YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Pankaj Ghemawat: Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden uzaklaşması makul değil

Uludağ’da düzenlenen Ekonomi Zirvesi’ne katılan Strateji Profesörü Pankaj Ghemawat, dünyanın yeteri kadar küreselleşmeye entegre olamadığını...

Pankaj Ghemawat: Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden uzaklaşması makul değil

Uludağ’da düzenlenen Ekonomi Zirvesi’ne katılan Strateji Profesörü Pankaj Ghemawat, dünyanın yeteri kadar küreselleşmeye entegre olamadığını söyledi.

Ghemawat, "Bütün dünyadaki telefon konuşmalarının sadece yüzde 2’si uluslararası, üniversite öğrencilerinin yüzde 2’si kendi yaşadıkları milliyet dışında yaşıyor, bütün dünyada yapılan yatırımların sadece yüzde 9’u yabancı sermayeye sahip." dedi.

Strateji Profesörü Pankaj Ghemawat, World 3.0 ‘Dünyanın yeni düzeni’ konulu bir konuşma yaptı. Ghemawat, facebook kullanıcılarının da yüzde 85-90’ının aynı ülkede yaşayan insanlarla iletişim kurduklarını belirtti. Ghemawat, Türkiye’den bir kişinin Türk arkadaşları ile arkadaş olma halinin Avusturalyalı ile arkadaş olma oranından yüksek olduğunu vurguladı.

“TÜRKİYE, DOĞU VE BATI ARASINDA KÖPRÜ OLABİLECEK ÜLKE”

Türkiye’nin Avrupa’ya bağımlı olduğunu ve bunun nedenlerinin bulunduğunu söyleyen Ghemawat, “Avrupa Birliği, son 10-15 yıl ilişkileri dışında ekonomik olarak buradan uzaklaşmak çok makul değil. Onlara ne oluyor demek yerine Türkiye’nin ticari çıkarlarının tehlikede olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye, Doğu ve Batı arasında köprü olabilecek bir ülke. Türkiye bunu destekliyor.” diye konuştu.

“KÜLTÜREL YAKINLIK TİCARETİ YÜZDE 300 ARTIRIYOR”

Dünyanın en büyük ticari hacmine sahip iki ülkenin 600 milyar dolarlık oran ile ABD ile Kanada olduğuna işaret eden Ghemawat, bunun nedeninin küresel anlamda aynı dili kullanmaları, NAFTA üyesi olmaları, idari olarak sınır paylaşıyor olmaları, ekonomik kalkınma seviyelerinin yüksek olmasından kaynaklandığını dile getirdi. İki ülke aynı dili konuşuyorsa, yüzde 50’ye yakın fazla ticaret yapma imkanı bulunduğunu belirten Ghemawat, “Türkiye açısından da değerlendirdiğimizde Osmanlı İmparatorluğu’ndan bakacak olursak ilişkili olduğu ülkelerle, diğer ülkelere nazaran yüzde 300 fazla ticaret oluyor. Ortak para birimi de yardımcı oluyor. Sınır paylaşımı da ticareti katlıyor.” diye ifade etti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler