YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vali Hüseyin Aksoy: Samsun'da Kadın Engelli Daha Fazla

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun genelindeki engellilerin yüzde 59'unun kadın, yüzde 41’inin de erkek olduğunun...

Vali Hüseyin Aksoy: Samsun'da Kadın Engelli Daha Fazla

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun genelindeki engellilerin yüzde 59'unun kadın, yüzde 41’inin de erkek olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Samsun Valiliği öncülüğünde üniversiteden İşkur’a kadar 10 kurumun desteğiyle başlatılan ve Türkiye geneline rol model olacak 'Samsun Engelli Veri Tabanı Projesi' 2 yıl süren çalışmanın ardından elde edilen veriler açıklandı. Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleşen basın toplantısına elde edilen verilerin istatistiki verilerini tek tek slayt gösterimi eşliğinde açıklayan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kent genelinde sahada 381 personel ile yapılan çalışma sonucunda 134 bin engellinin kaydının yapıldığını vurguladı.

Sıcak soğuk demeden ekiplerin koordineli bir şekilde kırsalda büyük bir özveriyle çalıştıklarını ifade eden Aksoy, "Samsun genelinde tespit edilen engelli sayısı nüfusa oranla yüzde 12.58 bunun yüzde 3.66’sını ortopedik, görme, işitme, konuşma ile zihinsel engelliler oluşturmakta. Yüzde 8.92’sini ise süren yani kronik hastalıklar şeklinde görülüyor. Samsun genelindeki engellilerin cinsiyet dağılımında ise kadınların erkeklere oranla sayılarının daha fazla olduğu görülüyor. Kadınlar yüzde 59, erkekler yüzde 41’ide erkek olarak karşımıza çıkıyor. Rakamsal olarak ise cinsiyete göre 157 bin 525 engellimiz olduğunu görüyoruz. Bu rakamın 134 binin üzerinde olmasının nedeni bir kişinin hem görme hem de zihinsel ya da ortopedik gibi aynı anda birden fazla engelli olmasından kaynaklanıyor.” dedi.

"İLKADIM İLÇESİNDE YÜZDE 50 TAMAMLANDI"

“Engellilik durumuna göre ilçelerin geneline bakıldığında ise görmede en yoğun ilçe Havza ve Vezirköprü olurken, işitmede Alaçam, dil ve konuşmada Havza, ortopedi ve zihinsel engelli sayısında Ladik üst sıralarda gözüküyor. Ruhsal anlamda ise 19 Mayıs, sürüyen yani kronik hastalıklarda da Yakakent ilçemiz karşımıza çıkıyor. Bu anlamda bu veriler nihai değil. Mesela en büyük ilçemiz olan İlkadım’da engellilerin yüzde 50’si veri tabına işlenmiş durumda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu çalışmayı yılsonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Ancak o zaman en sağlığı verilere ulaşmış olacağız. Engellilerde yaş ortalamasına bakıldığında 55 ve 60 en yoğun engellilerin görüldüğü yaş grupları olarak ortaya çıkıyor. Ortopedi, görmede ve işitmede 80-85 arası, zihinsel ve konuşmada 10-15 yaş arası, ruhsal ve duygusal engellilere bakıldığında ise 40-50 yaş arası gruplar daha yoğunlukta. ” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK"

Çalışmanın henüz tamamlanmadığını hatırlatan Vali Aksoy, engelliler haftası münasebetiyle bugüne kadar ki elde edilen verileri kamuoyuna açıklamak istediklerini kaydetti. Projenin ülke genelinde bir benzerinin olmadığını sözlerine ekleyen Aksoy, “Buradaki temel amacımız engellilerimizin sorunlarını bilerek onlarla ilgili çözümler üretmek onların çeşitli alanlarda ihtiyaç duyduğu konularda yardımcı olabilmektir. Bu konularda engellilere sağlıklı bir şekilde yardımcı olmak içinde sayılarını ve engel durumlarını tam olarak bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle Engelli veri tabanı projemiz Türkiye’nin örnek projesidir diye düşünüyorum.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler