YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl olur? Karaciğer yağlanmasında beslenmenin önemi

    Karaciğer yağlanması; karaciğerin kendi ağırlığının en az %5 fazlası kadar yağ içermesi demektir. Bu durum alkole bağlı olan ve daha sıklıkla karşılaştığımız alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel populasyonda görülme sıklığına bakıldığında ortalama %14-30 düzeyindedir. Diyetisyen Müge Bozok, karaciğer yağlanması hakkında bilgiler verdi ve bu konuda beslenmenin önemine değindi.

    Nonalkolik yani alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, tüm yaş grupları ve etnik gruplarda görülebilir. Beslenme düzeni iyileştirildiğinde bu durum da kolayca iyileşebilmektedir.

    KARACİĞER YAĞLANMASI SONRASI BESLENME NASIL OLMALI?

    iStock-1030711158 (2)

    Karaciğer yağlanmasını ve risk faktörlerini önleyebilecek ve iyileştirebilecek beslenme önerilerini sıralayacak olursak;

    Alkol tüketimi sınırlandırılmalı, mümkünse bırakılmalı.

    Karaciğer yağlanmasının dışında diğer karaciğer hastalıklarının da nedeni alkol tüketimi olabilir. Alkol karaciğerde metabolize olduğundan karaciğer hücrelerinin harabiyetine sebep olmaktadır.

    Beyaz ekmek, şeker, pirinç ve makarna gibi glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilmemelidir. Bunun nedeni ise karaciğer yağlanmasının temel risk faktörlerinden en önemlisinin insülin direnci ve diyabet olmasıdır. kan şekerini dengede tutmak ve bu hastalıklardan korunmak için glisemik indeksi düşük olan tam tahıllar tercih edilmeli, beyaz ekmek, pirinç, sofra şekeri ve makarna gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

    Tatlılar besinler ve şekerli içecekler yerine taze meyveler tüketmeye özen gösterilmeli.

    Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş ürünler tüketilmemelidir. Bu besinlerin doymuş yağ oranı daha yüksektir.

    iStock-877164972 (4)

    İlaç kullanımı dikkatli olmalıdır.

    Karaciğer yağlanması olan bireyler karaciğerde metabolize olan ilaçların kullanımında mutlaka prospektüs okumalı ve doktoruna danışmalıdır.

    Kolesterol içeren besinler kontrollü tüketilmelidir.

    ŞEHİR EFSANELERİNE KULAK VERMEYİN

    iStock-947221290

    Haftanın her günü et tüketmek yerine kurubaklagillere de şans vermeli, zeytinyağlı sebzeler de sofraya eklenmeli ve beslenmede denge oluşturulmalıdır. Yumurta ile ilgili şehir efsanelerine kulak vermemek, sarısını ya da beyazını ayırarak tüketmek yerine günde 1 ya da gün aşırı yumurta tüketmenin yeterli olduğunu bilmek önemlidir. Kolesterol açısından peynirler de önemlidir. Kahvaltıda çok yağlı ve tuzlu peynirler tercih edilmemelidir. Lor peyniri gibi yağ ve tuz içeriği daha az peynirler tüketilebilir.

    Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı olmalıdır.

    Lif alımınızı taze sebze ve meyveleri tüketerek arttırın. Posa bakımından zengin bir diyet sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.

    Yeterli ve dengeli beslenmek çoğu hastalık ve risk faktöründe olduğu gibi burada da oldukça önemlidir.

    Her besin grubundan (süt, et, tahıl ve sebze-meyve) tüketmek, ihtiyacınız kadarı ile beslenmek hem tüketilmesi gereken yağ oranını doğru sınırlarda tutmaya hem de gereksiz kalori alımı ve obeziteyi engellemeye yardımcıdır.

    Karaciğer yağlanmasında pişirme yöntemleri önemlidir. Kızartmalardan uzak durmak, fırın ya da ızgara veya tencerede pişirilmiş yemek seçeneklerine yönelmek gerekir.

    KARACİĞER YAĞLANMASINDA TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

    iStock-616016670

    Enginar
    Avokado
    Limon
    Yeşil çay
    Papatya
    Zencefil
    Karahindiba kökü
    Muz
    Tatlı patates
    Yağı azaltılmış süt ürünleri
    Kırmızı renkli meyve ve sebzeler
    Tam tahıllar
    Kurubaklagiller
    Sarımsak, soğan, enginar gibi beyaz renkli sebzeler

    Kolinden zengin besinler tercih edin. Kolinin en iyi besin kaynakları; yumurta, somon, sığır ve tavuk karaciğeri, karnabahar, brokoli gibi besinlerdir.

    KARACİĞERE İYİ GELECEK TARİF

    Zeytinyağlı Portakallı Enginar Tarifi İçin Malzemeler
    · 5 adet soyulmuş enginar
    · 1 adet büyük boy patates
    · 1 adet orta boy soğan
    · 2 adet havuç
    · 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
    · 1 yemek kaşığı tam buğday un
    · 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    · Lezzetlendirmek için çay kaşığı ucu ile tuz

    Zeytinyağlı Portakallı Enginar Tarifi Yapılışı
    Enginarları ve patatesleri küp şeklinde, havuçları yuvarlak olacak şekilde ve soğanları yemeklik doğrayın. Zeytinyağı ile soğanları biraz yumuşayana kadar kavurun. Soğanları pişirdikten sonra doğradığınız havuç, patates ve enginarları tencereye koyup 2-3 dakika birlikte pişirmeye devam edin. Sonra 1 bardak taze sıktığınız portakal suyunu, 1 yemek kaşığı unu, tuzu ekleyip kaynamasının ardından ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte 35 dk pişirin. Afiyet olsun…

    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler