YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dalgakıran: Üniversite mezunu öğrenciler üretim yerine satışta çalışıyor

Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, üniversiteyi bitiren öğrencilerin, üretimde çalışmak...

Dalgakıran: Üniversite mezunu öğrenciler üretim yerine satışta çalışıyor

Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, üniversiteyi bitiren öğrencilerin, üretimde çalışmak yerine satışta çalışmayı tercih ettiğini, mezun olunca da yurt dışı merakı oluştuğunu söyledi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği (TAGİD)'nin her ay ünlü bir ismi üyeleri ile buluşturduğu projenin Nisan ayı konuğu olan Dalgakıran Kompresörleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Orta Anadolu Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, TAGİD üyelerine iş hayatındaki birikimlerini anlattı.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) konferans salonunda konuşan Adnan Dalgakıran, Türkiye ekonomisinin geldiği noktanın çok iyi olduğunu, bunu daha iyi yerlere taşımak için daha çok çalışmak gerektiğini, bu konuda iş adamlarına büyük işler düştüğünü söyledi.

Üniversitelerin, iş adamları ile daha çok bir araya gelerek ortak projeler üretmesi gerektiğini belirten Dalgakıran, ‘’Üniversiteler çok önemli ama bir bölümden mezun olanların çoğu mezun olduğu bölümle ilgili bir işte çalışmıyor. Makine mühendisliği okuyor, demir sanayiinde faaliyet gösterecek, fakat öğrencilerin yüzde 13’ü üretimde çalışıyor. Okuldan makine mühendisi olarak mezun olanların yüzde 87’si bambaşka işlerde çalışıyor. O çocuklar giriyorlar üniversiteye, zamanlarını veriyorlar, aileleri onlara bir sürü şey veriyor, para harcıyor sonra bunun yüzde 87’si başka bir yere gidiyor. Bütün üniversiteler böyle. Yani biz üretime makine mühendisi aradığımız zaman yok, satışa aradığımız zaman kuyruk var. Niye bizim çocuklarımız üretimin içerisine girmek istemiyorlar. Üretimi neden değerli bulmuyorlar bunu çözmemiz lazım.’’ dedi.

Adnan Dalgakıran, meydana gelen zenginliğin sanayi üzerine, üretim üzerine kurgulanmaması halinde aynı sonuçlarla karşılaşıldığını ifade etti. Dalgakıran, şöyle dedi: "Türkiye’nin, şu anda oluşturduğu gayri safi milli hasıla içerisinde sanayileşme yüzde 20. Geçmişte bu yüzde 30 küsurdu. İyi şeyler de var çok dikkat edilmesi gereken şeyler de var. Objektif bir şekilde değerlendirmek lazım. Yani üretimin payı, endüstriyel gelişim, yani büyük küme içerisinde üretimin payı düşerse, bu gelecekte ciddi bir sıkıntı oluşturmaya başlar. O zaman gençlerin, yeni yetişen öğrencilerin üretime yönelik hayallerinin oluşması lazım. İşletme fakültesinde 3. sınıf öğrencilerine bir soru sordum. Hayalleri, hedefleri ne? 250 tane öğrenci var içeride, en azından 30 tane büyük hayal bekliyorum, içeriden ses çıkmadı. Biraz açınca konuyu içlerinden birisi ‘Ben büyük bir galeri kurmak istiyorum’ dedi. Bunda sanatçı ruhu var, nasıl bir galeri resim mi dedim. ‘Yok otomobil galerisi’ dedi. Baktığınız zaman iyi yetişen öğrencilerimizde de yurt dışı merakı var. O kalitede bir arkadaşımıza, gel bizim endüstrimizin içinde çalış dediğin zaman burnunu büküyor, küçümsüyor. Ama Amerika’ya gidip otomobil yıkıyor, benzin pompası işi yapıyor, temizlik bezi ile yerleri siliyor. Kendi ülkesinde o buna zul geliyor. Yani bir şeyleri, bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor.’’

Program sonunda, Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği eş Başkanı Ali Canbulat tarafından, Adnan Dalgakıran’a plaket ve çiçek verildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler