SP Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, bütçe dengesini sağlayamayan hükümetin, açığı kapatmanın yolunu bir defa daha vatandaşın sırtına yeni zamlar yüklemekte bulduğunu söyledi. SP İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında ÖTV oranlarına yapılan son zammı değerlendiren Kılıç, hükümetin hesapsız harcamalar ve yanlış uygulamalarda bulunarak cezayı vatandaşa kestiğini savundu: “Bütçe açığının zamla kapatılmaya çalışılması, yanlış bir uygulamadır. Uzmanların da belirttiği gibi benzin, mazot, tüpgaz, sigara, araç alım ve satışlarına getirilen ÖTV artışı, vatandaşın bütçesini zorlayacağı gibi işsizliği de arttıracaktır. Zam yapılan ürünler lokomotif niteliğinde olduğu için hayat pahalılığını ve mutfaktaki yangını da arttıracaktır.”
1999 Marmara depreminden sonra bir defalık alınan ÖTV'nin bu iktidar döneminde kalıcı hale getirildiğini belirten Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, “Vergi artışıyla birlikte benzini dünyada en pahalı satan ikinci ülke olma unvanını bile geride bırakarak, liderlik koltuğuna oturduk. Akaryakıtta litre başına 30 kuruş yansıyan zamlardan sonra benzinin litresi 4,82 lira olurken euro cinsinden karşılığı ise 2,08 euroya denk geldi. Böylelikle Türkiye, benzinin litresinin 2,07 euro olduğu Norveç'i geride bıraktı ve liderlik koltuğuna oturdu.” dedi.
Bütçe açığı ve ardından gelen vergi artışlarının ekonominin iyi yönetilmediğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Şerafettin Kılıç, lafa gelince süper bir ekonomiden bahseden hükümetin yeni zam ve vergilere başvurmasının büyük bir çelişki olduğunu öne sürdü. Hedef tutturulamayınca bunda hiçbir suçu olmayan vatandaşın sırtına yeni yükler getirmenin haksızlık ve adaletsizlik olduğunu kaydeden Kılıç, “En zengin 100 Türk'ün ödediği vergi oranı yüzde 5,7 iken asgari ücretlinin, yüzde 15 ile bunun aklaşık üç katı haline gelmiştir. Bu acı gerçek, AKP iktidarında vergide adalet kavramının iflas ettiğinin açık delilidir. Vergide adalet duygusunu zedeleyen en büyük unsur ise dolaylı vergilerdir. Bütçe içinde kişi ve kurumların kazancından toplanan vergi yüzde 30, akaryakıttan, telefon konuşmasından, elektrik faturasından, market alışverişinden toplanan dolaylı vergiler ise yüzde 70 seviyesine gelmiştir. Böyle bir vergilendirme anlayışı kabul edilemez. Türkiye'de vergi sistemi, halkın gelirlerine duyarlı olmalıdır.” diyen SP’li Kılıç, dar gelirlilerin üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi için vergi sisteminde kökten bir dönüşüme ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz