YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Ülser hastaları nasıl beslenmeli? Ülser olanlar ne yememeli? (Ülser diyeti)

    Sindirim sistemini etkileyen ülser, mide dokusundaki yaralar ve iltihaplanmalarla kendini gösteriyor. Hayat kalitesini düşüren bir mide hastalığı olarak dikkat çeken ülser, beslenme düzenindeki değişikliklerle belli ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Ülser hastalarının buharda pişirilmiş yemekler tercih etmesinin önemini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülserin belirtileri, ülser hastalarının beslenme şekilleri, ülser diyeti ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

    Mide rahatsızlıkları hayat kalitesini düşeren bir sağlık sorunudur. Birçok kişi mide bulantısı, mide ağrısı ya da mide yanması çeker ancak teşhis konmadığı için çözümü yanlış şekilde arayabilir.

    ÜLSER NEDİR?

    Ülser, mide ya da onikiparmak bağırsağının, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilip, doku kaybının oluşmasıdır. Doku kaybının yanı sıra mide ya da onikiparmak bağırsağında pepsinin de etkisi ile yaralar oluşur. Enflamasyon adı verilen bu yaralar, ülkemizde mideden çok onikiparmak bağırsağında görülmektedir. Midede oluşan ülserler gastrik ülser, onikiparmak bağırsağında oluşan ülserler duoedenum ülseri veya bulber ülser olarak adlandırılır. 3-5 mm'den 5 cm’e varan genişlikte olabilirler.

    ÜLSER BELİRTİLERİ NELERDİR?
    Ülserin en sık rastlanan belirtisi, karnın üst kısmında yanma şeklinde hissedilen ağrıdır. Özellikle öğün aralarında kendini daha çok gösteren ülser, özellikle onikiparmak ülseri olan kişileri gecenin herhangi bir saatinde uyandırabilir. Diğer belirtiler ise şöyledir:
    Bulantı
    Hazımsızlık
    Şişkinlik ve gaz
    İştahsızlık
    Kilo kaybı
    Sık acıkma
    Kusma ile gelen rahatlama
    Yemek yedikten sonra mide ağrısı

    ERKEKLERİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR
    Ülser erkeklerde, kadınlara oranla üç kat daha fazla görülür. Yaşam boyu ülser görülme oranı erkeklerde yüzde 11-14, kadınlarda ise yüzde 8-11’dir. ABD’de erkek ve kadınlarda görülme oranı eşitken, Batı Avrupa’da ise erkeklerde kadınlardan 2-3 kat fazla görüldüğü bildirilmiştir. Özellikle 30-50 yaş grubunda daha çok görülen ülser, 60 yaş civarında kadınlarda daha çok ortaya çıkar.

    ÜLSERİN NEDENLERİ NELERDİR?

    Midenin koruyucu mekanizmaları ve midede sorun yaratacak mekanizmalar arasında bir dengesizlik ortaya çıkar ise kişide mide şikayetleri başlar. Ülserin ortaya çıkmasını kolaylaştıran bazı faktörler vardır. İnsan vücudunda mekanik ve fizyolojik etkileri olan helicobacter pylori adı verilen bir bakteri, sigara ve alkol tüketimi ile ve bazı ilaçlar ülsere neden olan en önemli etkenlerdir. Bunun yanı sıra;
    Genetik faktörler
    Dengesiz ve sağlıksız beslenme düzeni
    Besinlerde hijyene dikkat etmemek
    Aşırı tuz tüketimi
    Besinleri az çiğnemek
    Uzun süre aç kalmak
    Mideyi fazla doldurmak
    Uykusuzluk
    Yorgunluk
    Stres ülserin nedenleri arasında sayılabilir.

    ÜLSER NASIL TEŞHİS EDİLİR
    Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, “Ülser teşhisinin en doğru yöntemi endoskopidir. Ülserin mide kanserine dönüşmesini önlemede ülserin endoskopi ile erken teşhis edilebilmesi çok önemlidir” dedi.

    ÜLSER TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
    Ülser tedavisinde helicobacter pylori asidini baskılayan ilaçlar ve pozitif bulunursa enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi verilir. Ülser ilaçları mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır. Bunun yanı sıra mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlar. Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin (vagus siniri) kesilmesine dayanır. Ancak tekrar etme riski olabilir. Bazı ülser vakaları kanama, daralma-tıkanma, delinme gibi sorunlara yol açarsa ameliyat gerekebilir. Ülserler kronik ve tekrarlayıcıdır, hayat kalitesini azaltır. Tedavi edilemeyen bir ülserin iyileşmesi 10- 15 yıl kadar sürer. Bunun yanı sıra ülser diyeti de ülser tedavisinde yardımcıdır.

    ÜLSER HASTALARI NE YEMEMELİ

    Ülser hastalarının özellikle akşam öğünlerinde buharda pişirilmiş yemekler tercih etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Halil Genç, ülser diyetini ve ülser hastalarının nasıl beslenmesi gerektiğini şöyle sıraladı:

    Mide yanmasını önlemek için içilen süt bile ülser rahatsızlığını ileri seviyelere götürebilir. Bu nedenle ülser hastaları midelerine iyi gelmeyen, mide salgısını artıran her türlü gıda ve içecekten kesinlikle uzak durmalıdır.

    Ekşi, acı, soğanlı yiyecekler şikayetleri artırıyorsa onlardan uzak bir beslenme rutini oluşturulmalıdır.

    Sigara içmek ülser tedavisini bloke ederek ülserin iyileşmesini geciktirmektedir.

    Alkol alımı da yüzeysel mukoza direncini bozduğu için gastrit ve ülser gibi hastalıkların tedavisini zorlu hale getirir. Özellikle akut ülserde kesinlikle alkol kullanımından uzak durulmalıdır.

    Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programını uygulayın.

    Kahvaltı etmeyi ve öğünlerinizi ihmal etmeyin.

    Kızartma, aşırı şekerli, tuzlu ve yağlı tatlılardan uzak durun.

    Yeterli sıvı almaya özen gösterin.

    Çay ve kahveyi sınırlayın.

    Akşamları buharda pişmiş yemekleri tercih edin.

    Küçük porsiyonlar tüketin

    Mideniz uzun süre boş kalmasın.

    Tatlı olarak taze ve kuru meyveler, meyveli yoğurtlar veya sütlü tatlıları tercih edin


    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler