YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tonbul; Memur-Sen’i izlemeye devam edin

Enerji Bir Sen Genel Başkanı ve Memur Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Memur Sen Elazığ Şubesini ziyaret etti.

Tonbul; Memur-Sen’i izlemeye devam edin

Enerji Bir Sen Genel Başkanı ve Memur Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul: “Ülkemizin demokratikleşmesi önünde hangi engel varsa onlara da sıra gelecek. Memur Sen’i izlemeye devam edin. Yeni sürprizler olabilir.” dedi.

H.Bayram Tonbul, Memur-Sen Elazığ İl Binasında yaptığı açıklamada, sendika olarak ülke sathına yayılarak toplu sözleşme süreci öncesinde şube yönetimleriyle fikir alışverişi yaptıklarını ve sendika çalışmalarını anlattıklarını söyledi.

Malatya’dan sonra Elazığ’ı ziyaret ettiklerini belirten Tonbul, “Sendikalar sadece üyelerinin mali ve sosyal haklarıyla değil, ülkenin sorunlarıyla da ilgili olması lazım. Biz memur sen olarak bunu kurulduğumuz günden beri dert ettik. Derdimiz şu, ülkemiz insanlarının barış içerisinde, huzur içerisinde, refah seviyesi yüksek bir şekilde yaşaması. Bunun önünde engel ne varsa biz gerekirse sivil itaatsizlik kullanarak bunları hem kamuoyuna duyurmak, hem de bunun çözüm yollarını partnerlerimizle birlikte aramak ve bulmak olacak.” diye konuştu.

12 Eylül 2010 ’de yapılan anayasa referandumunda memurlara toplu sözleşme hakkının verildiğini anımsatan Tonbul, “Memurlar tarihinde ilk defa toplu sözleşme masasına oturdu. Toplu sözleşmede elde edilen kazanımlarımız oldu. Bunun önemli kazanımı bir defa toplu sözleşme yasasının çıkmasıdır. Bizim toplu sözleşme yasamızın işçi yasalarından farklı bir özelliği var. İki yılda bir toplu sözleşme masası kurulacak. Çünkü anayasanın 128. Maddesi memurların mali ve sosyal hakları toplu sözleşme masasında düzenlenir, emekliler de bundan faydalanır diyor. Toplu sözleşme uyuşmazlıkla sonuçlanırsa eğer kamu hakem kuruluna gider, kamu hakem kurulu kararlarının da kesindir hükmü var. Dolayısıyla hem bizim çalışma hayatımızda hem de emeklilik hayatımızda toplu sözleşmenin önemi artmaktadır. Bu nedenle bütün kamu çalışanlarının memur sendikalarına üye olmaları talebimiz arasında. Bu toplu sözleşme yasasının bize sağlamış olduğu bir avantajı daha var. Kamu danışma kurulu denilen yasal güvence altında, yılda 2 defa yapılan kamu danışma kurulu. Burada da toplu sözleşme masasında gündeme gelmemiş memurların diğer sorunları burada görüşülecek ve çözüme bağlanacak. Bunun ilki geçen kasım ayında ikincisi de 28 martta yapıldı. Bunlarda 24 tane madde şuanda yasallaşması üzere meclise gönderildi. Bunun dışında 13 madde var ki bunlar da başkanla önümüzdeki günlerde tekrar görüşülecek.

2005’ten sonra kamuya dahil olan arkadaşlarımıza bir derece verilmesi, memurların izinlerinin iş günü olarak hesaplanması, disiplin suçlarının affı, sözleşme personelin kadroya alınması gibi çok önemli 13 tane madde var. İnşallah bunlarda önümüzdeki süreç içerisinde tamamlanacak. Biz, memur ve işçi haricinde bir statü istemiyoruz. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, dolayısıyla KİT’lerdeki sözleşmeli personelin de isteğe bağlı olarak buraya geçirilmesi noktasında ısrarımız var. Yani kamuda iki tane statü olsun, biri memur, birisi işçi. 4/B, 4/C, 4/D gibi maddeler ortadan kalksın.” diye konuştu.

Muhabir : Arzu AKIN

Memurlara rotasyon konusuna da değinen Tonbul, sendika olarak bu uygulamayı asla kabul etmeyeceklerini ifade etti. “Bu bizim kırmızı çizgimizdir” diyen Tonbul, “Aslında böyle bir talep yok. Tüm memurların rotasyona tabi tutulması akıl dışı bir şey. Hizmetine ihtiyaç duyulan personelde teminine güçlük olan bölgelerde rotasyon yapılabilir. Bu zorunlu hizmet de olabilir. Yoksa teşvik sistemi olabilir. Zaten bazı meslek gruplarında zorunlu hizmet var. Biz bunların diğer memurlara zorunlu hizmet bölgelerinden ziyade bu bölgelere teşvik edilmesi gerekir. Bu teşviklerin nasıl olacağı birlikte çalışılabilir: Buraların cazibe merkezi haline getirilip diğer kamu personeli tarafından buralara da gelmesinin sağlanması lazım. Kırmızı çizgilerimizden birisi de budur. Asla rotasyona razı olmayız.” diye konuştu.

KAMUDA SERBEST KIYAFET UYGULAMASINA KARŞIYIZ

Tonbul, sendika olarak kamuda kılık kıyafet yönetmeliğinin kaldırılmasını istediklerini ifade etti. 18 Mart’tan buyana Türkiye genelinde bu yönetmeliğe karşı eylemler düzenlediklerini hatırlatan Tonbul, “Şuana kadar çok büyük bir aksaklık yok. Aksaklığın olmaması bu işin düzeldiği anlamına gelmiyor. 1982’den sonra çıkan bir kılık kıyafet yönetmeliği var. Bu ucube yönetmeliğin biran önce ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu yönetmelik ortadan kalkana kadar bizim eylemimiz devam edecek. Bundan sonra bu kalkacak. Bundan sonrada inşallah ülkemizin demokratikleşmesi önünde hangi engel varsa onlara da sıra gelecek. Memur Sen’i izlemeye devam edin. Yeni sürprizler olabilir. Yeni anayasa talebimiz var. Hükümete ve parlamentodaki tüm partilere şunu söylüyoruz. Mart sonuna kadar bu konuda anlaşacaklardı. Biran önce anlaşsınlar. Bizim insanımız Fransa, Almanya, İngitere’deki gibi sivil demokratik, insan merkezli anayasaya ihtiyacı var. İnsanların refah seviyesini yükseltecek, onların demokratik bir ortamda yaşamını sağlayacak anayasaya bizi biran önce yapılması gerektiğini söyledi.

Ajans23 / Arzu AKIN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler