Mersin’in merkez ilçe Mezitli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından yaptırılan ‘Güneş Evi’nin açılışı yapıldı.
Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin de destek verdiği ‘Güneş Evi’ projesi kapsamında Doğançay köyünde yaptırılan evin açılışına, Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Fındıkpınarı Belediye Başkanı Fatih Say, Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Alper Turna, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan evin sistem kurucusu Makine Mühendisi Yusuf Öztunç, ‘Güneş Evi’ne fotovoltaik elektrik sistemi kurduklarını, bu sistemle evin güneşten aldığı enerjiyi elektrik enerjisine çevireceğini söyledi. Bu evde bir günde bir evin ihtiyacını karşılayabilecek 6-7 kilovatlık bir enerji üretiminin olacağının altını çizen Öztunç, “Şebeke bağlantılı bir sistem bu. Güneşten üretilen elektrik sayaçtan geçirilecek. TEDAŞ’tan alınan elektrikle mahpuslaştırılarak evde oturan şahsın elektrik faturası ödememe ya da çok cüzi bir rakam ödemesi sağlanacak” ifadelerini kullandı. Yılda yaklaşık 2 bin kilovolt elektrik üretiminin olacağına dikkat çeken Öztunç, bunun karşılığında da bin 700 kilogram yakınında karbon salımının da önüne geçileceğini, bu uygulamanın konutlarda uygulanan ilk proje olduğunu dile getirdi.
Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Alper Turna ise bu projeyi Kaymakamlıkla beraber yaptıklarından dolayı mutlu olduklarını, insanlara böyle bir şey sunmaların anlamlı ve güzel olduğunu dile getirerek, projenin Mersin’e hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti.
Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu da Mezitli SYDV’nin 2008 yılının Eylül ayından itibaren prefabrik evleri yapmaya başladığını, bugüne kadar 17 tane Mezitli’nin köylerine prefabrik ev yaptıklarını, bugün yapılan ‘Güneş Evi’nin ise 18. olduğunu ifade etti. ‘Güneş Evi’ni 30 bin TL’ye mal ettiklerinin söyleyen Kıcıroğlu, yeni ev yapmanın yanında Mezitli’de 15 evin de tamiratını yaptıklarını kaydetti. Prefabrik yeni yaptıkları evlerin son 3 tanesinin gün ısılı sistemli evler olduğuna vurgu yapan Kıcıroğlu, “Güneş enerjisinden yararlanalım, en azından evlerdeki suları güneş enerjisi ile ısıtalım istedik. Mersin güneş enerjisinden en fazla yararlanan illerin başında geliyor. Bizde bu nimetten özellikle ekonomik olarak en alt kısımda olan insanlarımızda yararlansınlar diye gün ısı sistemlerini kurmuştuk. MMO ile görüşmeler yaparak bunu geliştirme yoluna gitmeye karar verdik ve bunu başardık” diye konuştu.
“PROJEYE TOPLUMUN EN ALT GELİR DURUMUNDAN BAŞLADIK Kİ YAYGINLAŞMASI HIZLI OLSUN DİYE”
Mezitli’de 3 yıldır ‘Güneş Festivali’ yapıldığını, Mezitli’nin güneş enerji sistemlerine aslında çokta yabancı olmadığının altını çizen Kıcıroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Güneş enerjisinden yararlanma konusunda toplumsal bilinci oluşturmak, yaygınlaştırmak bakımından bu evleri yapıyoruz. Mevzuat olarak da bir engel olmadığını gördük. Hatta bu evlerde elektrik üretimi fazla olması durumunda TEDAŞ’a satma imkanı bile var. Biz de bu imkanlardan 'vatandaşlarımızda yararlanmaya başlasın' diye bunu toplumun en alt gelir durumundan başlayarak yapalım dedik ki yaygınlaşması daha hızlı bir şekilde olsun” ifadelerini kullandı.
Sosyal yardımla yapılan konutlarda bile güneş enerjisinin kullanılabileceğini göstermek için böyle bir çalışma yaptıklarını aktaran Kıcıroğlu, bu amaçla yola çıktıklarını, ‘Güneş Evi’ türünde SYDV’lerin Türkiye’de yaptığı ilk ev olduğunu belirtti. Kıcıroğlu, projeye destek veren herkese teşekkür ederek, bu anlayışla yapılacak evlerin her yerde çoğalmasını temenni etti.
Konuşmaların ardından açılışa katılan protokol üyeleri evin açılış kurdelesini keserek ‘Güneş Evi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz