Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Uzlaşma Komisyonumuz bu kadar çalışmadan sonra 3 ay içerisinde bir mutabakata varamazsa bundan sonra üç asır da çalışsa bir şey yapamaz" dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı. Bugünkü toplantıda komisyonun çalışma süresinin bir takvime bağlanıp bağlanmayacağının kararlaştırılması bekleniyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu. CHP Konya Milletvekili Kart, "Protokolün bütün olarak uygulanmasında duruşumuzda bir değişiklik yoktur. AKP bu noktada samimiyse biz yolumuza devam ederiz ama AKP ikinci aşamada işi bitirmek istiyor" dedi.
AK Parti'nin görüşünü deklare etmek yerine komisyon üzerinden bu kararı almak istediğini bildiren Kart, komisyonun serbest iradesiyle çalıştığı takdirde Türkiye'nin ihtiyacı olan anayasayı belli bir noktaya götürme misyonu taşıyacağına işaret etti.
MHP Erzurum Milletvekili Öztürk, "Görünen o ki birilerinin acelesi var. Dolayısıyla zaten paralel bir masa kurmuşlardı. Herhalde bu masanın aktif hale gelmesi için bu masanın ortadan kalkması gerekiyor. Biz bu masanın devam edeceği kanaatindeyiz. Devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz ama bu masanın gereksizliğine karar verenler varsa bu süreyi onlar tayin edecek ve masadan onlar kalkacaktır" diye konuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, "Önümüzde Uzlaşma Komisyonu olarak çalışabileceğim aşağı yukarı 3 aylık bir süre var. Temmuz ayında da Meclis'in çalışacağı anlaşılıyor. Bu yasama yılı sonuna kadar komisyonumuzun çalışmasını önermiştik. Uzlaşma Komisyonu'muz bu kadar çalışmadan sonra 3 ay içerisinde bir mutabakata varamazsa bundan sonra üç asır da çalışsa bir şey yapamaz. O nedenle bu 3 ayı çok verimli şekilde değerlendirebilirsek büyük ölçüde bir metin ortaya çıkabilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'yeni anayasa sürecinde' yaptığı açıklamalara ilişkin değerlendirmede bulunan Şahin, "İşin zorlukları var, Sayın Cumhurbaşkanımız bunu işaret ediyor. Kendisine saygı duyuyorum" dedi. Çalışmalardan bir sonuç çıkmazsa 'bir metin' ortaya koyabileceklerine işaret eden Şahin, bunun yasalaştırılmasının önünde ciddi engeller olduğunu söyledi. Şahin, "Bizim sayımız referandum olsa da bunu çıkartmaya yetmiyor. O bakımdan bir metin hazırlasak bile bunu çıkartacak bir sayının veya başka partilerle ittifakın arayışı içerisinde olacağız. O bakımdan bir metin hazırlamış olmak işin sonuçlanması için yeterli değil" ifadelerini kullandı.
BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Bu anayasa artık ülkedeki barış sürecinin anahtarı durumuna gelmiştir" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz