YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şehir Plancılarından Başbakan'a ‘yatay Mimari’ Desteği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şehirlerin dikey değil yatay büyümesi talebi mimar ve mühendislerce olumlu karşılandı....

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şehirlerin dikey değil yatay büyümesi talebi mimar ve mühendislerce olumlu karşılandı. Dikey yapılarda abartı olduğundan yakınan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Karaman, kulelerin adedini imar ayrıcalıklarının arttırdığından dert yandı. Karaman, şehirde yerine göre dikey yerine göre yatay yapıların olması gerektiğini de vurguladı. Erdoğan’ın açıklamalarından memnuniyet duyan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de çok katlı binaların proje ve yapımının değil mekânının önemli olduğunu dile getirdi. Gökçe, dikey yapıların şehrin önemli ve yoğun alanlarına yapılmamasını önerdi.

İstanbul’da kulelerin artmasına bağlı olarak beliren sorunlardan duyduğu endişeyi Shangri La Oteli’nin açılışında dile getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, dikey mimariye karşı olduğunu, yatay mimariye gidilmesi gerektiğini söylemişti. Konu ile ilgili Cihan’ın sorularını cevaplayan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Karaman, bir şehirde yatay ve dikey mimari örnekler olabileceğine işaret ederken, “Burada ele alınması gereken çok katlı binaların yapılmaması gereken yerlere yapılmasıdır. Yoksa her şehirde gökdelenler olur. Bunlar o şehrin metropol olduğunun sembolüdür.” dedi. Sıkıntının planı bulunmayan gökdelenlerden kaynaklandığını vurgulayan Karaman, şöyle devam etti:

“Buna en önemli örnek Büyükdere'dir. Büyükdere, şehrin en sorunlu alanlarından biri oldu. Artık bu gibi durumlardan kaçınmak için gökdelenlere şehir planlarına uygun ise onay verilmeli. İstanbul temelinde şu an dikey yapılanmada bir abartı var. Ayrıcalıklı imar hakları verdiğinizde durum, tablo böyle olur. Yapıların katları kolay ve süratle artar. Şaşırır kalırsınız. Ama 'bunlara daha evvel niye onay verildi?' diye de sormak gerekir. Çünkü şehirde bulunan yapılar ortada.”

İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de Başbakan'ın açıklamalarını, “Gelecek adına olumlu fikirler uyandırdı bizde." şeklinde karşıladı. Bununla birlikte şimdiye kadar yapılanlara nasıl izin verildiğinin de araştırılması gerektiğini aktaran Gökçe, şöyle konuştu:

"Bu kuleler kendiliğinden mi yapıldı? Bütün bunlara İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ankara karar verdi. Pek çok kurum plan yapabiliyor: Maalesef o kurumların aldığı kararlar İstanbul’u AVM ve gökdelenlere teslim etti. Zeytinburnu’nda yarımadayı çevreleyen kuleler, Sultanahmet Camii’ni gölgeleyen kuleler yapıldığında muhalefet ettik. Bu muhalefetin yerinde olduğu ortada. Şehir ve ülke böyle yönetilmemeli. Birilerinin aklına geldiğinde, parsel temelinde imar hakkı artırımı kararları ile bırakın gökdeleni, hiçbir inşaat yapılmamalı.”

Gökdelenlerin rahat ulaşılabilen, çevreye sorun getirmeyen alanlara yapılmasını savunan Gökçe, “Burada projelendirme ve inşa değil de yer, mekân önemli.” yorumunu yaptı. İMO İstanbul Şube Başkanı, yatay ya da dikey mimarinin uygulanacağı yerlerin şehir planlaması ile ilgili olduğunu belirterek, planlamanın şehrin tamamına yönelik yapılması gerektiğini de kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler