Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Fatih Acarer, Hacker'ların yaptığı saldırıların Türkiye’de sempati ile karşılandığına dikkat çekerek, “Bu, çok yanlış bir şey. Suçsa suçu işleyenlere, Türkiye’de müsamaha gösterilmemesi gerekiyor. İleride, bu konu için geç kalmış olabiliriz. Yaptıkları basit eylemler değil. Yarın, öbür gün çok daha büyük zararlara yol açabilirler, kurumsal bazda da ülke bazında da.” uyarısında bulundu.
BTK Başkanı Tayfun Acarer, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, siber güvenlik ile ilgili uyarılarda bulundu. Türkiye’de siber güvenlik saldırılarının hemen tüm kurumlara yapıldığını bildiren BTK Başkanı Acarer, bundan sonra bu tür saldırıların daha fazla yapılacağına işaret etti. Sorunun, sadece Türkiye’de değil, bütün dünya ülkelerini çok yakından ilgilendireceğine dikkat çeken Acarer, “Yaşantının önemli bir kısmı, internet ortamında gerçekleşmeye başladı. Siber güvenlikte mücadele süreci muhakkak olmalı. Olaya kurumsal bazda değil, ülke bazında da bakılması gerekiyor. Orada maddi manevi zararlara uğramamız kaçınılmaz. O nedenle, bireysel bazda, kurumsal ve ülke bazında mücadele şart. Kurumların tepe yöneticilerinin bu konuyu sahiplenmesi gerekiyor. İnternet omurgasının korunmasının büyük ehemmiyeti söz konusu. Özetle, bu konuda herkes üzerine düşeni yapması gerekir.” ifadelerini kullandı.
Üniversitelerdeki bilgisayar bölümlerinde de siber güvenlik ile ilgili eğitimlerin verilmesi tavsiyesinde bulunan Acarer, ancak bunun topyekun bir mücadele ve herkesin bilinçlenmesi ile gerçekleşeceğini söyledi.
Baz istasyonlarının, belediyeler ile diğer kurum ve kuruluşların sürekli gündeminde olduğunu ifade eden Acarer, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması ile ilgili değerlendirmede bulundu. BTK Başkanı Acarer, baz istasyonları ile ilgili müracaatlar aldıklarını, test işlemlerinin ardından, baz istasyonlarının ölçümlerini alıp standartlara uygun hale getirdiklerini anlattı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde hazırlanan altyapı yönetmeliğinde, birtakım standartların getirildiğini bildiren Acarer, bunun çok gerekli olduğunu, tedbir alınmazsa, sistemde çok ciddi aksamaların çıkacağını vurguladı.
“ÇEVREMİZDEKİ MANYETİK ALAN ENDİŞELERİN ALTINDA”
Şebekelerde, data trafiğinin son derece hızlı bir şekilde arttığını ifade eden Acarer, bu yıl, önceki yıla göre 4 kat artışın gerçekleştiğini, sonraki yılda da 4 kata kadar artışın olacağını bildirdi. Bir yerde ciddi bir trafik artışı varsa, bu sistemin altyapısının kuvvetlendirilmesi gerektiğini ifade eden Acarer, “Artışa paralel olarak sistemi genişletmezseniz, bir süre sonra övündüğümüz altyapıda bir takım sıkıntılar kaçınılmaz olur. Gerçekten bu konudaki tepkileri anlamakta da zorlanıyorum. Her şeyden evvel, çevredeki elektro manyetik alan baz istasyonlarından kaynaklanmıyor. Seyredilen televizyon, kullanılan her türlü elektrikli aletten manyetik alan oluyor. Baz istasyonlarımızı üreten firmalar aynı şekilde, pek çok ülkeye de bu ürünü satıyor. Yaptığımız araştırmalar, çevremizdeki elektro manyetik alan endişelerin altında.” diye konuştu.
“BİLİŞİM SEKTÖRÜ ALTYAPI OLMADAN NASIL GELİŞECEK?”
Altyapıda, bilişim sektörünün Türkiye’nin kalkınması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Acarer, şöyle konuştu: “Bilişim sektörü altyapı olmadan nasıl gelişecek? Altyapı denildiği zaman da sadece sabit ve mobil altyapılar söz konusu. Yerlerin kazılmasına izin verilmiyor, mobilde baz istasyonuna izin verilmiyor. Hatta mevcutları sökülme yoluna gidiliyor. Peki, nasıl bilişim toplumu olacağız? Bu konuda herkesin çok sorumlu davranması gerekiyor. Bilişim sektörünün büyümesini çok önemsiyoruz. Sadece geniş bantta yüzde 10’luk bir artış GSMH’da yüzde 1.7 artış sağlıyor. Bu, çok önemli bir şey, Türkiye’nin geniş banttaki artış oranı yüzde 47-48 olacak. Yani çok ciddi bir oran var. Geniş bantta altyapı gelişirken, artık kullandığımız telefonlar, mobil bilgisayarlar haline gelmişken, öbür taraftan da bunun altyapısını dinamitliyoruz. Geliştirmiyoruz, tam tersine daraltıyoruz. Baz istasyonlarını sökmeye başladığınızda bu sefer millet feryat edecek, mobil haberleşme yapamıyoruz diye.”
“İNSANLAR EMİN OLMADIKLARI BİR KONU HAKKINDA TÜRKİYE’Yİ AB’YE ŞİKAYET ETTİ”
Güvenli internet hakkında da bilgi veren BTK Başkanı Acarer, bir yaşını dolduran güvenli internetin zorunlu olmadığını, bir sene boyunca anlatmaya çalıştıklarını açıkladı. Türkiye’de şu an 19.6 milyon kişinin geniş bant kullanıcısı olduğunu bildiren Acarer, bunun yaklaşık 48-50 milyon kullanıcı anlamına geldiğini ifade etti. Türkiye’de tek bir vatandaşın, çıkıp “Beni güvenli internete alın.” diyemeyeceğini vurgulayan Acarer, “İnsanlar emin olmadıkları bir konu hakkında Türkiye’yi AB’ye şikayet ediyorlardı. Tahminle, bir konu, bir ülke başka kurumlara şikayet edilir mi? Bunda iyi niyet de görmüyorum. Tahminle bir ülkeyi başka bir ülkeye şikayet ediyorsunuz. Bunun açıklaması yok.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz