YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaziantep’te Kırım Kongo Kanamalı Ateşine Karşı Çiftçiler Uyarıldı

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Şehitkamil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle, Kırım Kongo...

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Şehitkamil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKHA) kene hastalığına ve kene sokamasına karşı çiftçiler ve köy sakinleri bilgilendirildi.

Şehitkamil İlçesine bağlı Göksuncuk Köyü, Şehit Mehmet Cücük İlköğretim okulunda çiftçiler ve köy sakinleri bir araya geldi. Havaların ısınmasıyla daha çok otlak, hayvan ahırlarında ve hayvanlar üzerinde bulunan kenelere karşı çiftçiler ve köy sakinleri bilinçlendirildi. Yapılan bilgilendirme toplantısında anlatılanları çiftçiler ve köy sakinleri dikkatli dinledi. Bilgilendirme toplantısında, kenenin ısırmasıyla vücuttan çıkarılma şekli, kenenin insana vereceği zararlar ve alınması gereken önlemler anlatıldı.

Piknik mevsiminin başlaması ve tarlada, bağda bahçede işlerin artması ile beraber görünen kene hastalıklarına karşı vatandaşı bilinçlendirmeye başladıklarını belirten Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Yıldız Aysun Kara Kahraman, “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, Şehitkamil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği içerisinde yaz döneminin başlaması, piknik mevsiminin başlaması ve tarlada bağda bahçede işlerin artması ile beraber görünen kene hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler konusunda halka gerekli bilgilendirmeler yaptık. Eğitim sunumumuz oldu. Kene ile ilgili vatandaşın kene ile karşılaştıklarında çıkarabilecekleri kene kartlarını dağıttık.El broşürü afişler dağıttık. Gaziantep İli Türkiye’de ikinci risk bölgesi olarak adlandırılmakta fakat Gaziantep ili içerisinde İslahiye ve Göksuncuk Köyümüz birinci risk bölge olarak tanımlanmaktadır. Göksuncuk’ta eğitimlere başladık, Islahiye’de de bu eğitimleri vermeye devam edeceğiz. Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA), keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekillidir. 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara (özellikle devekuşları) kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur” dedi.

Yapılan bilgilendirme toplantısına Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Yıldız Aysun Kara Kahraman, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Şefi Cemile Balkaya, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Sorumlu Hekimi Güray Özen, Şehitkamil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veteriner Hekim Fevzi Yekta katıldı.

Mynet Youtube

Gaziantep’te Kırım Kongo Kanamalı Ateşine Karşı Çiftçiler Uyarıldı

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Şehitkamil İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle, Kırım Kongo...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler