YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nanoteknoloji Ile Dışa Bağımlılık Azalacak

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknokenti'nde yapılan çalışmalar ile nanoteknoloji ve sol-jel tekniği geliştirilerek, patenti Türkiye'ye ait...

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknokenti'nde yapılan çalışmalar ile nanoteknoloji ve sol-jel tekniği geliştirilerek, patenti Türkiye'ye ait teknolojik ürünler piyasaya sürülebilecek. Bu sayede teknolojide dışa bağımlılık azalacak, hatta teknoloji ihracatı yapılabilecek.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) rektörlük binasında düzenlenen tanıtım toplantısında, Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, sol-jel ve nanoteknoloji teknikleri ile yapılan ürünler hakkında bilgi verdi. Arpaç, ütü, tava, tost makinesi, cezve, rezervuar basma butonu, armatür, tablet bilgisayar gibi daha birçok ürüne uygulanan bu teknoloji ile hem sağlıklı bir yaşam hem de zengin bir Türkiye'nin oluşacağını belirtti.
Arpaç şunları söyledi: "Çizilmeye dayanıklı, kireçlenmeyen, yapışmaz nanoglass ütü tabanları geliştirildi. Türkiye içi ve dışında satışa sunuldu. Yine teflona alternatif olarak geliştirilen seramik bazlı, renklendirilebilir, flor içermeyen, yapışmaz, çizilmeye dayanıklı yani çatal-kaşıkla sert müdahalelerden etkilenmeyen tava ve tost makinesi kaplamaları geliştirildi. Korozyona yani paslanmaya ve çizilmeye dayanıklı elektrikli cezve; kireç tutmayan, kolay temizlenen, hidrofob kaplamalı armatür yüzeyi ve parmak izi bırakmayan, antibakteriyel özellik içeren rezervuar basma butonu gibi teknolojik ürünler geliştirdik. Dünyada ilk olan kaplama teknikleri uyguladık. Bunlar, ışığın yansımasını önleyen, parmak izi bırakmayan türden kaplamalar. Tablet bilgisayarda ve akıllı tahtalarda uygulamasını gerçekleştirdik. Hatta Fatih Projesi kapsamında alınan 84 bin akıllı tahtanın yaklaşık üçte birini AÜ teknokentinde geliştirdiğimiz sistemle kapladık."

Sol-jel teknolojisini Türkiye'ye getiren Arpaç, bu teknoloji ile ilgili şu bilgileri aktardı: "Seramik partiküllerle organik polimerleri kimyasal olarak direkt birbirine bağlayabiliyor. İstediğiniz türde, terzi gibi yatırıyorsunuz hedefinizi ve ister organik, ister seramik kısmını artırabiliyorsunuz. Biz sol-jel tekniğine yepyeni bir yüz getirdik. Reaksiyonun başlamasında yepyeni bir teknoloji kullandık, bunu da patentledik. Dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Avrupa’da üretim yapan diğer firmalardan bir farkımız da her renkte bu ürünlerden oluşturabilmemiz."

2015 yılında Avrupa'da teflonun yasaklanacağını belirten Arpaç, yakında tüm dünyada kaldırılacağını söyledi. Teflondaki flor bileşiklerinin, en ufak çizilmeden sonra yiyeceğe karışarak sağlık açısından tehlike oluşturduğunu ifade eden Arpaç, artık seramik bazlı nanoteknolojik ürünlerin kullanılacağını kaydetti.

Nanoteknolojik ürünlerin maliyet açısından da daha düşük olacağını belirten Arpaç, sözlerine şöyle devam etti: "Maliyet olarak onda bir azalacak. Yani 50 liraya üretilen bir ürün 5 liraya kadar düşecek. Ama şirket politikaları fiyat konusunda ne yapar onu bilemem. Şirketler bize gelecek biz Ar-Ge yapacağız. Dışa bağımlılığı azaltacağız. Hatta teknolojiyi satacağız. Bizim amacımız teknoloji üretmektir. 2023 yılındaki 500 milyarlık ihracat hedefine az da olsa bir katkı olmasını bekliyoruz."

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise üzerlerine düşen misyonu yerine getirmek adına teknoloji üretimine devam edeceklerini kaydederek, "Üreteceğimiz teknolojiler halkımızın refahına katkı sağlayacak, Türkiye'nin gücünü artıracak." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler