşlayan Avrupa’ya değil, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT/ECO) ve Türkiye’nin kendi içindeki potansiyele bakılması gerektiğini söyledi. Türkiye, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın yer aldığı EİT Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ulaştırma Komitesi’ne ülke temsilcisi sıfatıyla başkanlık eden Özer, üye ülkelerin önemli ve stratejik bir coğrafyada yer aldığını belirtti. Özer, “Asya, Ortadoğu ve Avrupa arasında ticaret ve mal dönüşümü 2 trilyon doları geçmiştir. Artık ticaret potansiyeli için büyümesi yavaşlayan Avrupa’ya değil, ECO ülkeleri olarak kendi içimizdeki potansiyele bakmalıyız. Bu potansiyeli gerçekleştirmenin en önemli unsurlarından biri de ulaştırma alanındaki iyileştirmedir.” dedi.

İstanbul-Tahran-İslamabad Konteyner Tren Yolu Projesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) şirketi hakkında da bilgi veren Özer, “ECO ülkeleri arasındaki ticaret ve taşımacılık henüz istenen düzeyde değil ancak potansiyel umut vaadetmektedir. Bu konudaki somut projelerden birisi İstanbul-Tahran-İslamabad Konteyner Tren Yolu Projesi’dir ve Asya-Avrupa taşımacılığı için ciddi bir potansiyeldir. Bu projeyi tamamlayacak diğer bir proje de BALO şirketidir. Bu şirketin amacı, Türkiye’nin coğrafi konumundan da yararlanarak tarifeli blok tren taşımaları organize etmek, ayrıca Anadolu’dan Avrupa ve devamında İstanbul-Tahran-İslamabad treni ile bağlantı sağlayarak, Orta Asya ve Uzakdoğu’ya demiryolu ile yük taşıma faaliyetine başlamaktır. Tüm ECO ülkelerinin ekonomilerini canlandıracak ve büyük yarar sağlayacak olan bu projeler, tarihi İpek Yolu’nun tekrar canlandırılması sürecine de katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

Taşımacılığın önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Özer, bürokratik yavaşlığın önüne geçecek en önemli yollardan birisinin TIR Elektronik Ön Beyan Sistemi (EPD) olduğunu belirtti. Özer, “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği tarafından geliştirilen bu sistem, ücretsiz elektronik ön beyan sistemidir. TIR taşımacılığı yapan firmalar, Avrupa Birliği mevzuatı gereği 2009 yılında zorunlu hale gelen elektronik ön beyan ve 2011 yılında zorunlu hale gelen giriş-çıkış özet beyan işlemlerini TIR EPD ile gerçekleştirebilmektedir.” şeklinde konuştu.

Özer, ECO Ulaştırma Komitesi’nde alınan kararlar hakkında da şunları kaydetti: “ECO ülkeleri yetkililerinden, sınır gümrük ofislerindeki çalışma saatlerini uyumlaştırmaları talep edildi. İstanbul-Tahran-İslamabad treninin düzenli işleyişine öncelik verilmesi istenmiş ve trenin düzenli tarifeli sefer yapmasına engel yük eksikliği sorununun kamu-özel sektör işbirliği fonlarıyla aşılması gerektiği önerilmiştir. Gümrük sınır kapılarındaki altyapı ve ECO ülkelerindeki karayolları modernizasyonunun gerçekleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Malların üye ülkeler arasında etkili ve hızlı dolaşımı için ring karayolu, ring demiryolu ve Asya otoyolu girişimlerinin sonuçlandırılması istenmiştir.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler