Belediyelerde ve çeşitli kamu kurumlarında ustabaşı, usta, işçi, aşçı, operatör, yağcı, şoför, temizlik işçisi gibi kadrolarda çalışan üniversite mezunu işçiler, memur statüsüne geçmek istiyor. 2007 yılında çıkarılan kanunla daimi işçi statüsüne veya 4B’li sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlerin her türlü terfi, görevde yükselme ve tayin hakları bulunduğunu hatırlatan üniversite mezunu işçiler, kendilerinin bu haklardan mahrum olduğunu vurguladı.
Belediyelerde çalışan üniversite mezunu işçiler sosyal medyada örgütlenerek haklarını aramaya başladı. Yazılı bir basın açıklaması yapan üniversite mezunu işçiler, açıklamada, “5620 sayılı kanun ile isteyerek-istemeyerek ya da bilerek-bilmeyerek aynı okuldan mezun olan aynı unvan ve meslekteki personelin bir kısmı sözleşmeli personel statüsünde, bir kısmı da işçi statüsünde değerlendirildi. Sözleşmeli statüsünde değerlendirilenler unvanlarını kullanmakta ve çalıştıkları yerlerde şef, müdür, müdür yardımcısı gibi makamlarda bulunmaktadırlar. Buna karşın işçi statüsünde değerlendirilenler ise terfi ve görevde yükselme, tayin gibi özlük haklarından faydalanamamaktadırlar. Memur-Sen’in hükümetle görüşmelerinde söz konusu sözleşmelilere devlet memurluğu kadrosunun verildiğini öğrendik. Daha 3 ay önce işe başlayan sözleşmeli personel, devlet memurluğu kadrosu alırken, bizler 8-10 yıldır belediyelerde üniversite mezunu olmamıza rağmen işçi statüsünde çalışıyoruz. Üniversite mezunu olmamıza rağmen işçi statüsünde olduğumuzdan dolayı çalıştığımız kurum bizi istediği yerde ve pozisyonda işçi olarak çalıştırıyor. Bununla birlikte sözleşmeli personeller ise meslek ve unvanının gereği olan müdürlüklerde ve pozisyonlarda çalışmaktadırlar.” ifadelerine yer verdi.
Tayin, nakil, geçici görev gibi özlük haklarından faydalanamadıklarını dile getiren üniversite mezunu işçiler, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Mesleğimiz konusundaki toplantılara, seminerlere, eğitimlere yalnızca işçi olduğumuzdan dolayı katılamamaktayız. Bu tip organizasyonlara katılma taleplerimiz memur olmadığımızdan dolayı kurum tarafından reddedilmektedir. Biz üniversite mezunu işçiler arasında, başka bir kuruma tayin ve atama durumu olmadığından anne ve babalarından, eşlerinden ve çocuklarından ayrı yaşayanlar bulunmaktadır.”
Bugüne kadar verilen her türlü görevi layıkıyla yerine getirdiklerini ifade eden belediyelerdeki üniversite mezunu işçiler, bugünlerde gündemde olan yasa tasarısı ile hak ettikleri memur kadrolarının verilmesini istiyor.
Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete güvendikleri vurgulayan işçiler, şunları kaydetti: “Çünkü Sayın Başbakanımız belediye başkanlığı yaptığı için konuyu çok daha iyi anlayacaktır. Biz yeni bir kadro istemiyoruz. Sadece devletimizin bize verdiği işçi kadrosunu memur kadrosu olarak düzenlemesini istiyoruz. Böylelikle mali açıdan devletimiz kar edecektir. Çünkü işçi maliyeti, memur maliyetinden fazladır. Böylelikle 5 senedir yapılan haksızlık uzun bir aradan sonra düzeltilmiş ve aynı eğitimi almış kişilerin arasındaki farklılıklarda kalkmış olacaktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz