Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği (JKBB), 2012 Nisan ayı olağan meclis toplantısı ve “Jeotermal Sera Uygulamaları” konulu panel için, JKBB ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci başkanlığında Balıkesir’in Edremit ilçesinde biraraya geldi.
Çeşitli illerden JKBB üyesi yaklaşık 86 belediyenin katıldığı toplantı kapsamındaki panel, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ve Jeotermal Vakfı Başkanı Mehmet Ali Doğan’ın da katılımıyla öğleden sonra başladı. Vali Arslan, burada yaptığı konuşmada, “Türkiye’de doğal kaynaklar hem çok çeşitli hem de dağınık vaziyettedir. Yıllardır hep oturur konuşuruz, bu doğal kaynaklardan ne kadar istifade edebiliyoruz diye. Jeotermal konusunu ele almış olmanız, bu konudaki çalışmaları takip ediyor olmanız, yapılması gerekenleri tartışmanız, bunları yetkili mercilerle paylaşmanız güzel bir durum. Biz genellikle çok konuşup pek iş yapmayı sevmeyiz ancak görüyoruz ki artık Türkiye değişiyor, yönetimler değişiyor.” dedi.
Maden ruhsatları konusunda da görüşlerini açıklayan Arslan, “O kadar değerli madenlerimiz var ki birileri ruhsatı almış fakat işletecek ne gücü ne parası var. Hiç emek sarfetmeden, Türkiye’nin doğal değerleri üzerinden para kazanmaya uğraşıyorlar ki bu bir yasal sorundur. Şu anda bu konuda da bir yasal düzenleme yapılıyor. Aynı sıkıntıyı rüzgar enerjisinde de çekiyoruz. İnsanlar gitmiş, rüzgar santralleri ile ilgili lisansları almışlar fakat bu çok pahalı bir yatırım, yapamıyorlar. Yapmak isteyenler gelmiş ve lisanslar dolmuş. Artık buna bir çözüm buldular. Değerlendiremediğiniz doğal değer, şu anda bir anlam ifade etmez. '40-50 yıl sonra değerlendiririz.' diyebilirsiniz ama siz onu bilemezsiniz. Allah bize bir nimet lütfetmişse bundan teknik usullerle en iyi şekilde yararlanmanın yollarını açmamız gerekir." şeklinde konuştu.
Vali Arslan'a, Çanakkale’deki programına yetişmek için ayrılırken Başkan Bahçeci tarafından çeşitli hediyeler verildi. Toplantı, evsahibi Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç’ın konuşmasıyla devam etti. Başkan Kılıç, Edremit’e jeotermalle ısıtma sisteminin gelişini anlattı: “Netice itibariyle 2003 yılında Edremit’e jeotermali getirebildik. Kuyuları MTA’ya açtırdık. 120 tane sıra var dediler. Bakan beyi aradık ve kendimizi ön sıraya aldırıp kuyuları açtırdık. 'İşçiler, araçlar sizden' dediler, tamam dedik. İlk kuyumuz 200 metrede, 61 derece ve 180 litre/saniye su yakaladık. Şu anda 5 bin abonemiz var."
Doğal kaynakları 50 yıl sonra lazım olacağı düşüncesi ile saklamanın bir mantığı olmadığını söyleyen Yaşar Bahçeci ise, “Karadeniz bölgesinde hiç toplantı yapmamıştık, artık orada da yapacağız. Sayın Valimiz'in dediği gibi doğal kaynaklara sahip olup da bunları saklamanın bir faydası yok. 50 yıl sonra lazım olur diye bekletmenin bir manası yok. Bunları, günümüzde yaşayan insanlarımızın hayat standartlarını ve yaşamlarını kolaylaştıracak yatırımlara dönüştürebilmek gerekir. Kanun değişikliği önerisi konusunda hocalarımız çalıştılar. Bittiğinde teklifimizi sunacağız ve sonuna kadar da takipçisi olacağız.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz