MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elif Şafak intihal iddialarına isyan etti

Dün gece Abbas Güçlü ile Genç Bakış'a konuk olan Elif Şafak son kitabı Ustam ve Ben'e yöneltilen intihal iddialarına isyan etti.

"BU KİTAPTA 3 YILIM VAR ÇAMUR ATMAK BU KADAR KOLAY MI?"

Son kitabının konusunu, Nobelli yazar Jose Saramago'nun "Filin Yolculuğu" kitabından aldığı iddia edilen Şafak, "Evet Saramago'nun kitabında fil var, filbaz da var. Bu çok doğal... Filler ve filbazlardan bahseden daha onlarca kitap sayabilirim. Ben özellikle kitabımda zikrettim ve insanların böyle bir kitap olduğunu bilmesini istedim. Çünkü Avrupa'da o dönemde yaşamış Süleyman isimli bir fil var. Onlara da dikkat çekmek için kendim yazdım zaten. Ama daha kitap çıkmadan, kimse okumadan 480 sayfalık bir kitabı alıntı diye suçlamak bence vicdansızlıktır. Bilmeden, uzaktan, çamur atarak, şahısları hedef alarak yapılan şeyin edebiyat eleştirisiyle ilgisi yok. Bizde maalsef edebiyat çok ilkel bir düzeyde tartışılabiliyor ve maalesef edebiyat çevreleri içinde. Okurla bir derdimiz yok. Bu kitapta benim çok emeğim var. Gecelerim, gündüzlerim, 3 senem var. Bu kadar kolay mı insanları suçlamak, çamur atmak" dedi.

"O FİL HAFIZASIZ TOPLUMA BİR GÖNDERME"

Ünlü yazar sözlerine şöyle devam etti, "Osmanlı'dan bahsederken çok insansız bir anlatıma sahibiz. Hep padişahlardan veya sadrazamlardan, vezirlerden söz ediyoruz. Ama birey nasıldı diye sorduğumuz yok. Hele ki hayvanlar sanki tarihimizde hiç yokmuş gibi. Ben Ustam ve Ben'de hayvanları da anlattım. Ve fili çok önemsedim. Çünkü çok hafızasız bir toplumuz, fil hafızanın sembolü. Ben bu kez Osmanlı'ya doğudan bakmak istedim ve fil doğudan geliyordu. "

"SOKAKTA BİR KADINI ÖPEMEZSİNİZ"

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gündeme gelen 'Kızlı-Erkekli' tartışmasına Elif Şafak da katıldı.

Şafak, "Türkiye'de sokakta bir kadını dövebilirsiniz, öldürebilirsiniz ama öpemezsiniz. Biz kadına şiddettin önlenmesinde çok az ilerlemiş bir toplumuz ama başkalarının hayatlarına karışmada çok istekli davranıyoruz. Bunu hem toplumsal düzeyde dedikoduyla yapıyoruz, hem de bazen siyaset düzeyinde. Ben gençlerin aynı evi paylaşmasının eleştiri konusu olmasından kaygı duyuyorum. Bunun insanların özel hayatları olduğunu ve karışılmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"GEZİ'DEKİ MİZAHTAN ÇOK ETKİLENDİM"

Programda 'Gezi Parkı' olaylarına da değinen yazar, "Ankara'da çok büyük fırtınalar yaşanıyor, bunları da konuşalım ama edebiyatla, mizahla yanyana konuşalım. Mesela Gezi protestoları esnasında beni en çok etkileyen şeylerden bir tanesi çok güçlü bir mizah duygusunun çıkmasıydı. Bu mizaha olan açlıkla, ihtiyaçla çok ilgili bir şey. Buna ihtiyacımız var" dedi.

YAZAR OLMAK İÇİN ARIZALI OLMAK LAZIM

Şafak, "Genellemek istemem, çok güzel bir çocukluk geçirip yazar olanlar da olabilir elbette ama benim gözlemlediğim bir şekilde bir yerde bir arızanızın olması lazım. Herşey çok güllük gülistanlık, hayatla ilişkiniz çok pürüzsüzse o kadar da içe çekilme gereği duymuyorsunuz" sözleriyle yazar olmak isteyen gençlere de tavsiylerde bulundu.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler