YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Padişah Sporu Girya'nın Tanıtım Toplantısı Düzenlendi

Antalya'da Osmanlı İmparatorluğu tarihinde kullanılmış ve 'Padişahın sporu' olarak bilinen Girya Sporu'nun tanıtım toplantısı Antalya'da...

Antalya'da Osmanlı İmparatorluğu tarihinde kullanılmış ve 'Padişahın sporu' olarak bilinen Girya Sporu'nun tanıtım toplantısı Antalya'da düzenlendi.

Muratpaşa Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ve Rixos Royal Spa Grubunun koordinesinde yapılan Girya Tanıtım Eğitimi toplantısı Rixos Downtown Oteli'nde yapıldı.

Tanıtım toplantısına Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Muratpaşa Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ali Fuat Uludağ, Gençlik Hizmetleri Spor İl Şube Müdürü İzzet Tekeli ve İUKL Türkiye Baş Antrenörü, Türkiye Girya Derneği Başkanı Murat Şinikçi katıldı.

Girya sporu ile ilgili bir konuşma yapan Türkiye Girya Derneği Başkanı Murat Şinikçi katılımcılara gösteriler sundu.

Girya sporunun Osmanlı İmparatorluğu'ndan günümüze kadar uzun bir tarihi yol geçtiğini söyleyen Şinikçi bu sporun vatana miras kalmak zorunda olduğunu kaydetti. Osmanlı döneminden 80'lere kadar Girya sporu için hep yöresel yarışmalar yapıldığını ifade eden Şinikçi, "80'lerden sonra Rusya'da kendi ülkeleri arasında yarışmalar yapıldı, 90'da bu iş zirveye vurdu. Bu yarışmalar insanüstü kuvvet ve dayanaklık istiyor. Girya'da başka bir şey var, bu sporu yaptıkça yaşam enerjisi ortaya çıkıyor. Girya'yı 8 yaşındaki bir çocuğa da başlata bilirsiniz, 70 yaşındaki birisine de başlata bilirsiniz. Bu tamamen her kes için yapılabilecek sağlıklı bir spor" dedi.

Girya sporunda sakatlanma ihtimalinin çok az olduğunu söyleyen Şinikçi, "Elit sporcularda yüzde 0.80, bu eğitimi almadan spor yapanlarda belki bir az fazla ola bilir. Girya'nın balistik prensibine bağlı kalmak lazım. Girya'nın bel, omuz sakatlığı yok. Yırtılmalar yok" şeklinde konuştu.

Girya sporunun Osmanlı'dan kalan bir miras olduğunu ifade eden Şinikçi, bu sporun Rusya, Avrupa ve Amerika'da çılgınlar gibi yayılmakta ve hız kazanmakta olduğunu belirtti. Girye'yı 12 yıldır Türkiye'de yaymaya çalıştığını kaydeden Şinikçi konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"İçinde 'Türk kalkışı' adlı bir hareketin olduğu bir spor. Henüz Türkiye'de yeterli bir desteği göremediğimiz için, tek başına bir mücadele olduğu için bir az zaman aldı bu yolları geçmesi. Dünya şampiyonası, Avrupa şampiyonası yapılan bir spor dalı. Bizim de artık uluslararası platformda kendimizi göstermemizin yeri geldi. Şu anda bireysel bir ilgi gösterilmekte, henüz spor kulüplerinde yok, çok az insan bu konuya dikkat etmekte. Biz birçok şeyi dışardan ithal ediyoruz ama bu da bizim bir değerimiz,

bizden gitmiş ama yine dışardan beklediğimiz bir konuya dönüşmüş. Olmaması lazım, Amerika'da popülerleştiği gibi bizde de popülerleşmeğe başlıyor. Bunun için yıllarca beklememeliyiz. Bu noktada biz bir az daha uyanık hareket etmeliyiz, biraz daha bilgili olmamız gerekiyor."

Girya sporunun halter, atletizm ve jimnastiği kendinde birleştirdiğini söyleyen Şinikçi bu üç sporun tek aletle çok kolay şekilde istenilen her yerde yapıla bildiğini ifade etti. Girya sporu için düzenlenen müsabakalara Türkiye'nin katılamadığını belirten Şinikçi, "Girya Sporunun Dünya şampiyonası, Avrupa şampiyonası yapılıyor, Türkiye katılamıyor maalesef. Sporcuya ihtiyacımız var, çalışmalara, desteğe ihtiyacımız var. 12 yıldır hiçbir destek almadan bireysel olarak derneğin faaliyetini yürütüyoruz.

Bunu da toplumsal boyutlara taşımamız gerekiyor. Bu yıl Pakistan'ın düzenlediği 5. Dünya oyunlarında Girya müsabaka sporu olarak kabul edilmiştir, oraya davet edildik, ama yine de gidemiyoruz" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler