Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mynet Tatil Bulucu

1 Kimle tatile çıkıyorsunuz?
2 Yurt içi mi yoksa yurt dışı mı tatil yapmak istiyorsunuz?
3 Yaz Tatili mi Kış Tatili mi?
4 Ne tür tatil arıyorsunuz?
5 Vizeniz var mıdır?
6 Balayı Tatili mi yapmak istiyorsunuz?
7 Eğer Seçiminiz yurt içi ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
7 Eğer Seçiminiz yurt dışı ise Tatil yapmak istediğiniz yerler?
8 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Tahin : Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

    Ham susam, belirli bir süre tuzlu su içerisinde bekletilir. Böylelikle kabukları sıyrılır. Kabuktan ayrılan susamlar önce kurutulur, ardından kavrulur ve ezilir ve sonucunda macun kıvamında olan tahin elde edilir.

    Ülkemiz için olduğu kadar Orta Doğu, Uzak Doğu ve Afrika ülkeleri için de geleneksel bir gıdadır. Tahinin Türk mutfağında önemi büyüktür. Bunun en büyük nedeni ise yüksek oranda besleyici ögeler içermesidir. Oldukça bilindik bir gıda olmasına rağmen tahini nasıl tüketmeliyiz konusu önemlidir. Tahinle karıştırılacak diğer gıdalar, tahinin etkisini değiştirebilir.

    Tahinin Kalorisi ve Besin Değeri

    Miktar: 100 gram

    Kalori (kcal): 595

    Yağ (g): 54

    Karbonhidrat (g): 21

    Protein (g): 17

    Tahinin Faydaları

    Susam, süt ve süt ürünlerinden daha yoğun kalsiyum içerir. Doğal olarak da tahin de aynı kalsiyum miktarına sahiptir. Aynı zamanda B vitamini, protein ve doymamış yağlar açısından da zengin bir kaynak olan tahinin önemini çinko, demir ve selenyum oranının yüksek olması da artırır. Tahin kemik sağlığından kalp hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede vücuda fayda sağlar.

    1. Kemikleri güçlendirir

    kemik

    Tahin, kemik sağlığı için önemli bir yere sahip olan kalsiyumu yüksek miktarda içerir. Hatta tahin hayvansal ürünler dışında kalsiyum içeren bitkilerin başında gelir. Vücudunun kalsiyuma daha çok ihtiyacı olan menopoz dönemindeki kadınların, kemik erimesi sorunu yaşayanların, gelişme çağındaki çocukların tahin tüketmesi bu açıdan önemlidir. Ayrıca hayvansal gıdalar tüketmeyen vegan ve vejetaryenler de kalsiyum ihtiyaçlarını tahin tüketerek giderebilirler.

    tahinn

    2. Bağışıklık sistemini destekler

    Tahinin içerisinde yer alan birçok madde bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Bu maddelerden en önemlisi de çinkodur. Çinkonun yetersiz kalması halinde cilt matlaşır, saçlar canlılığını yitirir, bağışıklık sistemi işlevlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremez ve hastalıklar daha uzun sürer. Çinko dışında C vitamini, demir ve selenyum da bağışıklık sistemine olumlu katkıları olan bileşenlerdir.

    3. Kalp sağlığını korur

    kalp

    Gıdalardan alınan yağlar doymuş ve doymamış olarak birbirlerinden ayrılır. Sanılanın aksine bütün yağ çeşitleri sağlık açısından zararlı değildir. Doymamış yağlar, kötü kolesterolü düşüren antioksidanlar içerir. Tahin de doymamış yağ oranı yüksek bir gıdadır. Ayrıca tahinde bol miktarda bulunan fitosteroller de kolesterolü dengeleyici işlev görürler. Bununla birlikte içeriğindeki bir diğer bileşen omega 3 de kalp hastalıkları riskini düşürür. Sesamolin ve sesamin de, antitrombotik özellik göstererek kalpte yaşanabilecek akut sorunların önüne geçer.

    4. Cinsel gücü arttırır

    cinsel-guc

    Toplumumuzda geleneksek bir alışkanlık olarak tüketilen tahin pekmez karışımı özellikle kahvaltıların vazgeçilmez tatları arasındadır. Her iki gıdanın da kendine göre çeşitli faydaları bu karışımın tüketilmesinin önemini artırır. Tahin pekmez karışımı özellikle içerisindeki E vitamini sayesinde cinsel gücü artıran hormonların salgılanmasını sağlar. Bu açıdan tahin pekmez cinsel güç artırımı konusunda başvurulabilecek önemli gıdalardan biridir.

    cilt

    5. Cildi güzelleştirir

    Tahinin cilde faydaları içerisindeki B ve E vitaminlerinden ileri gelir. Tahinde bulunan B vitamini kırmızı kan hücrelerini destekleyerek cildi besler. E vitamini de hücre yenilenmesi açısından önemlidir. Tahin cilt üzerindeki olumlu etkilerini sunmak için harici olarak maske kullanımına da uygundur. Kıvamından dolayı direkt olarak cilde sürülebilir. Ciltte 10 dakika bekletilip ılık su ile durulanan tahin, yapışkanlık hissi uyandırmaz.

    tansiyon

    6. Tansiyonu düşürür

    Tahin tansiyonu yükseltir mi konusunda tereddüt yaşayanların tahin tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Tahin, kan dolaşımını düzenleyerek kasların gevşemesini sağlar ve tansiyon üzerinde düşürücü etki gösterir. Bu faydayı sağlamasındaki en büyük etken içeriğindeki lignan adlı maddedir. Lignanın en önemli özelliği kan basıncını dengelemesidir.

    enerji

    7. Enerji verir

    Vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi sağlayan tahin, dilenildiği takdirde başka gıdalarla karıştırılarak da tüketilebilir. Tahin ve bal karışımının faydaları arasında enerjiyi yükselterek daha iyi hissetmeye neden olması yer alır. Ancak bu karışımın yüksek oranda şeker ve kalori içerdiği gözden kaçırılmamalıdır. Bu nedenle sadece bedensel faaliyetlerin zorlayıcı olduğu dönemlerde yoğun olarak tüketilmesi uygundur. Tahinin küçük bir ölçeği bile bol miktarda protein ihtiva ettiğinden dolayı, kasların ihtiyacı olan enerjiyi rahatlıkla karşılar.

    mide

    8. Mide dostu

    Ülser, gastrit gibi sorunlara karşı tahinin mideye faydalarından yararlanılabilir. İçerdiği B, C ve E vitaminleri ile midede oluşan yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Aynı zamanda bağırsaklar için de birçok faydası bulunan tahin, sindirim sisteminin düzenlemesinde önemli bir rol üstlenebilir. Yapılan araştırmalar, bağırsakların beyinden sonra vücudun en önemli işleve sahip organ olduğunu ortaya koymaktadır.

    Tahin Nasıl Tüketilir?

    Tahin ülkemizde geleneksel olarak pekmezle karıştırılarak tüketilir. Bunun dışında yemeklerde de kullanılır. Örneğin; humus yapımında, pastacılık sektöründe sıklıkla tahinin lezzetinden faydalanılır. Hatta tahinli çörek sevilen tatlarımızdan biridir. Tahin Orta Doğu ve Uzak Doğu’da ise yemek soslarından kullanılır. Aslında tek başına önemli bir lezzet olan tahini tatlıyla karıştırmak istemeyenler tahin sade yenir mi diye araştırabilir. Tahin dilendiği takdirde sade tüketilebilir. Yüksek kalorili bir besin olmasına rağmen günlük tahin tüketimi aşırıya kaçmadığı durumda kilo sorununa neden olmaz. Uzmanlar bu konuda günde 1 yemek kaşığı tahin tüketmenin yeterli olduğunu söylüyorlar. Ancak kilo sorunu yaşayanlar bu miktarın daha da altında tahin tüketebilirler. Peki tahin şeker hastalığına iyi gelir mi? Yağların vücutta şekere dönüşeceği düşünülürse, şeker hastalarının tahin tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekir.

    Tahin Pekmez Nasıl Tüketilmeli?

    Şeker hastaları için tahin pekmez karışımı uygun bir beslenme seçeneği değildir. Şeker hastalığına sahip olmayıp tahin pekmez tüketimi açısından riskli grupta yer almayan kişilerin haftada ortalama 5 yemek kaşığı kadar tahin pekmez tüketmelerinde bir zarar yoktur. Tahin hangi pekmezle karıştırılır? Tahin geleneksel olarak üzüm pekmeziyle karıştırılır. Ancak kullanılacak pekmezin damak tadına göre seçilebileceği söylenebilir. Dut, armut, keçiboynuzu gibi besinlerden elde edilen pekmezlerin de tahinle karıştırılarak tüketilmesi mümkündür.

    Tahinin Zararları

    Tahin tüketiminin en önemli riski alerjidir. Fazla miktarda tahin tüketmek zamanla alerjiye neden olabilir.
    Yüksek kalorili bir besin olması sebebiyle diyet dönemlerinde tüketilmeye uygun bir besin değildir. Tahin zayıflatır mı sorusunun cevabı da zayıflama üzerinde olumlu bir etkisi olmadığıdır.

    Tahin pekmez zararları ise bu iki maddenin birleşiminin aşırı şeker ve yağ içermesinden ortaya çıkar. Aşırı şeker tüketimi kanser hücrelerini desteklediği için tahin pekmez karışımı ölçülü tüketilmelidir.

    Aslında mide için faydalı bir besin olan tahinin mideye zararları aşırı tüketildiğinde görülür. Aşırı tüketildiğinde hazımsızlıkla birlikte içeriğindeki yoğun yağ miktarından dolayı bulantılara neden olabilir.

    Mynet Youtube


    En Çok Aranan Haberler