YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    İzmir’in vazgeçilmez lezzetini evde deneyin: Boyoz Tarifi

    İzmir mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş mayasız bir hamur işi olan boyozu evde de kolayca yapabilirsiniz.

    İçindekiler

    • Boyoz Malzemeleri
    • Boyoz Yapılışı
    • Evde Boyoz Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
    • Boyoz Neyle Servis Edilir? Boyozla Ne Yenir?
    • Boyoz Kaç Kalori?

    Günün hemen her saatinde tüketilebilen boyoz İzmir halkının gururdur. Türkiye’ye İzmir ilinden yayılan boyoz farklı bölgelerde de satılarak geniş kitlelere ulaşır. İzmir meşhur boyozunu evde de denemek istiyorsanız boyoz tarifini incelemelisiniz. Boyoz nasıl yapılır merak ediyorsanız malzemeleri hazırlayıp aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz.

    Boyoz böreği tarifinde tam ölçüleri kullanmak çok önemlidir. Tarife başlamadan önce mutlaka ölçüleri bir kenara not etmelisiniz. Tarif kolay gibi görünse de ilk yapılışında sizi zorlayabilir. Önemli olan boyoz hamurunun kıvamını tam tutturmanızdır. Arzuya göre tahinli, peynirli, patatesli gibi lezzetlerle çeşitlendirebileceğiniz boyoz için boyoz yapılışını inceleyebilirsiniz.

    Boyoz Malzemeleri

    3 su bardağı elenmiş un,
    1 su bardağı oda ısısında su,
    1 tatlı kaşığı tuz,
    1 çay kaşığı şeker,
    1 su bardağı zeytinyağ veya isteğe göre ayçiçek yağı.

    Boyoz Yapılışı

    İlk olarak un, şeker ve tuzu bir kapta homojen şekilde karıştırın,
    Tüm kuru karışımlar birbiri içine geçtikten sonra suyu azar azar ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edin,
    Hamuru kulak memesi kıvamına getirene kadar yoğurun ve ceviz büyüklüğünde bezeler oluşturun,
    Hamurunuzu yarım saat dinlendirerek üzerine nemli bir bez ile örterek bekletin,
    Merdane yardımıyla ile bezeleri tam yuvarlak olacak şekilde açın,
    Açılan hamurlara fırça yardımıyla zeytinyağ veya sıvı yağdan sürün,
    Sırasıyla tüm bezeleri açıp yağlayın,
    Açtığınız ve yağladığınız bezeleri üst üste koyun ve merdane ile açma işlemine devam edin,
    Üst üste konularak açılan hamurdan rulo yapın,
    Yapılan rulodan yaklaşık 2 veya 3 parmak kalınlığında parçalar kesin,
    Tüm parçaları eliniz ile yuvarlayarak fırın tepsisine aralıklarla dizin,
    Hamurun ortasına baş parmağınız ile bastırarak şekil verin,
    Önceden ısınmış fırında boyoz hamurlarının üstü kızarana dek 200 derecede kontrollü bir şekilde pişirin.

    Evde Boyoz Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    Boyoz tarifinde dikkat edilecek en önemli noktalardan biri hamurun kıvamının yerinde olmasıdır. Bu sebeple yapacağınız hamur kulak memesi kıvamında olmalıdır.
    Hamurun kıvamını etkileyecek en önemli unsur şüphesiz un çeşididir. Piyasada farklı türlerde un çeşitleri satılır. Özellikle hamur işlerine uygun olanlarından tercih etmelisiniz. Bu sayede un sebebiyle hamurunuz sertleşmez ve tam kıvamında lezzetler oluşturabilirsiniz.
    Boyoz hamuru ile uğraşmak istemeyenler milföylü boyoz tarifini deneyebilir. Milföyle yapılacak boyoz tarifinde ise püf nokta mutlaka milföylerin buzunun çözülmesini beklemenizdir. Eğer buzu çözülmemiş milföylerle boyoz yapımına geçerseniz merdaneyi hamuru sürdüğünüzde hamurlar parçalanır.
    Boyoz yapımının bir diğer önemli püf noktası ise hamurun dinlendirilmesidir. Çoğu tarifte olduğu gibi boyoz hamuru da dinlendikten sonra istenen kıvama ulaşır. İnce açılan boyoz hamuru her zaman en makbulüdür. Bu sebeple merdane ile açma işlemlerinde hamurunuzu tam yuvarlak ve dümdüz açmaya özen gösterin.
    Boyoz tarifi yaparken kimileri hamurun içine ıspanak, çikolata, pırasa veya hazırladığı herhangi bir harcı koyarak pişirir. Siz de evinizde damak zevkinize en uygun boyoz harcını kolayca hazırlayabilirsiniz. Tahinli boyoz tarifi ise yine en çok tercih edilen tariflerden biridir. Fakat tahinli boyoz yapımında zeytinyağ yerine ayçiçek yağı kullanırsanız tahinin tadında herhangi bir değişiklik olmaz.
    Yağ miktarı yine boyoz tarifinde dikkat edilmesi gereken bir başka konudur. Yağ ile aranız iyi değilse miktarı azaltabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken yağı çok az koyarsanız beklediğiniz katmanlı çıtır tada ulaşamayabilirsiniz. Bu sebeple tereyağıyla da hamurların arasını yağlayabilirsiniz.

    Boyoz Neyle Servis Edilir? Boyozla Ne Yenir?

    Boyoz genellikle çayın yanında tüketilen veya kahvaltılarda aperatif olarak yapılan tatlardan biri olduğu için yanında kaynamış yumurta ile servis edilebilir. Boyoz servisinde en önemli nokta boyozun harç malzemesinin ne olduğudur. Eğer çikolatalı bir boyoz yapmışsanız yanında yumurta servis etmek pek doğru bir tercih olmayacaktır. Sade bir boyoz tarifi denediyseniz rahatlıkla kahvaltılarda tüketebilirsiniz. Çayın yanında ikram edeceğiniz boyozlara domates ve salatalık ile hazırladığınız bir söğüş tabağı da eşlik edebilir. Yine sade boyoz yanında reçel veya bal gibi ürünler de kullanabilirsiniz. Bazıları boyoz üzerine direkt bal dökerek tüketir. Siz de dilerseniz marmelat veya reçelle sade boyozlarınızı tatlandırabilirsiniz.

    Boyoz Kaç Kalori?

    Sade boyozun yaklaşık 100 gramı 445 kcal olarak kabul edilir. Siz de yediklerinizin kalorilerine dikkat ediyorsanız mutfağınızda hassas terazi bulundurarak her bir bezenin kaç gram geldiğinin ortalama değerini alır ve 1 boyozun kaç kcal olduğunu rahatlıkla hesaplayabilirsiniz. 1 adet sade boyoz ekmek ile karşılaştırıldığında 2.5 dilim kadar gelir. Yağ oranı fazla olduğu için her öğünde tüketilmesi pek de uygun olmayabilir. Diyet yapanlar için porsiyonlar düşürülerek boyozdan alınan kalori değeri azaltılabilir.

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler