BAKAN KAYNAK: YANGIN MERDİVENİ KİLİTLİ DEĞİLDİ
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana Valiliği'nde gelişmeler hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Yaşananları değerlendiren Kaynak, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün, yangın merdiveni kapısının kilitli olduğu ve ölümlerin çoğunun o katta olduğu iddiasına karşılık, yangın çıkış merdiveninin kapısının kilitli olmadığı yönünde kendilerine bilgi verildiğini, hatta kapıdaki tül perdenin bile hala sağlam olduğunu söyledi.
Bu konuda bilirkişi incelemesi ve soruşturmanın devam ettiğini ve sonucuna göre olayın netleşeceğini belirten Kaynak, "54 kapasiteli öğrenci yurdunda 31 kişinin bulunduğu esnada yangın çıkıyor, 24 yaralı olay yerinden çıkartıldı. 8'i yetişkin 16'sı öğrenci. Tedavi edilenlerden durumu iyi olanlar taburcu edilmeye başlandı. Orada 10 öğrenci, bir küçük yaşta çocuk ve bir yetişkin hayatını kaybetti. Bu çocuklar sadece ailelerinin değil tüm milletin ülkenin geleceğiydi. Ailelerine taziye diliyorum" dedi.
HAZİRAN AYINDAN DENETLENMİŞ
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, otopsi işlemlerinin gün içinde tamamlanmasını beklediklerini de kaydetti. Kaynak bir soru üzerine yurt binasının ruhsatlı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan çalışma ruhsatı olduğunu, en son denetimin geçen haziran ayında yapıldığını söyledi. Kaynak, yurdun 2015 yılında ise çok kapsamlı bir denetimden geçtiğini de hatırlattı.
BABANIN EVLAT ACISI
Aladağ'daki yurt yangınında yaşamını yitiren 12 yaşındaki Cennet Karataş'ın babası Mehmet Karataş, çocuğunun bu yıl ilk kez yurda başladığını belirterek "Burası ilçenin tek kız yurdu. Başka seçeneğimiz de yoktu" dedi.
Aladağ'daki Sinanpaşa Ortaokulu'nda okuyan, ailesi ilçe merkezine 1.5 saat uzaktaki bir köyde yaşayan Cennet Karataş, ilkokulu 4. sınıfa kadar köyünde okumuş, geçen hafta da TEOG sınavları tatili nedeniyle 3 gününü ailesi ile geçirmişti.
CHP HEYETİ İNCELEME YAPTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun isteği ile oluşturulan CHP heyeti yurt binası enkazında incelemeler yaptı. Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, İl Başkanı Ayhan Barut ve ilçe yöneticilerinin enkaza girişinde Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak kendilerine bilgi verdi.
Bu sırada bir kişinin, "Bu adam yanlış bilgi veriyor" demesi üzerine tartışma çıktı, polis bu kişiyi enkaz alanından dışarı çıkardı. Daha sonra da bir polis görevlisi milletvekillerini dışarı çıkarmak isteyince tartışma büyüdü ve vekiller enkaz alanının dışına çıktı.
BU YURT YASAYA AYKIRI
CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer açıklamasında, şunları söyledi:
"Bunlar maalesef köylerdeki okullar kapatıldığı için merkezde toplanan yavrular. Devletin yurdu depremden sonra yapıldığı halde depreme uygun olmadığı için yıkılmış. Sonucta bir yurdumuz yıkılmışken burdaki yurdun kontrolleri yapılmış mı bilgimiz yok. Ama böyle bir yurda yerleştirilmiş. 12 can gitti. Daha önce de yaşadık bunları. Gereken önlemler için uyarılarda bulunduk. Kimseyi erken suçlamıyoruz. Ancak ihmaller zinciri var. Yurtlar 2014'deki bir yönetmelikle ilköğretim çağındaki çocuklar yurtlara yerleştirelemez. İlkokul ve ortaokul. Kaybettiğimiz öğrenciler ortaokul çağındaysa burda büyük bir yanlışlık var. Daha önce Ensar olayında da bunu yaşadık. Konya'da patlamada çocuklarımızı kaybetmiştik. Bu çocukların özel yurtlarda barınamayacağına dair net bir yasa varken eğer bu çocuklar gerçekten de ortaokul çağındaysa yasaya uygun değil."
CHP Milletvekili İbrahim Özdiş de devlet ve hükümet yetkililerinin başsağlığı mesajları ile olayı geciştirmemesini isteyerek, "Sıkıntı, şu devletin yetkilileri" dedi.
Bu tür olayların ilk olmadığını, 2008'de Konya'da benzer olayın yaşandığını belirten Özdiş, "Defalarca parlamento nezdinde araştırma önergeleri verdik, ciddiye alınmadı. Hükümete düşen görev bu işin öncülüğünü biranönce yapıp Türkiye'deki özel yurtların tamamı ile ilgili ciddi bir araştırma yapması lazım. Bu yurtta kalanlar gerçekten burada kayıtlı olanlar mıydı, ailelerinin oluru var mıydı? Bugün çocukların yüzde 14'ü yurtlarda yüzde 86'sını cemaatlerin kucağına atıyoruz. İşte FETÖ deniliyordu, insanlarımız şimdi bunlarla karşı karşıya kalıyor. Araştırma önergeleri vereceğiz ama muhtemelen sayısal çoğunlukla red edecekler. Tüm partilerle inşallah sonuç alırız" diye konuştu.
ÖNCEKİ YIKILDI, BAŞKA YURT YOKTU
Dağlık ve köylere ulaşımın güç olduğu Aladağ İlçesi'nde ilköğretim çağındaki kızların barınabildiği bir Yatılı Bölge Okulu niteliğinde 8 yıllık 'ilköğretim' olarak devlet yurdu varken 1998 Adana depreminde hasar görmesi ile boşaltılmış, onarımı da yapılmamıştı. Kız öğrencilerin bu ihtiyacı dernek tarafından yaptırılan bina ile giderilirken, ortaöğretim çağındaki çocukların özel yurtlara alınıp alınamayacağı konusunda sık sık yönetmelik değişiklikleri oldu. Ayrıca ilköğretimde sekizinci kadar zorunluluk ve tanımlanması, daha sonra ilkokul ve ortaokulun ayrı ayrı tanımlanması yurt yönetmeliğinin yorumunda farklılıklar doğurdu.
CHP milletvekilleri, yangın çıkan yurda ortaokul öğrencilerinin alınmasının yönetmeliğe uygun olmadığını savunurken, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, bugün itibariyle 4 yıllık ilkokul çocuklarının özel yurtlara alınmadığını, ortaokul öğrencilerinin ise alınabildiğini belirtti.
Yurtta barınan çocuklardan bazılarının ailelerinin Adana kent merkezinde oturduğu belirlendi. Yılın belli dönemleri kent merkezinde oturan ailelerin, kızlarını Aladağ İlçesi'nde bu yurda verip okutma nedeni ise açıklık kazanamadı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz