YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eski Rektör’den iddialara yanıt

F.Ü eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, aracın Üniversiteye “Bilabedel” yani hibe edildiğini halen Rektörlük hizmetinde kullanıldığını ifade etti.

Eski Rektör’den iddialara yanıt

Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, aracın Üniversiteye “Bilabedel” yani hibe edildiğini halen Rektörlük hizmetinde kullanıldığını ifade etti.

Bu Haber Tamamen Asılsızdır

Bütün Sosyal Medya’da iddia edilen öğrenci harçları ile lüks araba alındığı iddiasını yalanlayan Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl: “Bu haber tamamen asılsızdır çünkü öğrenci harçlarımız Kamu Bankalarından Vakıflar Bankası Hesabına kayıtlar döneminde yatırılır kayıtlar bittiği ayın sonunda da öğrenci harçlarının parası otomatik olarak Ziraat Bankası’ndaki Üniversitemizin bütçesine yatırılır, dolayısıyla o parayla herhangi bir şey almak mümkün değildir. Arabanın fiyatını bilmiyorum. Bilmememin nedeni de arada bizim iç denetim elemanlarının hazırlamış oldukları raporda da bellidir.O araç bedelsiz “biücret” olarak Vakıflar Bankası’ndan Üniversitemize hibe ve tescil edilmiştir” şeklinde konuştu.

Hibe Edilen Araca Yok mu diyelim ?

Prof. Dr. Feyzi Bingöl, kendi döneminde alınan aracın Vakıflar Bankası tarafından Fırat Üniversitesi’ne hibe edildiğini ve aracın hala Fırat Üniversitesi’ne ait olduğunu ifade ederek,şunları söyledi "Araç konusunda ise Audi A6 Türkiye’de bulunmadığı için Audi A8 hibe etmişlerdir yani bize hibe edilen araca biz yok mu diyelim? Vakıf Bank o dönemde bir çok üniversitede olduğu gibi Fırat Üniversitesi’ne de bir araç hibe etmiştir. O dönemde hibe etmek istedikleri araç Audi A6 idi. Ama o sırada KDV oranlarının sıfıra inmiş olması nedeniyle Audi A8 verdiler. İç denetim raporunda da bila bedel mukabilinde, yani her hangi bir ücret alınmadan verdiği de yazmaktadır. Çünkü bu araç bedelsiz olarak Vakıflar Bankası’ndan Üniversitemize hibe ve tescil edilmiştir”dedi.

Bu Konunun öğrenci harçları ile yakından uzaktan hiçbir ilgisi yoktur

Öğrenci harçları sadece kayıt sırasında Vakıf Bank Şubesi’ne yatırıldığını ve Öğrenci harçlarının hiçbir şekilde kendilerinin kullanmadıklarını ifade ederek; “Öğrenci harçları o ay toplanır ve o ayın sonunda da Bizim muhasebe kayıtlarına yatırılır. Dolayısıyla bu aracın alınması gibi bir şey söz konusu değil. Kayıtlar bittikten sonra Ziraat Bankası’nda ki Üniversitemizin Bütçesine geçmiştir. Bu kısa dönemde yatırılan paralara Vakıf Bank binde üç oranında bir parayı her hangi bir işleme tabi kalmadan Ziraat Bankası’na ödemiştir. Öğrenci harçlarının parası otomatik olarak Ziraat Bankası’ndaki Üniversitemizin bütçesine yatırılır zaten bildiğim kadarıyla o dönemde diğer üniversitelere de hibe edilmiş. Biz normal olarak Bahar Şenlikleri ve ya Bilimsel olarak bir etkinlik yaptığımız zaman gerek Kamu Bankaları gerek Özel Bankalardan ve ya kurumlardan destekler isteriz, Bankalarda bu şekilde üniversiteye sponsor olarak destek verirler zaten bununda öğrenci harçları ile yakından uzaktan hiçbir ilgisi yoktur” şeklinde konuştu.

Bu güne kadar üniversite hesapları normal olarak Ziraat Bankası’nda o güne kadar çalışırken, 22 Ağustos 2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan tebliği doğrultusunda eğer anlaşma yapılabilinirse devlet bankalarından her hangi birisi ile hesaplar tutulabilir ve bu tutulan hesapların, vadesiz olarak tutulması gerektiği bildirilmişti. Çünkü bu hesaplar sürekli harcanan hesaplardır. Bu vadesiz hesaplar karşılığında da belirli oranlarda faiz alınabilir, tebliğ buydu. Bunun üzerine üniversitemiz mevcut 3 tane devlet bankası olan Vakıf Bank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’na yazışma yaparak konuyula alakalı teklif götürülmüştür. Tebliğ gereği bizim maaşların dışındaki kurum hesabımızın bu bankalardan birine yatırıldığı taktirde, üniversitemize ne verecekleri konusunda kendilerine yazılı bildirdik. Halk Bankası o dönemde özelleştirme olabileceğini düşünerek bize olumsuz yanıt verdi. Diğer iki bankanın ilk teklifleri yüzde 5’di. Bunun üzerine bir komisyon kuruldu ve komisyondaki yetkililer bankadaki yetkilileriler yapmış olduğu görüşmelerde açık artırma ile bu faizi 5.5’in üzerindeki değere getirilmiş ve bu para Vakıf Bank’ın üniversite hesabı olarak açılan hesaba yatırılmış ve kurumun hesaplarına işlenmesi sağlanmıştır. Buradan elde edilen faiz Fırat Üniversitesi hesabına yatırılmıştır, söz konusu A8 araç ve bankadan alınan faizlerin tamamı Üniversitemizin muhasebe ve envanter kayıtlarında mevcuttur” dedi.

İlgili belgelerde söz konusu olan Muhasebe kayıtlarında Bankanın cevap yazısında belirtilen ve üniversitenin hesaplarında görünmeyen 832,089,17 TL lik meblağın ise üniversite kasasında değil mevcut bankanın üniversite hesaplarında olduğunu söyleyen Bingöl, “Mevcut üniversite yetkilileri banka yetkilileriyle yapacağı görüşmelerde söz konusu miktarın bankadaki hesaplarda olduğunu göreceklerdir” dedi.

Mevcut Rektör Kutbettin Demirdağ’ın bu iddialarla ilgili soruşturma istediği sorusunu yanıtlayan eski Rektör Bingöl, “Bu haberle benimde bilgim oldu. Şu ana kadar benimde haberim yoktu. Hangi konularla da ilgili istediği yazıyı ve raporları gördüğüm zaman söyleyebilirim ancak araçla ilgili olarak dediğim gibi iç denetim raporu açıkça belirtiliyor zaten bununla ilgili belgeler üniversitemizde bulunmaktadır”dedi.

Son olarak Sosyal Medya’da çıkan haberlerin tamamen asılsız olduğunu ifade eden Bingöl, bu konu hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılacağını söyledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler