Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar, eğitimin hiçbir zaman kısa değil, uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirterek, “Yaptığımız çalışmaların meyvesini, ilerleyen zamanlarda alacağız.” dedi. Çınar, şube müdürlerinin katılımıyla Muğla Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde bir basın çalıştayı düzenledi.
İlk etapta öğretmen ve öğrencilerle biraraya geldiklerini söyleyen Çınar, problemleri değerlendirerek ilerleyen süreçte büyük çapta bir çalıştay daha yapacaklarını ifade etti. Muğla’nın demografik yapısı algılanmadan, eğitime bakış açısı oluşturmanın zor olduğuna dikkat çekerek, ilin yüzde 57’sinin kırsal kesimde, yüzde 43’ünün şehir merkezlerinde ikamet ettiğini vurguladı. İl Milli Eğitim Müdürü Çınar, “Bunun eğitime yansıması ise kırsal kesimlerde birleştirilmiş sınıflarımızın ilköğretimde fazla, taşımalı eğitimde oldukça yoğun olması şeklinde. Bir de velilerin ilk ve ortaokullardaki öğrencileri yatılı okullara göndermek istemeyişiyle köylerdeki okullara hizmet götürmede sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Buna rağmen hiçbir mağdur öğrencimiz olmadığı gibi dersi boş geçen bir sınıfımız bile yok.” dedi.
Zekeriya Çınar, okullaşma oranında bütün illerden önde oldukların, il genelinde 703 okulda 9 bin 594 öğretmenle 145 bin 673 öğrenciye hizmet verdiklerini aktardı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 4+4+4 zorunlu eğitim sisteminde farklı bir çalışma yöntemi izlediklerini belirterek, “Bu kolay bir süreç değildi. Altyapımızı oluşturduk ve bir ilke imza attık. Kademeli geçişe 'hayır' dedik, kesin geçiş yaptık. Türkiye’de sıkıntı yaşamayan tek il biz olduk ancak bir noktada sıkıntı yaşadık; dağınık yerleşimden dolayı bazı personelimize hâlâ cevap veremiyoruz. Aile bütünlüğümüzde bozulmalara neden oldu. Geçiş sırasında 196 ilkokul ve 40 ortaokula sahip olduk. Bunların 106 tanesinde köylerde birleştirmiş sınıflar oluşturuluyor.” şeklinde konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Çınar, Muğla’da 2002 ile 2012 yılları arasında İl Özel İdaresi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca 228 milyon liralık yatırım yapılırken 10 yılda hayırseverler tarafından 111 milyon liralık yatırım yapıldığını belirtti. Merkez, Milas ve Bodrum ilçelerine üç etapta eğitim kampüsü yapılacağını ifade etti: “1. etap Milas’ta yapılacak. Eğitim alanı Hazine arazisi olduğu için proje ihalesine çıkıldı. Muğla ve Bodrum’da da Orman Bölge Müdürlüğümüz'ün tahsis ettiği 200 dönümlük araziler var fakat yönetmelik ve mevzuatta sıkıntılar oldu. Çalışmalarımızı hızlandırdık. Eğitim kampüsü, şehir hastanesi ile TOKİ evlerine kadar olan arazi eğitim alanı olarak ayrıldı. Buranın imarını ve çizimini hizmet alımıyla bir an önce yaparak bakanlığa göndereceğiz. Sanırım bir ay içinde proje ihalesine çıkılır. İkinci etaba burayı yetiştireceğiz. Üçüncü etap Bodrum’da yapılacak. Buralarda okul yapılmasından itibaren şehiriçindeki bunalmışlığı, liseleri taşıyarak çözmüş olacağız. Bu okullarımızı da ilk ve ortaokullarımıza paylaştıracağız. Okul öncesi binaları da yaparak, 3 yaşından itibaren çocuklarımıza eğitim vereceğiz. Bunu da beş yıllık stratejik planımıza koyduk.”
Çınar ayrıca YGS'de Muğla’nın 37. sırada yer almasını hazmedemediğini dile getirerek, “En azından 10’lu rakamlarda olması gerekiyor. Kırsal kesimin fazla, özel okulların az, diğer illerle bütünleşik, merkezdeki okulların kalabalık, meslek liselerinde yoğunluk ve toplumun kendi kendine yeterliliğinin fazla olmasından kaynaklanan sıkıntılar var. Muğla’nın 17. sırada olması için çalışmalarımız var. Eğitimdeki çalışmaların aynı anda ürün vermesini göremezsiniz, iki üç yıl içinde başlayacak.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz