Uşak Üniversitesi, 2012-2013 akademik yılı düzenlenen törenle başladı. Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki törende konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Anadolu illerinde açılan üniversitelerin yakın zamanda dış dünyadan beyin göçü alan merkezlere dönüşeceğini söyledi.
Uşak Üniversitesi 2012-2013 akademik yılı, Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal konferans salonunda düzenlenen törenle açıldı. Akademik yılı açılış törenine; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, İl Garnizon Komutanı Fuat Kömürcü, Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş ve Mehmet Altay, Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı. Törende; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve YÖK üyelerinin gönderdiği kutlama mesajları da okundu. Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, açılış konuşmasında öğrenci odaklı bir üniversite olduklarını ifade ederek üniversite-sanayi işbirliğine verdikleri önemi anlattı.
Küresel ekonomik krizlere rağmen Türkiye’nin son yıllarda eğitim alanında ciddi atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, eğitme ayrılan payın krizlere rağmen kararlı bir şekilde arttırıldığını ifade etti. Anadolu’da açılan üniversitelere tabela üniversitesi gözüyle bakanların yanıldığını da belirten Rektör Çelik, “Ülkemiz son yıllarda küresel ekonomik krizlere rağmen ciddi yatırımlar yaparak yüksek öğretimde büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bu kararlı adımlar, başlangıçta Anadolu’daki yeni kurulan üniversitelerin birer tabela üniversitesi olacağını iddia edenleri yanılttı. Anadolu illerinde yeni kurulan bu üniversiteler bulundukları kentlere kültürel, sosyal ve ekonomik katkılar sunmaya başladı. Üniversitelerimizin sayıca çok olması aradaki rekabeti de artırdı. Bu rekabet üniversitelerimizin daha nitelikli hale gelmesini sağlayacaktır. Bu sürecin iyi planlanması asırlardır bilimin ve sanatın merkezi haline gelen Anadolu coğrafyasını yine aynı ihtişama kavuşturacaktır. Bilgiye ve bilim insanına yeniden kapılarına açan Anadolu şehirleri yakın zamanda dış dünyadan beyin göçü alan merkezlere dönüşecektir. Bu amaçlar çerçevesinde Uşak Üniversitesi; bünyesinde kurulduğu ve Ege Bölgesi’nde bir ilk olan TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi) ile artık kapılarını yabancı uyruklu öğrencilere açan ve bu bağlamda ilgi gören üniversite konumundadır” dedi.
Uşak Üniversitesi olarak “Üniversal” anlamına uygun şekilde bulundukları şehirle, bölgeyle ve bölge üniversiteleriyle bütünleşmeye önem verdiklerini de belirten Rektör Prof. Dr. Sait Çelik şunları söyledi; “İlimizi, bölgemizi ve ülkemizi uluslar arası arenada yaşanan rekabette hakkıyla temsil edebilecek bir kurum haline geldik. Üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda KOSGEB, Ticaret Odası ve organize sanayi bölgelerimizle yürüttüğümüz projeler var. KOSGEB ve Ticaret Odası ile Ar-Ge ve inovasyon içerikli Teknoloji Geliştirme Merkezi kurduk. Yine üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Karma Organize Sanayi Bölgesi ile “Deri Uygulama Araştırma Merkezi Laboratuarı ve Atölyesi” kurduk. Tekstil Mühendisliği son sınıf öğrencilerimiz için de tekstil organize ile geçtiğimiz günlerde işbirliği protokolü imzaladık. Bundan sonrada sanayi ve kentteki kamu kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine önem vereceğiz. Yine öğrenci odaklı bir üniversite olma yolunda ciddi adımlar atıyoruz. Bu amaçla da öğrenci kulüplerine destek veriyoruz. Uşak Üniversitesi geçmişte, bugün ve gelecekte tam bir inançla ülkesinin aydınlık yarınları için hizmet etmeye devam edecektir”
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için kurul olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Şişman, üniversitelerin kendi kendine yönetebilir hale gelmesini istediklerini söyleyerek “Devletçi bir üniversite modeli artık çağ dışıdır“ dedi. Prof. Dr. Mehmet Şimşek konuşmasında şunları söyledi; “ Üniversitelerimizin artık kendi kendilerini yönetebilir bir yapıya kavuşmalarını istiyoruz. Şuanda YÖK olarak 170’e ulaşan üniversitelerin taleplerini karşılamakta zorlanıyoruz. Yüksek Öğretim Kurulu, insan kaynakları açısından son derece yetersiz olmasına rağmen yoğun iş yükünün altından kalkmaya çalışıyor. Bu nedenle üniversitelere yetki devrinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Rektörlük seçimlerinden akademik atamalar, öğretim elemanlarının mali durumlarına kadar bir çok konuda yenilik istiyoruz. Kurul olarak yaşanan sorunları ve üniversitelerden gelen talepleri değerlendirerek bir taslak oluşturduk bu taslağı meclise sunacağız”
Vali Mehmet Ufuk Erden ise konuşmasında “Uşak Üniversitesi, güçlü akademik ve fiziki altyapısıyla kurulduğu 2006 yılından bu yana, her yıl verdiği mezunlarla ülkemizin yetişmiş insan gücü talebine katkı sağlıyor. Öğrencilerimiz Uşak Üniversitesi’nin, fakülte ve meslek yüksek okullarında değerli akademisyenlerden alacakları teorik ve pratik bilgilerle yarınlara hazırlanacak. Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olacaklar. İnsanlar gençlerimize güvenecek, sözlerine değer verecek, her biri seçkin birer meslek sahibi olacak, kimi özel sektörde kimi kamu kurumlarında görev ve sorumluluk alacak” dedi.
Konuşmaların ardından tören sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz