YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Orman yangınlarını itfaiyeci değil yangın işçileri söndürür"

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman yangınlarının şehir...

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman yangınlarının şehir itfaiyecileriyle söndürülemeyeceğini, Orman Genel Müdürlüğü yangın ekipleriyle takviye edilmesi gerektiğini bildirdi.

Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, Sakarya’da geçen hafta, İstanbul Maslak Ayazağa mevkiinde çıkan orman yangınlarının, yangın işçisi olmadığından, itfaiyecilerle ve köylülerle söndürülmeye çalışıldığını hatırlattı. Aslan, “Orman Genel Müdürlüğü, yangın işçilerini, yılın yarısında çalıştırıyor. Yılın diğer yarısında, bu işçilerin iş akitleri askıda tutuluyor. Oysa artık kış mevsiminde bile orman yangınları yaşıyoruz. Sakarya’nın iki ayrı bölgesinde geçen hafta çıkan orman yangınlarını köylüler söndürmeye çalıştı. Söndürme çalışmaları sırasında bir vatandaşımız hayatını kaybetti. İstanbul Maslak’taki orman yangınına Şişli, Sarıyer, Kâğıthane ve Bayrampaşa itfaiyeleri müdahale etti. Yangın 6 saatte kontrol altına alınabildi ve 200 dönümlük orman kül oldu. Felaketin büyümemesi ise bir şans." dedi.

Orman yangınlarını söndürmenin uzmanlık istediğini belirten Aslan, "Yangın işçilerimiz bunun uzun süreli eğitimini alıyor ve uzmanlaşıyor. Bu işçilerin yılın yarısında çalıştırılmaması, faciaya davetiyedir. Sürekli uyarıyoruz. Faciayı yaşamadan önce önlem almalıyız. Orman Teşkilatının en az 10 bin adet daimi kadrolu yangın işçisine ihtiyacı var." diye vurguladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ağaç sevgisini aşılamak ve ormanları korumayı teşvik amacıyla, bu yılı ‘Arguvan Yılı’ ilan ettiğini kaydeden Aslan, açıklamasına şöyle devam etti: "Bir yanda halka arguvan dağıtıp teşvik ederken, diğer yanda arguvanlarımız yanıyor. Fidanı dikmek kadar, koruyup yetiştirmek de önemlidir. Bir orman ancak 100 yılda meydana geliyor. O yüzden, ormanlarımızı gözümüz gibi korumalıyız. Sayın Bakanımızın konuyu Bakanlar Kuruluna taşıyarak, orman yangın işçiliğini kadrolu hale getirme yönündeki gayretlerini bekliyoruz.”

Maliye Bakanlığı bürokratlarının, Orman Genel Müdürlüğü’nün kadro talebine soğuk baktığını belirten Aslan, “Maalesef maliye bürokratları meselenin önemini bilmiyor. Konuya ‘parasal tasarruf’ gözlüğüyle bakıyorlar. Deyim yerindeyse, ‘kazandığın kadar harca’ mantığıyla hareket ediyorlar. Ormanlarımızın bize sağladığı her faydayı parasal olarak ölçme imkânımız yok. Maliye bürokratları inadı bırakmalı ve Orman Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı olan 10 bin daimi işçi kadrosunu vermelidir.” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler