YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ZMO Antalya Şubesi Başkanı Tuncer'den "Zeytinlik" uyarısı:

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer, Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılanmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 25

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer, Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılanmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 25 dekarın altındaki zeytinliklerin zeytinlik vasfından çıkarıldığını bildirerek, "Sessiz sedasız yapılan bu değişiklikle zeytinliklerimizin yerinde maden ocakları açılacak, HES inşaatları kurulacak ve çok katlı turizm tesisleri ve konutlar yükselecektir" dedi.

Tuncer, yaptığı yazılı açıklamada, zeytinin bütün dinlerde ve inanışlarda, yaşamın, barışın, bereketin, güzelliğin ve temizliğin sembolü olduğuna dikkati çekti. Zeytinin 6 bin yıldır insanlığın hizmetinde olduğunu ifade eden Vahap Tuncer, Akdeniz kuşağının da zeytinin en çok yetiştiği bölge olduğunu vurguladı. Zeytin ağacının korunması için Türkiye'de birçok yasal tedbir alındığına işaret eden Tuncer, bu amaçla çıkarılan 3575 sayılı Kanun'un Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılanmasına ilişkin yasanın 20. maddesinde, "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikaları dışında zeytinin vegetatif ve generatif gelişmesine engel olacak kimyasal atık, toz, duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletme kurulamaz" denildiğini anımsattı.

Yasanın bu maddesinin, bugüne kadar zeytinlikleri koruduğuna değinen Tuncer, zeytinliklerin bölge halkı için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu kaydetti. Zeytinin bakımının son derece kolay olduğunu anlatan Vahap Tuncer, zeytinciliğin yapıldığı ülkelerin, zeytinin öneminin giderek artmasına paralel olarak zeytin alanlarını genişletme gayreti içinde olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de AB'ye tam üyelik öncesi, zeytin alanlarını ve zeytin yağı üretimini belli bir noktaya getirmek için desteklemeler yapıldığını belirten Vahap Tuncer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bir yandan zeytinlikleri artırmaya çalışırken, diğer yandan zeytinliklerin yok olmasına neden olacak bir yönetmelik değişikliğine gitmiştir. Yürürlükteki 3575 sayılı Kanun ile ülkemizdeki zeytinlikler belli ölçüde korunabilmiştir. Çanakkale'de Kaz Dağları'nda altın madeni arayanların çevre katliamları bu yasa ile durdurulabilmiş, Serik Zırlankaya'da taş ocağına direnen köylüler bu yasaya dayanarak taş ocağını engelleyebilmişti. Bu ülkenin dağını taşını rant uğruna delik deşik edip çevreyi siyanürle zehirleyenler, tarım alanlarını toza boğanlar, gözlerini zeytinliklere dikmişlerdir. Doğal zenginliklerimizi iktidar yandaşlarına peşkeş çekenlerin en büyük engeli olarak görülen 3575 sayılı Kanunu değiştiremeyenler, yönetmelikte yaptıkları değişiklikle zeytinliklerin yok olmasının yolunu açmışlardır."

-"Zeytinliklerin yarısından fazlası tehdit altında"-

Vahap Tuncer, Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılanmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 25 dekarın altındaki zeytinliklerin zeytinlik vasfından çıkarıldığını bildirdi. Türkiye'deki zeytinliklerin yüzde 90'ının susuz ve yüzde 75'inin yamaç arazilerde yer aldığına işaret eden Tuncer, bu yönetmelik değişikliğinin zeytinliklerin yarısından fazlasını tehdit altına aldığını vurguladı.

Tuncer, açıklamasına şöyle devam etti:

"Özellikle Antalya'nın batısındaki Kaş ve Kalkan ilçelerinde denize sıfır yamaçlarda yer alan zeytinliklerin yüzde 80'i 25 dekarın altındadır. Bu yönetmelik değişikliği bu yamaçlara göz dikmiş turizm yatırımcılarını ve yazlık konut yapan müteahhitleri bölgeye çekecek deniz kıyısı boydan boya beton yığını haline gelecektir. AKP yasanın etrafından dolanarak talanın yeni bir formülünü bulmuştur. Sessiz sedasız yapılan bu değişiklikle zeytinliklerimizin yerinde maden ocakları açılacak, HES inşaatları kurulacak ve çok katlı turizm tesisleri ve konutlar yükselecektir. Barışın, yaşamın, sağlığın, bereketin, temizliğin, güzelliğin temsilcisi bu ağaçlara kıyanların bir kez daha oturup düşünmeleri gerekir. İnsanlık tarihi açısından çok büyük önemi olan zeytin ve zeytinyağının korunması toplumumuzun sağlıklı beslenmesi açısından çok önemlidir. Sanayide ve ticarette dışa bağımlı olan ülkemiz de tarımda da başlayan bağımlılığımızın artmaması ve gıda güvenliğimiz açısından yaşanabilir ve temiz bir çevre yaratmak açısından zeytinliklerimiz kanunda emredildiği şekilde mutlaka korunmalıdır. Ülkemizin geleceği için, sağlıklı bir nesil yetiştirmek istiyorsak zeytinliklere kıymayın. Yok ettiğiniz geleceğimiz, sağlığımız, bereketimiz, doğamızdır. Anadolu'ya acımıyorsanız, çocuklarımıza acıyın."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler