YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Doğu Anadolu'nun Şifalısı: Çiriş Otunun Saymakla Bitmeyen Faydaları!

    Bu otun sağlığımıza yararları saymakla bitmiyor. Çiriş otu diyen de var yabani pırasa da... Adına ne derlerse desinler şifası yine de değişmiyor.

    Mynet Yemek Facebook sayfasını beğenin!

    Yabani pırasa, sarı zambak, güllük... Bilimsel ismiyle Eremurus Speciabilis Bieb.

    Pırasa kadar, ıspanak kadar tanımıyoruz bu dağ otunu, bir biçimde onlar kadar meşhur kılmamışız soframızda... Halbuki Doğu ve Güneydoğu Anadolu dağları başta olmak üzere Anadolu'nun dört bir yanında yetişiyor bu ot; karlar eridikten sonra yüzünü gösteriyor, halk arasında da bir sürü özel ismi var bu otun. Pırasadan da ıspanaktan da lezzet olarak bir eksiği yok, ayrıca bilimsel ismini anmamızın da bir sebebi var:

    Çiriş otunun şifaları saymakla bitmiyor!

    Anadolu'da yetişen birçok yemeklik ot gibi, Çiriş otu da C vitamini deposu. Fazlası da var;

    Binlerce yıldır dağlarımızda çiriş otu. 1863'ten bu yana da üniversitelere sahibiz. Gel gelelim bu dağ çiçeği ile üniversitelerin yolu son yıllara kadar hiç kesişmemiş; çiriş otunun ne kadar şifalı olduğunu epey geç öğrenmişiz.

    Atalarımız, geleneklerimiz bu otun şifalarını öğrenmek, kullanmak için üniversitelerin aklını da beklememişler elbette :) İşte çiriş otunun yüzlerce yıldır halk arasında bilinen, son yıllarda bilimsel olarak da kanıtlanan yararları:

    Romatizma ile başlayalım;

    Çiriş otunu kaynatıp, içeceği balla taadlandırabilirsiniz. Bu karışım romatizma ağrılarınızı dindirir. Hattâ bu karışımı aç karna içmek basura iyi gelir, annelerde sütü artırır, ayrıca âdet düzenleyici ve idrar söktürücü özelliği vardır.

    Sirke ile kaynatıp saçlarınızı yıkadığınızda saçkıran hastalığından kurtulabilir, kaşınan yerlere pansuman yaparak egzama, sivilce ve çıbanı tedavi edebilirsiniz.

    Bağışıklık sistemine de katkısı vardır.

    Çiriş otunun bir diğer özelliği de antioksidan olmasıdır. Ayrıca bağışıklık sistemini korur, beyaz kan hücrelerini arttırır, vücuttaki mikropları öldürür.

    Ayrıca eklemeden geçmeyelim; çiriş otu cinsel gücü arttırır :)

    Çiriş otu nasıl temizlenir, yemeklik hale getirilir?

    Çiriş otunun sap kısmındaki zarı sıyırın, sap uçlarını, sararan yaprakların tamamını ve yeşil yaprakların uçlarını keserek ayırın. Yaprakları ayırın, suda iyice yıkayın, suyunu süzün. Çiriş otunuz yemeklere koymak için hazır!

    Bu otu aynı ıspanak gibi pişirebilirsiniz. Ayrıca çiriş otu çorbalarda, pirinç ve bulgur pilavında, kavurmanın, böreğin içinde, salatada ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılabilir, kuzu etine benzer bir lezzet katar.

    Afiyette olun, şifa bulun!


    Kaynaklar: Evhayat.com, 1organik.com, Onikibilgi.com

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler