EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şaheser nasıl yazılır? Şaheser ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Başyapıt ve başeser gibi ifadelerle aynı anlama gelen şaheser sözcüğünün iki ayrı kelimeden oluştuğu görülür. Şaheser sözcüğünü oluşturan kelimelerin yabancı kökenli olduğu söylenebilir. Buna ek olarak ele alınan birleşik kelimenin bazı durumlarda yanlış yazıldığı belirtilmelidir. İncelenen bu sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılması amacıyla TDK kapsamındaki bilgilere değinilmesi gerekir.

Türkçede yaygın olarak kullanılan birleşik sözcüklerin yabancı kökenli kelimelerden oluşabildiği bilinir. Bu nedenle birleşik kelimelerin büyük bir çoğunluğunun nasıl yazıldığı sıklıkla araştırılır. Şaheser yazımının nasıl olması gerektiği de bu bağlamda değinilmesi gereken konular arasında yer alır. Dolayısıyla birçok kişinin yanıt aradığı "Şaheser bitişik mi yazılır?" sorusu TDK tarafından yayımlanan yazım kurallarına yönelik bilgiler çerçevesinde incelenmelidir.

Şaheser nasıl yazılır?

Bir sözcüğün iki veya daha fazla kelimenin birleşiminden oluşması birleşik yapıda olduğunu gösterir. Birleşik sözcüklerin TDK’ye göre doğru yazılışlarıyla ilgili olarak sıklıkla araştırılan husus ise bu kelimelerin ayrı mı yazılması gerektiğidir. Ancak birleşik sözcüklerin her biri ayrı olarak yazılmaz. Bu bağlamda "Şaheser ayrı mı yazılır?" sorusuna yanıt olan bilgilerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Farsça şah ve Arapça eser kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan şaheser sözcüğünün bitişik olarak yazılır.

Türkçede bazı birleşik sözcükleri oluşturan kelimeler esas anlamlarını korusa da bitişik olarak yazılır. Bununla birlikte şaheser sözcüğünü oluşturan iki ayrı kelimenin de yabancı kökenli olduğu görülür. Bu sözcüğü oluşturan iki ayrı kelime de herhangi bir ses değişikliğine uğramamıştır. Ancak şaheser sözcüğü sesletilirken a sesi uzun olarak okunur. Buna bağlı olarak incelenen birleşik kelimenin gelenekleşmiş olarak bitişik şekilde yazıldığı söylenmelidir.

Şaheser bitişik mi yazılır?

Başeser ve başyapıt gibi ifadelerle aynı anlamda kullanılan şaheser TDK kurallarına göre bitişik olarak yazılır. Bu doğrultuda şaheser doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Şaheser sözcüğünün iki temel anlamı mevcut iken bu kelimenin isim veya sıfat olarak kullanılabildiği görülür. Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu'nun kaynak alınmasıyla birlikte doğru yazılışı açıklanan şaheser yazımı ile ilgili örnekler aşağıdaki gibidir:

  • Ortaya koyduğu başyapıt nedeniyle ona herkesin hayranlık duyduğunu görüyoruz.
  • Benim için seçtiğin bu kitabın başyapıt değerler arasında olduğunu söyleyebilirim.

Keşfet

En Çok Aranan Haberler